Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank

Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank

Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank – Leerlijn Biobased Bouwen

Windesheim studenten tweedejaars IT starten half april met het technisch en functioneel ontwerp van de Kennisbank Biobased Bouwen. Een grote en uitdagende opdracht voor deze tweedejaars studenten. 

De studenten kunnen van start omdat Stichting SMARTCirculair op 1 maart 2024 goedkeuring kreeg om de kennismodules en doorlopende leerlijn biobased bouwen te gaan ontwikkelen.

Vanaf begin 2025 hoopt SMARTCirculair dat de eerste contouren van het nieuwe platform zichtbaar zijn zodat het programmateam de Kennisbank kan gaan vullen met kennismodules, lesmodules, onderzoeksrapporten, dossiers, praktische methoden, FAQ’s etc.

NABB

De Kennisbank wordt onderdeel van het Nationaal Platform Biobased Bouwen (NABB). Dit is een onderdeel van Building Balance maar wordt verderop in 2024 een zelfstandige stichting en eigenaar van de Kennisbank.

Windesheim

Namens Windesheim is docent / onderzoeker Dirk Vroegindeweij aangesloten in het programmateam Kennisbank – Leerlijn Biobased Bouwen. Hij was initiatiefnemer om IT studenten Windesheim te betrekken bij het vormgeven van het platform. Windesheim studenten maken het cliënteel – het portal –  en richten de Database in. Daarvoor maken ze een technisch en functioneel ontwerp dat intuïtief, responsief, snel en met een heldere structuur wordt vormgegeven. De Windesheim studenten krijgen 10 weken voor de opdracht die beschouwd wordt als hun stageperiode.

Doel Kennisbank

Het doel van de kennisbank is te zorgen dat vraag en kennisaanbod bij elkaar komen. Meer specifiek:

  • Biobased bouwkennis en expertise van docenten mbo/hbo te verbeteren
  • Materiaal te ontwikkelen waarmee professionals in de bouwketen hun kennis kunnen verrijken
  • Modulaire doorlopende leerlijn voor mbo – hbo – llo
  • Actuele presentatie op het gebied van biobased materialen. Denk aan belastbaarheid, verbindingen, technieken, ontwerpen, remontabel bouwen, klimaatwaarde berekenen, wet-/regelgeving, begroten, digitalisering, industrialisatie, innovatie en ketensamenwerking

Platformontwikkeling

  • De kennisbank wordt licentievrij opengesteld voor docenten, studenten en experts uit bedrijven en organisaties
  • De kennisbank is het platform waarin kennismodules, lesmodules, onderzoeksrapporten, dossiers, praktische methoden, FAQ’s etc. ontsloten worden
  • De website van het NKBB -voorheen BiobasedCampus.nl – is verouderd en het design voldoet niet aan de wensen van een landelijk kennisplatform

Eigenaar van de Kennisbank

De ontwikkeling van de Kennisbank en Leerlijn worden mogelijk gemaakt door NABB / Building Balance – Klimaatfonds 2024. Stichting Nationale Kennisbank Biobased Bouwen i.o. is opdrachtgever en wordt eigenaar van de Kennisbank. Ontwikkelperiode maart 2024 – oktober 2025. Oplevering december 2025 (als alles goed gaat).

Lees ook