Noorderpoort College wint Hackathon hoofdprijs Bouwend Nederland

Hackathon prijsuitreiking 12 nov. 2021. De spanning stijgt!

De Hackathon op 3 november  is gewonnen door het Noorderpoort College in Stadskanaal. Studenten en docenten zijn gedreven om te winnen. En nu is het gelukt. De prijs van Bouwend Nederland is een set bioscoopbonnen en een rondleiding door het pand in Zoetermeer.

Want dat pand was de uitdagende case van Bouwend Nederland: Hoe kunnen we ons pand – het Bouwhuis – energieleverend maken?

ROC Amsterdam Noord en Tilburg

De tweede prijs ging naar het tweede jaars studententeam van het ROC Amsterdam. Dit team won de bioscoopbonnen. Docent Melisa was zichtbaar verguld met de uitslag: “Onze studenten hebben zichtbaar genoten van de Hackathon en kwamen jubelend met hun videopitch en presentatie. Mooi dat ze gewonnen hebben.”

Een knappe prestatie van dit team dat hun derdejaars studententeam achter zich liet. Dat belooft wat want dit tweedejaars team gaat pas in schooljaar 22-23 meedoen met de Bouw OntwerpChallenge!

Nieuwkomer ROC Tilburg ontving de derde prijs van Bouwend Nederland. Arjan Walinga was gecharmeerd van heel veel oplossingen maar de Tilburgse studenten hadden een andere benadering voor de catering in het Bouwhuis: ‘Gooi de catering eruit en maak hierover afspraken met de hotels op het bedrijventerrein om verspilling van energie te voorkomen.’ Een enorme taart is beloofd aan dit studententeam dat nu nog op stage is maar elke dinsdag op school komt.

Bouwend Nederland is onder de indruk

Arjan Walinga geniet zichtbaar van de oplossingen waarmee de teams kwamen. Het is niet de vraag of ze oplossingen van de teams gaan uitvoeren in het pand maar welke oplossingen als eerste meegenomen worden in het directieoverleg. Walinga heeft een top 3 gemaakt van studentenoplossingen die hij in elk geval gaat voordragen:

 1. Lokaal verwarmen
  Walinga koppelt daaraan de oplossing van smart sensoren die meerdere teams bedachten. Bijvoorbeeld in de vorm van een QR code. Walinga:”hiermee kunnen we aan onze leden laten zien dat Bouwend Nederland voorop koploper wil blijven in de circulaire bouweconomie en de energietransitie!”
 2. Aquathermie
  Walinga kende het niet maar nu hij heeft nagekeken wat aquathermie inhoud, is hij erg gecharmeerd van de oplossing. Het pand staat immers in een vijver die hier uitermate geschikt voor is
 3. Compartimentering
  Door de grote kantoortuinen in te richten als flexibele compartimenten met groene afscheidingswanden is de temperatuur voor medewerkers veel beter te regelen en de groene ruimten zijn een weldaad want ze dragen bij aan een heerlijk binnenklimaat

Meer Eye Catchers waarmee teams kwamen

Het Friesland College bedacht een ‘windtunnel’ door het gebouw. Als de tunnel wordt uitgevoerd als glazen buis, is het voor medewerkers direct zichtbaar wat Bouwend Nederland doet om zijn eigen stroom op te wekken. Minpuntje: Walinga twijfelt of deze windtunnel

Met een grote glimlach ontvangt Mark van der Pijl de hoofdprijs van Bouwend Nederland

Noorderpoort verdiende winnaar

De derde jaars studenten van het Noorderpoort College kwamen met een palet aan oplossingen. Ze hadden aandacht voor het gebouw, voor circulariteit en Arjan Walinga prees vooral de oplossingen om medewerkers en bezoekers te motiveren om gezond te werken.

1. PV op Gevelwand, Dak en een Solar Flower
2. Temperatuur verlagen door middel van een extra luchtlaag onder de PV panelen op het dak
3. Aquathermie
4. Plantenwand voor beter binnenklimaat en isolerende waarde
5. Glazen tussenwanden met hergebruikt glas
6. Goede faciliteiten voor fietsers
7. Veel aandacht voor beleving, klimaat en circulariteit
8. Stimuleren gezond eten en toepassen fairtrade producten
9. Gerecycled meubilair
10.Activiteiten die nieuwe huurders aantrekken

Hieronder kun je de Noorderpoort Pitch bekijken.

 

Bekijk hieronder de presentaties van de winnende teams

Noorderpoort College Stadskanaal, 3e jaars

ROC Amsterdam Noord, 2e jaars

ROC Tilburg, 3e jaars

Deze teams hebben deelgenomen aan de Hackathon 2021

 1. ROC van Amsterdam, 2e jaars bouwkunde
 2. Techniek College Rotterdam, 3e jaars bouwkunde
 3. Rijn IJssel, 2e jaars bouwkunde
 4. Alfa College Hoogeveen, 3e jaars bouwkunde
 5. Noorderpoort Stadskanaal, 3e jaars bouwkunde
 6. ROC van Amsterdam, 3e jaars bouwkunde
 7. ROC Tilburg, 3e jaars bouwkunde
 8. Gilde Opleidingen, 3e jaars bouwkunde
 9. Scalda College Vlissingen, 2e jaars bouwkunde
 10. Friesland College, 3e jaars bouwkunde

Wil je alle videopitcher zien?

Meer

 • Brainstormen doe je zo

  • Goed Brainstormen is een kunst. Voorafgaand maak je een paar afspraken met elkaar. De belangrijkste afspraak: STEL JE OORDEEL UIT!
  • Klik hier en lees hoe je brainstormt met geweldige resultaten

  Pitchen doe je zo | 5 Regels

  • Pitchen is een kunst. Zeker als je er maar een paar minuten tijd voor hebt. Met deze 5 regels zorg jij ervoor dat je met je pitch gaat winnen.
  • Klik hier en lees hoe jullie de winnende pitch doen

Toolkit

Wij helpen je met je ontwerpopdracht

Wil jij meer kennis over de laatste (energie)systemen, circulaire technieken, bouwmaterialen of zoek je bedrijven in je regio die je willen helpen?

In deze SMARTCirculair toolkit vind jij je weg zonder te verdwalen in de enorme berg aan informatie.