Pitchen doe je zo | 5 Regels

debatrix pitchPitchen is een kunst. Zeker als je er maar een paar minuten tijd voor hebt. Met deze 5 regels zorg jij ervoor dat je met je pitch gaat winnen.

 

Je wilt het liefst direct inspireren met een verhaal over jullie ontwerp. Met openingstechnieken die de aandacht pakken, met spanningsbogen die je publiek op het puntje van haar stoel laten zitten, met onweerstaanbare waarde proposities en -uiteraard- een memorabele afsluiter

In een notendop, zo word je pitch een succes:

 1. Houd het simpel, houd het sexy
  Houd je pitch onder 2 minuten, verdicht je tot een visueel aantrekkelijke presentatie met minder dan 10-dia’s.
 2. Wie wil je overtuigen?
 3. Wijs duidelijk op het huidige probleem en presenteer vervolgens jullie oplossing.
 4. Markeer jullie gouden idee / concept
 5. Vertel je verhaal zo enthousiast dat je het hart van de jury raakt en ze je nooit meer vergeten

Pitchen, je verkoopt jezelf en daarmee je idee

Je idee is natuurlijk het belangrijkste dat je hier probeert te pitchen, maar ook de manier waarop je jezelf pitchen en je presentatie als geheel heeft een grote impact op de verkoop van je idee. Om je innerlijke ondernemer te belichamen, volg je deze vijf gouden regels voor een perfecte pitch.

De regels

Jij of jullie doen een indrukwekkend voorstel dus:

Pitchen Regel 1

 • Houd het simpel, houd het sexy
 • Houd je pitch onder de twee minuten. gebruik eenvoudige, krachtige taal, presenteer je ideeën kort, beknopt en to the point

Pitchen Regel 2

 • Ken de vraag
  je moet precies weten wat je wilt!

  • hebben jullie een innovatief idee dat nog nooit is toegepast maar zeker het onderzoeken waard is
  • hebben jullie een concept waarmee al ervaring is en met enige aanpassingen en onderzoek toegepast kan worden
  • hebben jullie een oud idee in een nieuw jasje dat gelijk toegepast kan worden?
 • Wie is je publiek? Weet wat de opdrachtgever belangrijk vindt. Daarmee kun je voldoen aan de behoefte. Dus wees assertief en laat ze zien dat je weet waar ze naar op zoek zijn.

Pitchen Regel 3

Kun je het probleem in 1 zin oplossen?
Stel je bijvoorbeeld voor dat je iemand richt die zich bezighoudt met gezondheidszorg of de gezondheid en het welzijn van kinderen.

Je moet rekening houden met de context, de mensen, de plaats en de urgentie van het probleem, en alles in één simpele zin samenvatten die dit allemaal onthult en aan het publiek presenteert. Iets als “vorig jaar waren 300,000-ziekenhuisbezoeken vanwege levensbedreigende Corona, alleen al voor kinderen jonger dan 18. Hier is mijn oplossing … “

Pitchen Regel 4

Waarom is je oplossing uniek? Je bent immers niet het enige team dat een unieke oplossing pitcht. Dus wat hebben jullie waar de opdrachtgever niet omheen kan?

Zodra je jullie Unique Selling Point hebt geïdentificeerd, heb je het hart en de ziel van de jury te pakken.

 • Vertel het verhaal in plaats van alleen maar te wijzen op al de unieke functies die jullie bedacht hebben. Het verhaal houden ze vast. Feiten minder
 • En … Durf stil te zijn
  Juist tijdens een pitch is het belangrijk om af en toe een pauze te gebruiken. Dit voelt misschien eng, maar is zeker het proberen waard. Kijk je publiek even aan, houd je mond en tel in gedachten tot drie. Een stilte op het juiste moment maakt je pitch krachtiger.

Pitchen Regel 5

Eindig met een zin, verhaaltje of statement dat zo krachtig is dat het herhaald gaat worden. Laat het een positief verhaal zijn over hoe jullie oplossing de opdrachtgever echt helpt. En daarmee ook het klimaat, Nederland en de mensheid. Als je humor gebruikt en persoonlijk maakt wordt je idee niet meer vergeten.

 

Succes!

Lees ook

Summary
Event
Hackathon Circulair Bouwen voor SMARTCirculair studententeams
Location
Ede, Bovenbuurtweg 7 6717 XA Ede,
Description
Tijdens de hackathon van de Bouw OntwerpChallenge buigen studenten zich volgens de Design Thinking Methode over de opdracht/vraag van Bouwend Nederland.