Brainstormen doe je zo

Brainstormen, pitchen, marketing, creative mind, crowdfunding, STartUp, Indiegogo, boost, presentation, brainstorm, imagination, concept, product innovation, funding

Spreek in ieder geval af met elkaar dat jullie zullen denken in JA, EN in plaats van JA, MAAR.

Goed Brainstormen is een kunst. Voorafgaand maak je een paar afspraken met elkaar. De belangrijkste afspraak: STEL JE OORDEEL UIT! Of, met andere woorden, hoe vreemd een idee van een ander klinkt in jouw oren, schiet het niet af. Sterker nog, dat idee zou wel eens tot het winnend concept van jullie advies kunnen leiden. Dus … stimuleer elkaars creativiteit en respecteer elkaar en alle crazy ideeën van anderen.

Kritiek is killing in deze fase van het brainstormproces. Zelfs positieve of lovende kritiek kan averechts werken. Want waarom krijgen sommige ideeën wel een compliment en anderen niet?

Dus …

De regels van een goede brainstorm

 1. Stel je oordeel uit
 2. Focus op kwantiteit
 3. Laat logica los (van de hak op de tak of van het ene idee naar een totaal andere idee is prima)
 4. Associeer (denk gerust mee en door op ideeën van anderen)

Spreek in ieder geval af met elkaar dat jullie zullen denken in JA, EN in plaats van JA, MAAR.
Bij elk nieuw idee kun je in plaats van te oordelen en het idee af te schieten beter door denken op dat idee.

Brainstormen in drie fasen

De 3 fasen van een goede brainstorm

 1. Het bedenken van een prikkelende en duidelijke vraag(stelling)
  Bijvoorbeeld: welke ideeën hebben we om het gebouw energieleverend te maken? En dan kun je bijvoorbeeld nog onderverdelen in: energie, materialen, constructie, smart …
 2. Een divergerende fase
  Nu gaan jullie los … Geen idee is te gek. Dus bedenk ieder voor zich tenminste 10 ideeën, schrijf ze op een plakbriefje en plak ze op de flip-overIn de divergentiefase is het de bedoeling om zoveel mogelijk ideeën te creëren. Wat voor ideeën maakt nog niet uit. Het gaat niet om de kwaliteit maar om de kwantiteit. Wanneer je 80 ideeën hebt is de kans groter dat er een geniaal idee tussen zit dan wanneer je 8 ideeën hebt.
 3. En een convergerende fase
  Nu ga je ideeën bundelen. Misschien komen daar nog meer ideeën of slimme ingevingen bij.Pas in de convergentiefase wordt er gekeken naar de kwaliteit van de ideeën. In deze fase breng je het aantal ideeën weer terug. Je gaat selecteren. Over het algemeen werkt het beter om voor het selecteren af te spreken waar je op gaat selecteren. Wanneer je concreet maakt WAT een goed idee is krijg je minder discussie. Samen bepaal je dan de voorwaarden van de beste ideeën.

Heel veel plezier en succes

Lees ook

Summary