https://blog.routelink.net.id/euro/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/js/uploads/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/Requests/pkv/https://iri.aiou.edu.pk/pkvgames/https://iri.aiou.edu.pk/euro/https://iri.aiou.edu.pk/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dominoqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/pkvgames/https://muikotaprobolinggo.or.id/pokerqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dentoto/https://muikotaprobolinggo.or.id/euro/https://serangkainews.id/bandarqq/https://serangkainews.id/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/bandarqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/pkvgames/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/bandarqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/dominoqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/pkvgames/https://www.itinova.org/routine/bandarqq/https://www.itinova.org/routine/dominoqq/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://future.kouiki-kansai.jp/wp-includes/js/euro/https://future.kouiki-kansai.jp/app/bandarqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/dominoqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/pkvgames/https://www.trg.pt/ficheiros/bandarqq/https://www.trg.pt/ficheiros/dominoqq/https://www.trg.pt/ficheiros/pkv/https://pkvgames.hondacokroaminoto.co.id/https://bandarqq.hondacokroaminoto.co.id/
https://desa-ciherang.kuningankab.go.id/wp-content/themes/twentytwentyfour/hrctoto/https://dindikpora.rembangkab.go.id/wp-content/languages/slot1131/https://www.bpsk.kuningankab.go.id/slot-murah/
Pressure Cooker Mobiliteit – De functie van de parkeerplaats moet je schrappen - SMARTCirculair

Pressure Cooker Mobiliteit – De functie van de parkeerplaats moet je schrappen

Pressure Cooker ‘De Mobiliteit van de Toekomst’ in het provinciehuis in Zwolle

De mobiliteit gaat volledig op zijn kop. Studenten van Windesheim, Landstede en Radboud University dachten met bedrijfsleven, gemeente Zwolle en Provincie Overijssel na over de mobiliteit van de toekomst tijdens de pressure cooker ‘De Mobiliteit van de Toekomst’. Een van de uitkomsten is dat binnen een paar jaar het einde van het klassieke parkeren ingeluid kan en moet worden.

Eva Rispens: “We moeten ontsnappen uit onze huidige mentaliteit van het werken van 9 tot 5, van altijd maar op en neer moeten reizen en in de file staan.”

Flexibel ontwerp, rekening houdend met de wensen van morgen

Waarom moet elk huishouden een of meerdere auto’s hebben? Waarom wordt een kantoor alleen door een bedrijf gebruikt? Waarom wordt een school alleen als school gebruikt en een parkeergarage alleen om je auto te parkeren? Daarmee staan deze gebouwen een groot deel van de dag leeg. Auto’s worden gemiddeld minder dan een uur per dag gebruikt. Dat betekent dat ze 95% van de tijd stil staan. In de week van de circulaire economie wilden organisator SMARTCirculair en opdrachtgever de Provincie Overijssel in een ‘snelkookpan-concept’ laten nadenken over de mobiliteit van de toekomst.

Een van de inzichten is dat openbare ruimten, parkeergarages en gebouwen in de toekomst veel functioneler kunnen worden ingericht. Zeker als zelfrijdende auto’s en busjes gaan doorbreken in Nederland. Nu al zijn er talloze nieuwe mobiliteitsoplossingen zoals elektrische fietsen, scooters, steppen en drones die de pakketjes af kunnen leveren. Hebben we in de toekomst nog zoveel parkeerruimte nodig? Studenten en bedrijven zijn van mening dat de klassieke parkeergarage zoals we die nu kennen in de toekomst nog maar weinig gebruikt zal worden en veel flexibeler ontworpen zou moeten worden. Deelvervoer, hubs aan de rand van de stad, shuttles die je de laatste kilometer voor de deur afleveren. Alles is denkbaar. En het voordeel is dat de stad enorm ontlast wordt. Parkeergarages kunnen in de toekomst ook ingezet worden als ruimte voor een sportschool, evenementen, afhaalpunt voor pakketjes en meer. Wat krijgen we dan een heerlijke, gezonde, groene stad.

Kenan Aksular liet zien hoe snel de wereld kan veranderen en inspireerde met nieuwe technologische ontwikkelingen

Klik hier voor alle foto’s 

Energie

De elektrische en waterstofauto’s, scooters, motoren en busjes hebben energie nodig. Die energie kan opgewekt worden in de eigen regio. Draadloos opladen zoals er nu al VDL-stad- en streekbussen automatisch geladen worden is ook denkbaar voor auto’s, motoren, scooters en busjes. Onder andere omdat ze automatisch zullen kunnen laden tijdens het rijden door ‘laad’platen in de weg en ze laden zichzelf op omdat ze voorzien zijn van zonnecellen.

Studenten denken zelfs dat auto’s in de toekomst uit zichzelf op zoek gaan naar een oplaadpunt. Een parkeergarage waar de provincie mee wil uitbreiden, is dan een prima plek waar zelfrijdende auto’s hun batterij in de nacht kunnen komen opladen en gelijk schoon gemaakt kunnen worden. En stel je voor dat inwoners van de wijk en medewerkers van de provincie zich dagelijks fysiek opladen in de sportschool. Dan kan de energie die daarbij opgewekt wordt, gebruikt kan worden voor de laadpunten maar ook om het licht te laten branden.

Ideale situatie

Moeten we allemaal dagelijks naar school of werk reizen of kunnen we ook leren, vergaderen en samenwerken met behulp van virtual reality? Studenten denken dat het veel efficienter kan. Ze vinden het van belang dat opdrachtgevers hun medewerkers in de directe omgeving zoeken, zorgen voor woonruimte en mobiliteitsfaciliteiten voor hun medewerkers beschikbaar stellen.

Bovendien verwachten de studenten dat de toenemende druk op de grote steden in de randstad ervoor gaat zorgen dat er veel randstedelingen naar het oosten zullen verhuizen. Ze verwachten dat Zwolle zal groeien en een mobiliteitshub voor het Noord-Oosten van Nederland wordt. Dan heb je ook een meer flexibele inrichting van gebouwen en vervoer nodig.

Gezonde stad

In de toekomst willen mensen zelf via een app kunnen bepalen hoe ze willen reizen. Afhankelijk van afstand, weersomstandigheden en dagprogramma kan de persoon kiezen voor fiets, scooter, ov of een deelauto, al dan niet zelfrijdend.

Door te kiezen voor transporthubs rondom de stad worden de vervoersbewegingen in de stad veel minder en het leefklimaat in de stad dus gezonder. Duizenden parkeerplaatsen minder betekent meer ruimte voor groen in de stad, meer speelruimte voor kinderen en een veilige gezonde leefomgeving. Is dit toekomst? Voor de studenten is de transitie naar deelauto’s, zelfrijdende motoren en je vervoer regelen met een app het nieuwe normaal. Voor lange afstanden kun je denken aan de hyperloop, een concept voor een vacuümtrein die snelheden tot 1000 km per uur kan halen. Toekomstmuziek? Het eerste concept wordt in een drie kilometer lange buis in in Groningen getest

Zwolle

In de week van de circulaire economie zorgen jongeren in Zwolle voor nieuwe inzichten die de stedelijke omgeving compleet op zijn kop zet. Zij schetsen de toekomst voor de provincie.

Inspirator Kenan Aksular

Inspirator Kenan Aksular spoorde hen tijdens zijn inleiding aan: “Jullie kunnen de toekomst van mobiliteit met je ontwerp bepalen. Denk anders, denk na hoe de wereld eruit ziet over twintig jaar want in vijftien jaar zijn we overgestapt van paard en wagen naar auto’s en in tien jaar van kolen naar gas. Dus ook mobiliteit en energie kunnen schuiven en harder dan je denkt.

Gebruik data

Google en Toyota ontwerpen al steden omdat ze hun data vertalen naar de trends van de toekomst. Data zorgt ervoor dat Google honderden zelfrijdende auto’s veilig en succesvol kan inzetten. Het komt de schone stad, de verkeersveiligheid en de reistijd ten goede.

De studenten tippen provincie en gemeente om data te gebruiken als ze beslissen over de parkeergarage van de toekomst. Data zijn belangrijke input om inzicht te krijgen in logistieke bewegingen om dat vervolgens te kunnen doortrekken naar de toekomst. Het is immers aan overheden zoals provincie en gemeenten om het voortouw te nemen in belangrijke groene transities.

Winnaar

Het presentatieteam dat ging voor een utopisch toekomstbeeld met daarin korter en minder reizen, werd verkozen tot het winnend team. Zij vinden het belangrijk dat mensen anders gaan nadenken over mobiliteit en willen naar een gezonde, groene samenleving. Directeur huisvesting en voorzitter van de jury Peter Seesing was gecharmeerd van het concept. Hij weet als geen ander hoe het is om dagelijks met lange reistijden te maken te hebben.

Seesing: ”Dat kan en moet anders en daar hebben jullie een perspectief voor gegeven.“

Een ander aansprekend concept was ‘HuP Overijssel’. Seesing was van mening dat deze titel heel pakkend was en uitgerold kan worden naar Overijsselse steden zoals HuP Zwolle, HuP Deventer, HuP Hengelo en verder. Seesing over het team dat met de uitrol van apps de toekomst wil vormgeven: “Mobiliteit as a Service is een logische stap naar meer gebruik van nieuwe mobiliteitsvormen en de ondergrondse parkeerplaats als multifunctionele ruimte is een hele goede benadering voor de ontwikkeling zoals we die als provincie voorstaan.”

SMARTCirculair

De pressure cooker ‘de mobiliteit van de toekomst’ was tevens bedoeld als startbijeenkomst voor het studententeam van het Landstede College dat de ontwerpopdracht van ‘de parkeergarage van de toekomst’ uitvoert voor de provincie Overijssel. De input van de pressure cooker is een belangrijk startpunt voor het ontwerp dat ze in mei zullen presenteren aan de provincie. Op 17 juni staan zij met het ontwerp in de finale van de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair en bepaalt een juryteam onder leiding van Ruud Koornstra wie er met de hoofdprijs van vijfduizend euro naar huis gaat.

TanjaNolten

Klik hier voor de grote foto’s op Facebook

Meer over mobiliteit