Smart Cities zijn de toekomst

tudententeams integreren smart apps in hun ontwerp. Zoals de studentenhuisvesting voor Wageningen waar slimme apps zorgen voor meer comfort, meer veiligheid, meer flexibiliteit en minder energie!

Smart Cities zijn straks net zo normaal en ingeburgerd als nu de smartphone.

We kennen al heel wat apps die het leven comfortabeler kunnen maken zoals via internet je thermostaat instellen, een garagedeur die open gaat, de slagbomen die herkennen dat je je parkeerticket betaald hebt, waarschuwingsborden die aangeven dat er een ongeluk gebeurd is.

Smart toepassingen nemen hand over hand toe. Maar het moet wel veilig blijven.

De bouw van kantoren, woonhuizen en industrie staat voor diverse uitdagingen, stelt Tanja Nolten programmamanager Stichting SMARTCirculair: “We moeten van het gas af, willen energieneutrale gebouwen afleveren én er moet meer flexibel en leeftijdsbestendig gewoond kunnen worden.

SMARTCirculair kijkt naar de trends rondom smart buildings en cities die bij kunnen dragen aan een gezond, duurzaam en circulair leef- en werkcomfort.”

Smart buildings zijn volgens Nolten geen trend van voorbijgaande aard:

“Dit is de richting waar we zeker naartoe gaan. De belangrijkste voorwaarde voor een smart city met daarin smart buildings, is digitale veiligheid. Er is een heleboel mogelijk, maar we willen het wel dusdanig organiseren dat iedereen zich daar veilig bij blijft voelen. Als de elektriciteit in een stad wegvalt, ligt alles plat. Dat is nu al zo, maar een smart city is op dat gebied nóg kwetsbaarder. Ook daar zullen dus uitdagingen zijn voor de toekomst.”

Energievraagstukken

Stichting SMARTCirculair volgt hoe steden overal ter wereld deze uitdaging aangaan. “Iedere stad zet op zijn eigen niveau goede stappen. Nederland ziet de kansen van circulariteit in de bouw, zeker in combinatie met het energievraagstuk maar we komen technisch geschoolden talenten tekort. Daarom zijn we de SMARTCirculair ontwerpwedstrijd gestart, waarbij deze tweede editie achttien studententeams werken aan een opdracht om zaken in en om gebouwen smart, energieneutraal of beter kunt organiseren, onder meer door het gebruik van domotica en elektronica.”

SMART buildings verrassen

De challenge werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Volgens Nolten wisten de studententeams de jury geweldig te verrassen. “Zo had het team uit Ede een ontwerp van een modulaire studentenhuisvestiging voor universiteitsstad Wageningen gemaakt.

Zij keken goed naar allerlei apps en smarttoepassingen om studenten zo optimaal mogelijk te huisvesten.

  • Bijvoorbeeld door in plaats van een sleutel een Bluetooth gestuurde deurvergrendeling voor te stellen
  • Door gebruik te maken van slimme lichtinstallaties, verwarming en waterbesparende douches en verwarmen/koelen.

Een andere opdracht werd door de gemeente Dordrecht verstrekt en draaide om de vraag om een herbestemming van de huidige Biesboshal in Dordrecht te maken gemeente Dordrecht verstrekt en draaide om de vraag om een herbestemming van de huidige Biesboshal in Dordrecht te maken. Het moest gaan om een circulair ontwerp; een gebouw dat energieneutraal of energieleverend zou zijn, waarbij optimaal gebruik zou worden gemaakt van de beschikbare omgeving. Het resultaat?

  • De gemeente koos uit vijf ontwerpen voor ‘De Deelfabriek’ waarbij elementen van de andere vier ontwerpen meegenomen zijn tijdens de doorontwikkeling van het ontwerp.
  • Het resultaat is een flexibel, multifunctioneel centrum voor alle inwoners van Dordrecht. Zo bedacht het studententeam onder meer dat door losse units in de enorme loods te plaatsen, er flexibele, energievriendelijke ruimte voor activiteiten zou ontstaan.
  • Het thema ‘delen’ staat centraal binnen de plannen van de studenten, bijvoorbeeld door het delen van energie met de wijk, een autobrug waar gesleuteld kan worden en een fietsenstalling met deelfietsen. Ook was er gedacht aan ruimte voor een kas waarin groenten en fruit verbouwd kunnen worden. Het plan won een van de special awards.

 

Publieksprijs

De publieksprijs werd gewonnen door het team van het Technovium College, Nijmegen. De opdracht van de gemeente Nijmegen luidde: ontwerp een circulaire fiets/loopbrug die open kan, als verbinding tussen de oude binnenstad van Nijmegen en de Waalhaven en transformeer het ‘betonnen’ terrein van de Waalhaven in een energieneutrale, parkachtige omgeving.

De brug moet een belangrijk onderdeel worden van een recreatieve route tussen de oude Waalkade en een boulevard die aan de andere kant van de haven pal langs de Waal gaat lopen.

De studenten kwamen met het ontwerp van ‘De glimlach van Nijmegen’, een eyecatcher van een brug met een hoge mate van circulariteit. De gemeente Nijmegen moet nog een go geven om het ontwerp te gaan uitvoeren maar Nijmegen is onder de indruk van de brug én het ontwerp van een klimaatadaptief, natuurinclusief en biodiverse parkachtige omgeving voor de Waalhaven.

 

smart buildings, smart cities, smart mobility

Mobiliteit

De finale van de tweede SMARTCirculair-challenge vindt op 17 juni 2020 plaats. Ook dit jaar is ieder studententeam gekoppeld aan een opdrachtgever. De Provincie Overijssel bijvoorbeeld is opdrachtgever voor een studententeam in Harderwijk, dat zich buigt over het ontwerp van een ondergrondse, toekomstgerichte parkeergarage in Zwolle door smart-toepassingen in te zetten. Want de mobiliteit gaat enorm veranderen door smart systems. Deelauto’s, zelfriidende busjes, meer diversiteit in mobiliteitsmiddelen, brandstofsoorten en vervoersmiddelen, het is een flinke uitdaging voor het studententeam om de parkeergarage van de toekomst te ontwerpen.

 

Gerelateerd nieuws