Smart Building Systems: Het blijft logisch nadenken

EMC Smart Building

In het nieuwe Erasmus Medisch Centrum kan elke patient zelf de kamertemperatuur regelen

Spie is gespecialiseerd in Smart Building Systems. Dus was het logisch dat we met Han-Michiel Verroen in gesprek gingen om de essentie van een smart building te ontrafelen.

En wat dat betekent voor opleidingen zoals bouw, installatietechniek en werktuigbouwkunde. 

Normering tenzij

Op 23 januari gaf Verroen een workshop ‘Smart Building Systems’ waarin hij de discussie met studenten en docenten aanging. Wat hem opviel was dat jongeren opgeleid worden om alles volgens de norm te doen. Maar de werkelijkheid is soms wat weerbarstiger dus promoot Verroen toch vooral logisch nadenken vanuit de gedachte: Normering tenzij …

Klik hier om de Smart Buildings presentatie terug te zien

Een ‘state of the art gebouw’ beweegt mee met het gebruik

Verrroen: “Ruimtes in een gebouw hebben vaak een verschillende functie. Een grote vergaderruimte die maar een paar keer per week gebruikt wordt, moet klimatologisch anders ingeregeld worden dan een kantoortuin. En diezelfde vergaderruimte kan nog steeds comfortabel zijn tijdens een vergadering met 25 mensen omdat sensoren het binnenklimaat voortdurend optimaliseren. Een goed Smart Building systeem weet hoe ruimtes benut worden en regelt automatisch bij als dat nodig is. Of het nou temperatuur, ventilatie, wifi of logistiek betreft.

Studenten snappen dat natuurlijk wel maar het viel me tijdens de workshops op dat er tijdens de opleidingen niet ingegaan wordt op verschillen in functionaliteiten van ruimten.”

SLIM Logisch nadenken

Als voorbeeld geeft Verroen het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam waar SPIE een systeem heeft geïnstalleerd waarmee elke patiënt de temperatuur zelf kan regelen met een marge van plus of min drie graden Celsius. Want drie graden is voldoende om het gevoel van comfort te bereiken.

Smart Building zijn de toekomst

Dat er grote veranderingen gaan plaatsvinden, daar kunnen we niet omheen. Want alle kantoren met een oppervlakte vanaf 100 m2 moeten in 2023 energielabel C hebben en in 2030 label A. Door systemen goed op elkaar af te stemmen, verlies je veel minder energie aldus Verroen, dus het gebouw van de toekomst is circulair, heeft een minimale CO2 footprint en maximaal comfort, en de investeringen verdienen zich snel terug.

Verroen: “je moet nadenken over functionaliteiten. Niet over techniek want die is er wel. Waar heeft de gebruiker behoefte aan?  Dat moet het uitgangspunt zijn. Oplossingen zitten vaak in de procesmatige of organisatorische hoek.”