10 tips voor een goed gesprek

10 tips voor een goed gesprek

Een goed gesprek is als een minirok, kort genoeg om interesse te behouden, maar lang genoeg om het onderwerp te behandelen.

Wat is het geheim van een goed gesprek? We geven je 10 tips. Waarom?

Elke dag praten we met studiegenoten, klanten, familie en vrienden.

Thuis, op het werk, op school en in de kroeg. En toch zijn de meesten van ons er niet erg goed in.

In deze TED-talk geeft radiopresentator Celeste Headlee je 10 praktische tips.

Video

10 tips

  1. Stop met multitasking
    Zet je mobiele telefoon uit en zorg ervoor dat je volledig betrokken bent bij het gesprek. Met al je aandacht. Denk niet aan andere dingen. Ben aanwezig zijn.
    Als he het gesprek wilt beëindigen, beëindig je het gesprek. Maar ga niet zitten luisteren terwijl je al ergens anders bent met je gedachten.
  2. Doe niet alsof je alles weet
    Bedenk dat je kunt leren van elk gesprek. Zet je ego en eigen mening opzij. Vergeet niet dat iedereen die je ontmoet weten wat jij wellicht niet weet.
  3. Stel open vragen
    Begin je vragen met woorden zoals wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt ​​of iets goed is gegaan, zegt hij ja of nee. Open vragen stellen zullen leiden tot veel meer interessante antwoorden.
  4. Blijf geconcentreerd
    Waarschijnlijk krijg je 101 gedachten als je gesprekspartner aan het praten is. Er zijn dingen die je wilt zeggen. Dingen die je wilt vragen. Zet die gedachten opzij en blijf luisteren.
  5. Als je iets niet weet, zeg dan dat je het niet weet.
    Denk niet in aannames. Vermoedens zijn geen feiten.
  6. Je ervaringen zijn niet gelijk aan die van je gesprekspartner
    Als iemand praat over iets dat hij of zij heeft meegemaakt, vertel dan niet wat jouw ervaringen zijn. Ze zijn niet hetzelfde. Het is nooit hetzelfde. Alle ervaringen zijn persoonlijk. En minstens zo belangrijk: het gaat niet om jou.
  7. Herhaal niet wat je al eerder hebt gezegd
    Het is saai, neerbuigend en we doen het heel vaak. Keer op keer herhalen we het punt dat we willen maken, telkens in enigszins andere bewoordingen. Niet doen.
  8. Blijf uit de buurt van details
    Anderen vinden alle exacte namen en datums die je kunt onthouden, vaak niet zo interessant. Ze vinden het veel fijner om te horen wat jullie twee gemeen hebben.
  9. Luister
    Luister oprecht. Stephen Covey zei ooit: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen, maar om te antwoorden.” Luisteren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je kunt ontwikkelen.
  10. Hou het kort. Of, zoals Celeste Headlee haar verhaal afsluit: “Een goed gesprek is als een minirok, kort genoeg om interesse te behouden, maar lang genoeg om het onderwerp te behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *