Beste Producten Cobouw Awards 2018

EverUse isolatieplaat

EverUse cellulose isoatieplaat:
Irriteert niet en laat geen slechte vezels los.
Verbetert akoestisch & thermische isolatie.
Vermindert de CO2 uitstoot.

Cobouw kiest op 21 november 2018 o.a. het beste productconcept van het afgelopen jaar. Nou ja, afgelopen jaar.

Veel van deze producten zijn al jaren geleden ontwikkeld en/of uitgevoerd maar er zijn toch een paar leuke concepten bij die SLIMCirculair voor je wil uitlichten waaronder een mooi nieuw isolatieproduct van EverUse.

Cobouw awards product genomineerden

  1. Xbloc plus van de BAM
    Een blok voor een golfbreker die zich net zo gemakkelijk laat leggen als een dakpan en 10% minder beton vergt. De ontwerper is Bas Reedijk. Hij heeft al meer mooie innovaties op de markt gebracht die inmiddels overal op de wereld ingezet worden om de stijgende zeespiegel tegen te gaan.
  2. EverUse isolatieplaat van EverUse
    Een stevige, veerkrachtige cellulose isolatieplaat gemaakt van papierafval.
    van een oude plaat snijresten maart EverUse in 13 minuten weer een nieuw product in een eindeloze cyclus. EverUse blijft eigenaar van de cellulose isolatie, trackt de materialen tijdens de hele gebruiksfase en neemt alles aan het eind van de rit weer terug om er nieuw isolatiemateriaal van te maken
  3. Cobouw genomineerde Plastic Road van KWS Volker Infra

    Anne Koudstaal en Simon Jorritsma zijn de bedenkers van de PlasticRoad

    PlasticRoad van KWS Volker Infra
    Een modulaire weg gemaakt van kunststof afval? Ja, het is al een paar jaar geleden ontwikkeld maar nu toch genomineerd door Cobouw.
    De holle ruimte onder het wegdek biedt plek voor kabels, leidingen en waterberging.
    In Zwolle ligt een fietspad als PlasticRoad.
    Belangrijkste voordeel behalve de upcycling van kunststof is dat de weg niet steeds open hoeft als er iets onder de weg moet gebeuren

  4. NOM-appartementen in Best
    Nul-op-de-Meter appartementen zijn nog lang geen gemeengoed. En dan zijn het ook nog sociale huurwoningen die circulair ontworpen zijn met aandacht voor regenwater hergebruik en aan biodiversiteit.
    Woonstichting ’thuis, NB Architecten en BAM Wonen ontwikkelden samen deze sociale NOM-huurwoningen. De gebouwen voorzien zichzelf in alle energie die nodig is. Klik op deze link en lees wat ze gedaan hebben.
  5. Het Q0 hotel in Amsterdam is volledig circulair
    We vertelden het al eerder en gelukkig ziet Cobouw ook wat een innovaties ze in het Q0-hotel hebben toegepast.
    Het Q0 van Mulderblauw en Paul de Ruiter Architects is een bijzonder duurzaam ontworpen hotel met een meedraaiend gevelsysteem, een in het dak geïntegreerde kas die voedsel produceert voor twee restaurants en gemaakt is van hergebruikt beton van een slooppand. Geen wonder dat dit circulaire hotel meedingt naar de Cobouw Awards.
  6. Herbestemming van gymzaal naar kantoor voor Merosch Bodegraven
    Er zijn weinig renovatie- en transformatieprojecten die – naast het feit dat ze een oud gebouw hergebruiken – een bijzonder hoge duurzaamheids- en gezondheidsambitie realiseren. Dat zegt Cobouw over de herbestemming van een voormalige gymzaal naar een kantoor.
    Behalve dat het gebouw energieleverend is en elektrische auto’s uit de buurt mee oplaadt, is het herbestemmingsproject helemaal circulair uitgevoerd en heeft het ongeveer alle duurzaamheidslabels gekregen die voorhanden zijn. We lichten het toch even verder voor je uit:
kantoor in voormalige gymzaal

Het kantoor in de voormalige gymzaal is genomineerd voor de Cobouw Awards 2018

– Circulaire renovatie; denk aan 60 zonnepanelen, een warmtepomp met gesloten bron en het gebouw wordt via de wand verwarmd en gekoeld
– Ze hebben zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt. De vloer is nog intact en het klimrek hergebruikt. De oude kozijnen zijn vervangen door speciale kunststof kozijnen die in de toekomst weer kunnen worden gerecycled en een aantal oude kozijnen zijn hergebruikt als tussenwand
– De vloer is geïsoleerd met B-keuze materiaal dat anders verbrand zou worden
– Het gebouw heeft een WELL Building Standard® dat alleen uitgegeven wordt aan bijzonder ‘gezonde werkomgeving’

Living lab

De kennis die Merosch op heeft gedaan bij het verbouwen van hun pand, houdt het bedrijf niet voor zichzelf. Willen we stappen vooruit maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dan moeten we beter, goedkoper en sneller beschikken over de kennis die elders is opgedaan.

Om die reden delen we alle kennis rondom de circulaire renovatie van onze huisvesting. Hiermee hopen we dat ons kantoor gaat dienen als een Living Lab waarin we nieuwe technieken en methoden testen én toepassen. Deze kennis delen met de markt – ook met concurrenten – zien wij als essentieel voor het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Cobouw awards

De jury van Cobouw staat voor een moeilijke keuze als je deze verschillende producten wilt beoordelen. We zijn benieuwd wat de winnaar gaat worden. Op 21 november weten we het.