DekzandRug | Team Harderwijk brengt het verleden tot leven

De DekzandRug is ontstaan onder invloed van ijs, wind, water en de mens.

Een DekzandRug – ik had er nog nooit van gehoord – maar Quin van team Harderwijk wel.

Hij liet zich inspireren door de opgestoven zandheuvels als overblijfselen uit de laatste ijstijd. Wat gaaf!

Vers stuifzand zorgde door de eeuwen heen voor steeds een nieuwe laag.

Met de DekzandRug als inspiratiebron ontwerpt team Harderwijk de dubbeldek parkeergarage in de design tuin voor hun opdrachtgever de Provincie Overijssel.

 

DekzandRug

Een moodboard van het team

Met de vormgeving van een DekzandRug als concept, speelt Team Landstede uit Harderwijk in op een paar belangrijke criteria van de opdrachtgever:

  • Het Overijsselse verleden komt tot leven in het concept
  • De parkeergarage gaat op in het park
  • En de parkeergarage is voorbereid op de toekomst waarin auto’s langzaam maar zeker uitgefaseerd zullen worden

Thijs Smit, teamcaptain en 3e jaars student Landstede Bouw en Architectuur is blij met de ontwerpopdracht en de opdrachtgever de provincie Overijssel. En hij is heel trots op zijn team.

Thijs: “Het mooie van dit project is dat alle teamleden betrokken zijn. En door de ervaring die we met elkaar opbouwen wordt het steeds interessanter. Mijn teamleden lezen zich in. Er is kruisbestuiving met gave ideeën die steeds meer loskomen. Er staat een team en daar ben ik trots op!”

De DekzandRug belooft een super gaaf ontwerp te worden die past in de designtuin van de legendarische tuinarchitecte Mien Ruis

In overleg met de Provincie Overijssel maken we ook een ontwerpvoorstel voor het dak van de parkeergarage en de omgeving, in lijn met de rest van de tuin. Daarvoor krijgen we binnenkort een masterclass Landschapsarchitectuur zodat we de opdrachtgever straks een goed voorstel kunnen doen.

Flexibel ontwerp, rekening houdend met de wensen van morgen

Het team heeft veel gehad aan een gastles ‘natuurinclusief bouwen’, over werken met natuurlijke materialen, aandacht voor biodiversiteit en klimaatpositieve concepten die je kunt toepassen. En verder zijn ze blij dat ze in februari als kick off zijn gestart met een pressure cooker ‘De mobiliteit van de Toekomst’ in het provinciehuis.

Thijs: “Mobiliteit was nieuw voor ons. Tijdens die pressure cooker hebben we nagedacht over wat er allemaal mogelijk is en waar we naar toe gaan met betrekking tot mobiliteit.  We hadden nog nooit nagedacht over hoe ons reisgedrag in de toekomst gaat veranderen. Tijdens die pressure cooker werd het ons volkomen duidelijk dat we flexibel, toekomstbestendig moeten ontwerpen. Zodat de parkeergarage straks eenvoudig kan worden omgebouwd tot bijvoorbeeld een ontmoetingsplek, een mobiliteitshub en/of een sportschool.”

Want … waarom moet elk huishouden een of meerdere auto’s hebben? Waarom wordt een kantoor alleen door een bedrijf gebruikt? Waarom wordt een school alleen als school gebruikt en een parkeergarage alleen om je auto te parkeren? Auto’s worden gemiddeld minder dan een uur per dag gebruikt. Dat betekent dat ze 95% van de tijd stil staan. Een van de inzichten is dat openbare ruimten, parkeergarages en gebouwen in de toekomst veel functioneler kunnen worden ingericht.

Eyeopeners

Het studententeam heeft nog nooit zo’n grote opdracht gedaan. Het proces en alles is nieuw en van een heel ander kaliber dan het tiny house dat ze vorig jaar voor Libertad ontwierpen.

“Ik heb hier mega veel van geleerd. Ik merk dat er een vonk over is geslagen op mijn teamleden. Ideeën blijven stromen. Super vet natuurijk.”

Lees ook