Groen in de stad helpt tegen hittestress en is goed voor waterafvoer bij extreme buien

The world we want in 2050: a green, inclusive and regenerative economy

Groene daken zijn daken waarop planten groeien, zoals grassen of vetplanten. Ze bestrijden hitte- en wateroverlast, ze isoleren goed en ze bevorderen de biodiversiteit.

Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periode. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. 

Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving.

5 weetjes over hittestress in de stad

  • Weetje 1: In de stad kan het tot 7 graden warmer zijn dan op het platteland
    Op warme zomerdagen kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland wel 7 graden zijn. Maar ook binnen de stad zijn er flinke temperatuurverschillen. De weersvoorspelling kan er dan behoorlijk naast zitten, afhankelijk van de plaats waar je bent. Wageningse meteorologen meten de invloed van bebouwing, vegetatie, water, wind en schaduw op de lokale temperatuur.
  • Weetje 2: Je kunt op je mobiel de mate van hittestress in de gaten houden
    De gratis app ‘Weerbeleving’ toont hoe je het weer op elke plek in Nederland zult ervaren. De app geeft met kleuren en symbolen aan hoe warm het weer buiten wordt beleefd en drukt dat uit in mate van ‘thermische stress’. De app is ontwikkeld door een Wageningse student in samenwerking met de meteorologen van Wageningen University.
  • Weetje 3: De toenemende verstening van tuinen zorgt er voor dat het in steden nóg warmer wordt
    De toenemende betegeling van tuinen draagt bij aan het hitte-eilandeffect in steden. Bovendien kan regenwater niet makkelijk weg. In Operatie Steenbreek wordt nagegaan wat het effect is van versteende tuinen op stadshitte en wateroverlast.
  • Weetje 4: Onderzoekers werken aan een hittevoorspelling op straatniveau
    In het project ‘Summer in de City’ werken Wageningse meteorologen aan computermodellen die het weer op straatniveau meer in detail kunnen voorspellen. Daarvoor worden er in verschillende Nederlandse steden (waaronder Amsterdam en Wageningen) weermetingen gedaan. Ook wordt met een speciaal daartoe uitgeruste bakfiets metingen gedaan, door lussen te rijden in de stad om temperatuurverschillen tussen de wijken in kaart te brengen. In nieuwbouwwijken en industriegebieden kunnen grote warmte-eilanden ontstaan doordat op die plekken veel verstening is.
  • Weetje 5: Groen in de stad helpt tegen hittestress en is goed voor waterafvoer bij extreme buien
    Groen in de stad verkoelt in warme periode maar is ook een super goede oplossing bij extreme buien die we allemaal al meegemaakt hebben. Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur wereldwijd, ook neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien. In stedelijk gebied staan straten vaker blank en dit zorgt voor de nodige overlast.
    Meer groen in de stad zorgt ervoor dat water sneller afgevoerd kan worden naar de bodem. Opslag van water is eveneens belangrijk, want niet alleen het aantal hevige buien neemt toe, ook periodes van droogte worden langer.