Hybride PVT panelen 89% meer rendement

Een hybride PVT-paneel produceert evenveel energie als 5 fotovoltaïsche panelen.

Hybride zonnepanelen zijn een combinatie van PV-zonnepanelen en zonnecollectoren. De panelen leveren zowel stroom als warmte. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere dakoppervlakken. Hybride zonnepanelen worden ook wel aangeduid met PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen.

Een zonnecollector is een wisselaar die direct en diffuus zonlicht omzet in warmte (niet te verwarren met een zonnepaneel die voor omzetting van zonlicht naar elektriciteit wordt gebruikt).

PVT-panelen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als bron voor een water/water-warmtepomp.

In 2012 deed Alejandro del Amo – grondlegger van het Spaanse bedrijf Abora –  tijdens het schrijven van zijn doctoraalscriptie mee aan de Solar Decathlon Europe. Dit is een internationale wedstrijd waarbij verschillende studententeams huizen moeten ontwerpen en bouwen die efficiënt, duurzaam en innovatief zijn. Hier bouwde Del Amo zijn eerste prototype van het hybride zonnepaneel gebouwd. Na dit prototype is hij niet stil blijven zitten. Hij wist zijn ontwerpen verder te verbeteren en daarmee vele prijzen in de wacht te slepen.

Het ontwerp werd door verschillende investeringsmaatschappijen goed ontvangen en in 2017 startte Del Amo in 2017 het bedrijf Abora. Abora sleepte diverse prestigieuze internationale prijzen in de wacht, zoals de Energy Globe Award, de EU Seal en de Excellence of de Solar Impulse.

Del Amo is dit jaar door Forbes benoemd tot een van de honderd meest creatieve Spanjaarden in de zakenwereld.

Waarom zijn Abora panelen zo efficiënt?

Het hybride zonnepaneel van Abora heeft 89 procent meer rendement dan fotovoltaïsche panelen.

Een hybride paneel produceert namelijk evenveel energie als 5 fotovoltaïsche panelen.

De enorme prestaties zijn het resultaat van de innovatieve aHTech-technologie. Deze technologie zorgt er voor dat er geen zonne-energie verloren gaat.

De warmte die bij de fotovoltaïsche cellen verloren gaat, wordt opgevangen in het water dat door de binnenkant van de panelen stroomt. Hierdoor wek je met de panelen enerzijds stroom en anderzijds warm water op.

Rendabel

  • De voorkant van een PVT-warmtepomppaneel bestaat (net als een zonnepaneel) uit fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit.
  • De achterkant van het paneel is een thermische wisselaar. Deze zorgt voor de verwarming van (bijvoorbeeld) het water in de verwarming en/of het warme tapwater in de woning.
  • PVT-panelen zijn anders dan zonnecollectoren. Deze hybride zonnepanelen werken namelijk ook ’s nachts en in de winter.
  • De panelen zijn niet geïsoleerd aan de achterkant, zodat er zoveel mogelijk warmte van de omgeving wordt onttrokken. Daardoor blijven de panelen ook zonder zonlicht werkzaam.

Door de hoge productie van de hybride zonnepanelen kan Abora de kosten laag houden. Omdat er minder panelen nodig zijn dan bij installatie van fotovoltaïsche panelen, zijn de arbeidskosten voor het plaatsen van de hybride panelen lager.

Een consument heeft de investering er tussen de vier en zes jaar uit!

Aan de achterkant van de PVT-warmtepomppanelen lopen koperen leidingen van de thermische wisselaar. Door deze leidingen stroomt glycol. Deze neemt de omgevingswarmte op en geleidt dit naar het warmwaterbuffervat of naar de warmtepomp in huis.

Voordelen PVT-panelen

  • Een PVT-paneel heeft zowel in de zomer als de winter een hogere elektriciteitsopbrengst dan bij een traditioneel zonnepaneel. Dit komt door de betere koeling in de zomer en de opwarming in de winter.
  • Doordat de panelen twee-in-één zijn, heb je geen twee gescheiden systemen op het dak nodig. Dat scheelt veel ruimte.
  • De totale energieopbrengst van een PVT-paneel is hoger dan die van een zonnepaneel, omdat er stroom én warm water mee wordt geproduceerd.
  • PVT-panelen kunnen als bron worden gebruikt van een water/water-warmtepomp. Op die manier is er geen grondboring nodig.

 

Lees ook