Zoetermeer – geïntegreerde PV op huurwoningen

Het BiTile Zonnedak heeft een luchtspouw van 9 centimeter en een uitstekende koeling voor meer rendement en brandveiligheid

In Zoetermeer worden 214 daken van woningcorporatie ‘De Goede Woning‘ voorzien van geïntegreerde zonnepanelen. Dat gebeurt onder meer met zonnepanelen in een BiTile Zonnedaksysteem van Robisol met PV-panelen van Sonnenstromfabrik. Deze toepassing zie je nog niet vaak in de sociale woningbouw. 

Sven Meijerink (directeur Robisol): “Met ons voldaksysteem heb je geen dakpannen meer nodig, geen boeiborden, zinkwerk of nokken en ook veel minder arbeid. Wij bieden de nodige keuzemogelijkheden en zo is er prijstechnisch altijd uit te komen. Circulair is het helemaal een goede keuze, want zo is er ook sprake van minder materiaalgebruik en een lagere CO2-footprint.”

Maatwerk PV

Deze PV-panelen zijn net iets smaller dan normaal, waardoor er drie rijen panelen onder de dakramen worden geplaatst. De zwarte paspanelen zijn niet van glas, maar hebben de juiste kleurstelling voor dit zonnedak. Deze worden op CNC-machines op maat gezaagd voor de aansluitingen op de dakramen en warmtepompen. Doordat ook de nokken, zijkanten en onderzijde van hetzelfde materiaal worden vervaardigd, ontstaat een groot dakvlak met een uniforme uitstraling.

Zoetermeer, veilig en esthetisch

Door diverse branden kwamen geïntegreerde systemen recent vaker in het nieuws. Van de onderzochte branden kent Meijerink de oorzaak:

“Dat waren vrijwel altijd stekkers, die onvoldoende zijn genormeerd of slecht werden geïnstalleerd. Sommige stekkers van verschillende merken passen wel op elkaar, maar het binnenwerk is onvoldoende gestandaardiseerd. Zo kan een grote weerstand ontstaan, waardoor de stekker smelt en een vlamboog veroorzaakt. Als daar plastic onder ligt, kan er brand ontstaan.

Vaak kiest men bij zonnepanelen voor de goedkoopste oplossing. Bij indaksystemen krijg je dan plastic bakken of platen onder de panelen. Soms wordt dit plastic zelfs over woningscheidende wanden gelegd en dus over de brandscheiding. Het plastic is weliswaar niet de oorzaak van brand, maar verergert wel de gevolgschade. Wij gebruiken een brandveilige, vlamdovende condensfolie (klasse B; red.), zodat je bij een eventueel defect geen uitslaande brand krijgt. Verder kan vlamboogdetectie helpen om de bron van het vuur uit te schakelen.”

Ventilatie en koeling voor meer rendement

Het BiTile Zonnedak bezit een luchtspouw van 9 centimeter en een uitstekende koeling, mede dankzij ventilatieopeningen bij de nok, de goot en tussen de panelen. Dankzij die openingen kan de brandweer direct onder de zonnepanelen blussen. Een dak of een stekker vliegt echter niet zomaar in brand. Die ventilatie is er vooral om het rendement van de panelen te verhogen, evenals de levensduur ervan.

Isolerende dakplaten

Een laatste aspect dat Meijerink aansnijdt, betreft de isolerende dakplaten.

“Vanwege condensvorming onder aluminium en glas heb je altijd een waterdichte condensfolie nodig. Daarbij is voor een goede plaatsing de maatvoering van de rails erg belangrijk. Samen met ERA Contour hebben we hiervoor de passende modus gevonden. Met standaard renovatieplaten, folie en tengels, kunnen wij het dak eenvoudig uitmeten en makkelijk maatcorrecties uitvoeren.”

“Dit is ons grootste project tot nu toe. Het is prettig dat we samen met ERA Contour een goede planning hebben gemaakt, waarbij alle woningen snel achter elkaar worden aangepakt. Zodoende kunnen we een continue bezetting reserveren en ook de materiaaltoevoer goed organiseren”, besluit Meijerink.

Zoetermeer heeft er dus een grote groep prachtige nul-op-de-meter sociale huurwoningen woningen bij. Geen verhoogd dak met PV die op een minder esthetische manier dominant is maar mooi geintegreerd. Maatwerk, vakmanschap en veilig. Dat is wat opvalt in Zoetermeer.

 

Lees meer