Jaime de Bourbon de Parme volgt Marcel Beukeboom op als Klimaatgezant

Jaime de Bourbon de Parme start aanstaande zomer als Klimaatgezant en zal namens de gehele Rijksoverheid mede de internationale klimaatdiplomatie gaan uitvoeren. Hij volgt hiermee Marcel Beukeboom op.

Jaime de Bourbon de Parme start aanstaande zomer als Klimaatgezant en zal namens de gehele Rijksoverheid mede de internationale klimaatdiplomatie gaan uitvoeren. Hij volgt hiermee Marcel Beukeboom op.

De Bourbon de Parma

J.B. (Jaime) de Bourbon de Parme is zoon van prinses Irene en dus lid van het Koninklijk Huis. Dat helpt. Zeker in internationale kringen. Hij is werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en is op dit moment gedetacheerd bij het UNHCR in Genève. Hij vervulde diverse functies in binnen- en buitenland, zoals ambassadeur bij de Heilige Stoel in Vaticaanstad en als Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen.

Klimaatgezant

De functie van klimaatgezant moet je zien als die van een ambassadeur, legt Beukeboom uit. De eigenlijke onderhandelingen worden gevoerd door inhoudelijke experts op allerlei deelthema’s. De klimaatgezant is het gezicht van de Nederlandse delegatie en begeleidt de Nederlandse bewindspersonen, zoals premier Mark Rutte tijdens de opening en volgende week de ministers die ook naar de klimaattop zullen komen.

Na vertrek van de ministers kan de klimaatgezant taken en bevoegdheden overnemen. Zo moest Beukeboom overzicht houden op het hele proces en de onderhandelingen ook inhoudelijk goed kennen. Daarin trekken de EU-landen gelijk op.

Formeel gaat het over spelregels, achter de schermen over ambitie’

Na Parijs hadden de klimaatonderhandelingen aanvankelijk nog de wind mee, vertelde Marcel Beukeboom in 2020 aan Nu.nl

We hadden toen als realistische termijn bedacht dat we nog vijf jaar nodig hadden om het akkoord in werking te laten treden, maar vrijwel alle landen hadden het eigenlijk al binnen een jaar geratificeerd. Maar na 2016 is er in de wereld het een en ander veranderd”, aldus Beukeboom, die het jaar na ‘Parijs’ de functie van klimaatgezant kreeg, en voor wie ‘Madrid’ dus alweer de vierde VN-conferentie op rij is. Pas tijdens de klimaattop in Glasgow, stond ‘de ambitie’ officieel weer op de agenda. Maar toen wisten we nog niet dat het Corona eraan kwam.

 

De invloed van Jongeren

Drie kwart van de Nederlandse kinderen die antwoord gaven bij een rondgang van Save the Children en Kidsweek maakt zich zorgen over klimaatverandering. 30 procent zegt zelfs weleens wakker te liggen over het uitsterven van diersoorten en andere gevolgen van stijgende temperaturen, zoals mensen die op de vlucht slaan.

De rondvraag van Save the Children en kinderkrant Kidsweek werd gehouden onder kinderen van acht tot veertien jaar. Van de achthonderd ondervraagden komen er vijfhonderd uit het kinderpanel van onderzoeksbureau PanelWizard, de rest uit de lezersgroep van Kidsweek. Een op de vijf kinderen vindt de zorgen over klimaatverandering juist overdreven.

Gevraagd naar de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering, worden rijke landen, oliemaatschappijen en andere ‘grote bedrijven die over de hele wereld zitten’ door een meerderheid van de kinderen genoemd. Toch zijn de meesten ook zelf bereid tot gedragsverandering. Meer dan de helft van de kinderen doucht bewust niet te lang en een kwart zou ‘een week koud willen douchen’ als ze daarmee het klimaat zouden kunnen helpen.

Ook onder volwassen Nederlanders is meerderheid bezorgd om klimaat

Klimaatbezorgdheid wordt vaker gepeild in Nederland, meestal onder achttienplussers. Deze bevolkingsonderzoeken leveren wisselende resultaten op, maar doorgaans is de voornaamste conclusie dat zo’n 60 procent tot twee derde van de volwassen Nederlanders zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering.

Uit een wat groter onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) begin dit jaar blijkt dat de bezorgdheid over klimaatverandering onder Nederlanders in de afgelopen tien jaar flink is gestegen – ook onder stemmers van rechtse partijen en bij ouderen.

Slechts 14 procent van de Nederlandse samenleving maakt zich volgens het NIDI geen zorgen.

De hoogste bezorgdheid werden 2020 gemeten in een onderzoek van de Europese Commissie. Daarin bestempelt 93 procent van de Europeanen klimaatverandering als een ‘ernstig probleem’ en 79 procent als een ‘zeer ernstig probleem’. Dit onderzoek levert ook onder Nederlanders tot nog toe de hoogste score op: 74 procent noemt het een ‘zeer ernstig probleem’. Zo loopt de bezorgdheid onder kinderen en volwassenen niet eens zo heel ver uiteen.

Lees ook