LKSVDD – Hoe hergebruik je bouwmaterialen in je ontwerp

LKSVDD Ontwerp ‘De Herberg’ in Zwolle

LKSVDD is een architectenbureau dat circulair ontwerpen ademt. Dat doen ze vanuit de integrale aanpak. Want misschien heb je al een programma van eisen en een plattegrond maar hoe pas je daarin geoogste materialen toe?

Hoe zit het met de beschikbare ruimte en hoe motiveer je je materialen keuzes?

LKSVDD

LKSVDD is uitgeroepen tot koploper circulair bouwen door de provincie Overijssel. Zij hebben een paar uitgangspunten waar ze altijd vanuit gaan:

  • Je moet niet meer bouwen dan noodzakelijk
  • Als je bouwt, doe dat dan zo compact mogelijk
  • En liefst installatievrij maar wel gebouwen die slim, flexibel en tijdloos zijn

Circulaire routekaart

LKSVDD past de ‘cradle to cradle criteria for the built environment’ toe met een eigen werkwijze. Een soort circulaire routekaart voor water, economie, materiaal, welzijn en energie, gemotiveerd in een IRIS diagram. In dit diagrom worden ontwerp- en materiaalkeuzes uitgelegd zodat toekomstige eigenaren en gebruikers begrijpen waarom bijvoorbeeld de overstek groter is dan gebruikelijk.

Hun uitgangspunt: Schrijf kansen op voor de toekomst, bereid het gebouw erop voor en houd rekening met je ambitie.

Resultaat van de workshop

In deze gastles legt Martin Huiskes uit hoe je uit kunt gaan van geoogste materialen en daarmee een ontwerp maakt. Geen eenvoudige opgave want deze materialen voldoen niet altijd (meer) aan de hoge bouwnormen van deze tijd. Dus hoe ga je dan om met risico en eigenaarschap? LKSVDD laat je ontdekken en geeft je handvatten om hun kennis naar jullie ontwerp vertalen.

  • Max. 30 deelnemers
  • Presentatie en daarna workshop ontwerpen vanuit de integrale aanpak
  • Duur: 50 minuten
  • Door: Martin Huiskes, architect LKSVDD

Over LKSVDD

Al meer dan vijfenzeventig jaar staat LKSVDD architecten bekend om haar circulaire en duurzame gebouwen. Samen maken wij ons sterk voor het ontwerpen van duurzame gebouwen. Hierbij hebben we aandacht voor circulariteit, herbestemming en hergebruik. Zeven partners staan nu aan het roer van LKSVDD architecten.

Alle workshops, masterclasses en experimenteerlabs