2018 | Herbestemming kantoren levert 13.000 woningen op

2018 was het eerste jaar waarin grootschalig kantoren zijn herbestemd tot woonunits. Dit is het voormalig dounakantoor in Rotterdam

In 2018 zijn er voor het eerst op grote schaal, voormalige kantoren en utiliteitsgebouwen herbestemd tot woningen. Dit leverde dertienduizend woningen bij, bijna 14 procent van het totale aantal woningen dat in 2018 aan de woningvoorraad werd toegevoegd, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2018

Bij de transformatie van bestaande bouw naar woningen gaat het in de meeste gevallen om omgebouwde kantoorpanden. Hierbij gaat het in totaal om zo’n 5.500 ruimtes, ofwel 42 procent van het totaal. 21 procent werd gevestigd in voormalig maatschappelijk vastgoed, zoals scholen en ziekenhuizen.

Volgens het CBS levert de herbestemming vooral kleinere woningen op. 43 procent van deze woningen heeft een oppervlakte van minder dan 50 vierkante meter. De bewoners zijn veelal jong en alleenstaand.

Amsterdam voorop

Het transformeren van bestaande bouw leverde in Amsterdam de meeste woningen op. Het gaat om 1.535 woningen in de hoofdstad. Ook in de periode tussen 2012 en 2018 werden in Amsterdam op deze manier de meeste woningen gecreëerd (6.835 in totaal). In dezelfde periode werden in Eindhoven en Den Haag ruim vierduizend dergelijke woningen aan de voorraad toegevoegd.

In het onderzoek is gekeken naar zelfstandige woonruimtes met een aparte toegang en eigen voorzieningen.

In de komende tien jaar komen er in ons land één miljoen nieuwe woningen bij en die worden (bijna) energieneutraal en zoveel mogelijk circulair. De opgave is urgent én complex. Het gaat om een omslag in denken en doen waar alle partijen in de bouwkolom mee te maken krijgen. Daarmee ontstaan ook nieuwe kansen. Want wie nieuwe processen ontwikkelt en slim is in het gebruik van nieuwe technieken en producten, bouwt een voorsprong op.

Hip en industrieel

In 2016 verbouwde Accresco het voormalige douanekantoor in Rotterdam naar 141 studio’s en appartementen voor young professionals. Het appartementengebouw huisvest 12 nieuwe penthouses op het dak, een gemeenschappelijke daktuin, een fitnessruimte en een commerciële plint met onder meer een caférestaurant. De appartementen zijn er in 10 basistypen en variëren van 35 tot 77m². Ze kenmerken zich door hoge verdiepingen, veel glas en een industrieel karakter.

Hergebruik gebouwelementen, producten en materialen

Er zijn steeds meer online marktplaatsen voor herbruikbare bouwmaterialen. Deze leggen de verbinding tussen sloop en nieuwbouw. Een voorbeeld is Insert. Op de Insert marktplaats kun je herbruikbare materialen en grondstoffen aanbieden en zoeken. Bij een sloopproject worden herbruikbare materialen gedocumenteerd. SMARTCirculair studententeams, architecten, opdrachtgevers en bouwbedrijven zoeken de materialen die ze nodig hebben in het ontwerp en tijdens de bouw. Daarmee maken we samen de bouw circulair

‘nieuwbouw’ in Amsterdam

Showcase voor circulair bouwen KOMST is een project met negentien stadswoningen op Zeeburgereiland. De woningen worden bijzonder vanwege het gebruik van oude bouwmaterialen zoals oude luiken, glas-in-lood, oud hout, rustieke wenteltrappen of bijzondere gevelornamenten. Voor gevels, kozijnen en daken worden hergebruikte materialen en materialen met een lage impact gebruikt.

  • Zes architecten die de woningen ontwerpen, zijn geselecteerd op hun ervaring met het gebruik van oude materialen
  • Kopers worden bij de ontwikkeling betrokken. Zij krijgen een budget voor aanschaf van originele binnendeuren, oude tegels voor de keukenvloer, deurknoppen, kranen, een hardstenen wastafel of stalen binnenkozijnen
  • KOMST laat zien dat het gebruik van oude bouwmaterialen niet alleen strookt met circulaire bouwprincipes, maar ook bijzondere architectuur kan opleveren.

Gerelateerd nieuws