Creatief model van studenten lost woningtekorten op

Flexibel, circulair model om de woningtekorten op te lossen van studenten

Toen Cirkelstad studenten van het Technova in Ede vroeg om na te denken over het woningtekort, ontstond er een creatief model voor gemeenten en woningbouwverenigingen dat veel verder gaat dan nieuwbouw. Want 900.000 woningen bijbouwen is al een enorme opgave maar met de stikstof en co2 problematiek niet te doen. 

Creatief ‘cafetaria’ model

De studenten kwamen met heel andere, veel creatievere oplossingen. Ze maakten er een model van. Een soort cafetaria model voor gemeenten en woningbouwverenigingen met woonconcepten als inbreiding in de stad waardoor er volop woningen kunnen worden gerealiseerd zonder vertraging of extra uitstoot. Integendeel. De circulaire woningen waarin veel natuurlijke bouwmaterialen zijn toegepast zijn eerder co2 negatief en dus goed voor het klimaat.

  • Door een oud kantoorpand te verbouwen bijvoorbeeld.
  • Of door tijdelijke woningen te maken in oude pakhuizen en winkelpanden.
  • Van 1 eengezinswoning naar 2 gezinswoningen
    Ruime eensgezinswoningen splitsen, uitbreiden en aanbouwen
  • Nieuwbouw/aanbouw/opbouw/achterbouw met de Easy Unitz
  • Woningen optoppen met een compleet appartement op platte daken van flats en bedrijfspanden
  • Loze ruimten benutten voor woningen
  • Wonen in een verplaatsbare prefabwoning
  • Kleiner wonen met gemeenschappelijke ruimten

Slim, snel en klimaatpositief bouwen

Het helpt om de aanpak van het woningtekort niet alleen op te lossen met méér woningbouw, maar ook andere opties te bestuderen. Mogelijkheden die bovendien sneller werken dan nieuwbouw: dat laatste duurt gemiddeld tien jaar, nog los van de tekorten aan personeel, grondstoffen en andere materialen.

Het Resultaat: 4 producten in 1 gebiedsontwerpen voor binnenstedelijk inbreiden met woningen!

Het gaat niet om het halen van jaarlijks 100 duizend nieuwbouwwoningen, het gaat om méér woonruimte scheppen voor 100 duizend huishoudens. En daarvoor zijn, naast nieuwbouw, nog veel meer andere mogelijkheden. Luister naar de ideeën van de toekomstige gebruikers en benut deze.

Lees ook