Studententeam Delft tweede in de Solar Decathlon Challenge

Het team bedacht losse wanden, gevels, badkamer/keuken-modules en bed/bureaumodules waarmee flexibel ingedeeld kan worden

Delft ging voor goud in Hongarije. Het is zilver geworden.

Het studententeam van de TU Delft is tweede geworden bij de Solar Decathlon Challenge in Hongarije. De jury was enthousiast over de herbestemming van een voormalig kantoorpand naar een energieleverend appartement door team MOR (Modular Office Renovation). De jury beoordeelde inzendingen uit de hele wereld onder andere op architectuur, energie, innovatie, haalbaar en comfort.

Het studententeam uit Frankriijk ging er met de hoofdprijs vandoor.

Energieleverend

De inzending van Team MOR is een herbestemming van de Rotterdam Science Tower. Uit de tower is één kantoor genomen van 50 m2, dat is getransformeerd tot een energieleverend appartement. Zonnepanelen in de gevel en op het dak zorgen voor de energie, isolatie zorgt ervoor dat het appartement nauwelijks nog energie nodig heeft. Zuinig met water is de woning ook, met een waterbesparende douche en een helofytenfilter dat gebruikt water reinigt, zodat het weer terug de woning in kan. Een wand vol planten moet de lucht binnenin de woning zuiveren.

Het volledig gestripte kantoorpand biedt ruimte aan appartementen van verschillende omvang, die door diverse modules ingevuld kunnen worden. Met losse wanden, gevels, badkamer/keuken-modules en bed/bureaumodules kan volop gecombineerd worden, waarbij een beschut terras en een groene gevel ook nog voor essentiële functies zorgen waaronder de ventilatie.

Solar Decathlon criteria

  1. Architecture
  2. Engineering & Construction
  3. Energy Efficiency
  4. Communication & Social Awareness
  5. Neighborhood Integration & Impact
  6. Innovation & Viability
  7. Circularity & Sustainability
  8. Comfort Conditions
  9. House Functioning
  10. Energy Balance

Delft bouwt in 15 dagen

Het team moest op locatie, in 15 dagen het appartement bouwen.

Dat was best een grote uitdaging. Wij krijgen in onze opleiding allerlei vakken over architectuur en bouwtechniek, maar de meesten van ons hadden nog nooit iets zelf gebouwd. We hebben letterlijk alles moeten leren, van het storten van beton tot het aanbrengen van de akoestische isolatie bij een zwevende vloer’, vertelt architectuurstudente Nienke Scheenaart.

Studententeam Delft

Team MOR – Modular Office Renovation – uit Delft

Herbestemming lost woningtekort op

Met hun inzending slaan ze twee vliegen in één klap, denk het team.

‘Wij zien in de gebouwde omgeving twee grote uitdagingen in Nederland’, zegt Scheenaart. ‘Aan de ene kant een grote vraag naar betaalbare woningen voor starters, en anderzijds een grote hoeveelheid kantoren die nog lang niet aan energielabel C voldoen. Door de kantoren te transformeren zijn het energieleverende appartementen geworden waarin het goed toeven is.

Proefwoning

Over twee maanden mag het team de woning demonteren en terughalen. Hij wordt dan weer opgebouwd op de campus van de TU Delft als testomgeving voor circulair wonen en innovaties die de voorzieningen op het gebied van water, energie en leefklimaat verder verbeteren. Er zou iemand in kunnen gaan wonen om de innovaties te testen. En dat kan, als onderdeel van Green Village waar al eerder ‘proef is gewoond’. Meer weten? Volg de ontwikkelingen op Facebook

Over Solar Decathlon

Solar Decathlon Europa is gestart op 18 oktober 2007 uit een samenwerking tussen Spanje en de Verenigde Staten om de energietransitie te versnellen. De Solar Decathlon Challenge is daarmee complementair aan de U.S. Department of Energy Solar Decathlon. De eerste twee finales zijn in Spanje gehouden (2010 en 2012). Frankrijk nam het stokje over. Dit jaar was Hongarije gastheer en in 2021 is de finale in Wuppertal Duitsland. Meer info op de  SDE21 website.

Lees meer