TU Delft studenten Solar Decatlon Challenge gaan voor goud

Ontwerp van het team uit Nieuwegein project Kamers met Kansen

Ontwerp van het team uit Nieuwegein. Herbestemming van voormalig kantoor naar woonunits in het kader van project Kamers met Kansen

Het multidisciplinaire team van de TU Delft gaat voor goud met hun modulaire aanpak van de herbestemming van een kantoorpand tot woonunits.

Het ontwerp is prachtig en de woonunits moeten energieleverend gaan worden in plaats van de huidige energieslurpende oude kantoorpanden. Maar … ze hebben in Delft waarschijnlijk nog niet gehoord van SLIMCirculair. Want hier hebben we het over een projectteam.

Groot team hoor, maar toch. De ontwerpopdrachten waar de SLIMCirculair teams aan werken leveren straks 16 perfecte bouwconcepten op waarvan er een aantal heel goed zouden kunnen concurreren met de modulaire units van het team van de TU Delft!

Herbestemming met modulaire appartementen

De studenten van de TU Delft vertegenwoordigen Nederland tijdens de SDE19, een wedstrijd die in juli in Hongarije wordt gehouden. Vorig jaar haalde het team van de TU Eindhoven de 6e plaats tijdens de wereldfinale in Dubai. Het jaar ervoor ging Utrecht er ook met de 6e plaats vandoor met won ook de publieksprijs voor hun ontwerp en kreeg dus veel aandacht!

Dit is dus de Europese versie van de Solar Decatlon Challenge waar team Delft voor gaat.

De wedstrijd daagt de teams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, te bouwen en te exploiteren. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op tien criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, duurzaamheid, circulariteit en economische haalbaarheid. Klik hier voor het overzicht van regels en criteria.

Proeftuin Delft

Delft modulair kantoor herbestemmingsunits

Delft modulair kantoor herbestemmingsunits

Het Delftse prototype van 50 m2 zal dit voorjaar eerst in een proeftuin op de universiteitscampus in Delft worden gebouwd. Vervolgens wordt het model gedemonteerd en in juli in Hongarije binnen tien dagen opnieuw opgebouwd.

Op 28 juli volgt de uitslag, waarna het huis in oktober terugkeert naar The Green Village in Delft.

Het prototype is slechts een klein onderdeel van een veelomvattender en integraal project, aldus een van de studiebegeleiders, Peter de Jonge (managementdocent TU Delft).

“Actueel: De Solar Decathlon is een project wat volledig aansluit op de onderwijsopgave. Met een groep van studenten gaan we een kantoor in Rotterdam transformeren tot het hoogst mogelijke duurzaamheidsniveau waar de universiteit nu toe in staat is, om vervolgens in 2019 deel te nemen aan de tentoonstelling in Szentendre in Hongarije, en daar het resultaat te laten zien.

Herbestemmen via modulaire concepten

Modulair betekent ook, lekker circulair. Want misschien moeten de torens over 50 jaar weer een heel andere bestemming krijgen. In elk geval moeten dit soort panden binnen 4 jaar verplicht naar Energielabel C.

Het volledig gestripte kantoorpand biedt ruimte aan appartementen van verschillende omvang, die door diverse modules ingevuld kunnen worden. Met losse wanden, gevels, badkamer/keuken-modules en bed/bureaumodules kan volop gecombineerd worden, waarbij een beschut terras en een groene gevel ook nog voor essentiële functies zorgen waaronder de ventilatie.

Integraal bekeken

Het multidisciplinaire studententeam zorgt gelijk voor de integrale benadering van de mogelijkheden voor modulaire units. Hoe verhouden aspecten als energie, biomassa, water, lucht en materialen zich tot elkaar? Niet anders dan waar de studententeams van SLIMCirculair mee bezig zijn. Ook daar wordt integraal gekeken naar de mogelijkheden van circulairiteit en een positieve energieuitkomst. En dat je daar vaak de omgeving bij nodig hebt, zoals restwarmte van bedrijven in de buurt, of buurtinitiatieven in de ‘deeleconomie’ is logisch.

Het omvangrijke project moet uiteindelijk ideeën opleveren voor de grote vraag naar woningen en de opgave om in 2023 55 procent van het huidige bestand aan kantoren te verduurzamen, zo benadrukte Siem van Sluijs, student bouwkunde en partnerships manager van het MOR-team. Dat zijn liefst 260 kantoren per maand, rekende hij voor. Deze studenten hebben voorlopig nog genoeg werk te doen.