Project2050 ontwerpt trendy designed studentenhuisvesting Utrecht

Project2050 ontwerpt trendy designed studentenhuisvesting Utrecht

Loze binnenruimte wordt benut voor modulair, circulaire studentenhuisvesting in Utrecht. Mogelijk een doorbraakproject voor steden met voortdurend tekort aan woonruimte

Project2050 heeft het Technova team uit Ede zich genoemd. Logische naam toch? Project2050 is gebaseerd op het feit dat Nederland in 2050 100% duurzaam, circulair en groen moet zijn.

Het team wil hier een flinke bijdrage aan leveren door een opschaalbaar ontwerp te maken voor trendy designed inpandige noodhuisvesting voor studenten.

50 ‘Pods’ staan gepland die voor maximaal drie maanden bewoond mogen worden.

Utrecht heeft al zo lang als we ons kunnen herinneren een tekort aan studentenwoningen. En zeker aan het begin van het collegejaar leidt dat tot veel stress onder studenten. Zeker de buitenlandse studenten die zelfs terug gaan naar hun land van herkomst omdat ze geen woonruimte in de Domstad vinden.

Circulair, flexibel in te zetten ‘box in box’ systeem

Door trendy designed, inpandige, circulaire woonruimte te ontwerpen – veel gebouwen hebben immers ‘loze’ ruimten in het midden van hun pand of complex – leggen de studenten van Project2050 een hele nieuwe route naar nieuwe huisvesting open.

“De opdracht om een loze ruimte te benutten binnen het appartementencomplex is een uitdagende maar zeer interessante opdracht!”, zegt Menno Smit, een van de leden van dit team.

Deze woonruimten zijn bedoeld als tijdelijke verblijfplaatsen voor buitenlandse studenten voor maximaal drie maanden. Door deze verblijfplaatsen binnen een bestaand gebouw te realiseren wordt er bespaard op materialen, voornamelijk doordat dit gebied al wordt omringd door een buitenschil. Er moet ook worden gestreefd om zoveel mogelijk daglicht en natuur binnen te krijgen voor extra energiezuinigheid.

Haalbaar en opschaalbaar

Het mooie van het concept is dat de huisvesting eenvoudig om te toveren is tot bijvoorbeeld flex werkplekken, living labs, mobiliteitshub en meer. En de circulaire component in het geheel betekent ook dat de demontabele delen elders opnieuw gebruikt kunnen worden als de vraag in de stad Utrecht opgelost is maar bijvoorbeeld in Wageningen tekorten zijn.

SSH XL

Opdrachtgever is SSH XL studentenhuisvesting

Project2050

Dit team van derdejaars studenten bestaat uit zeven leden die samenwerken met hun docenten en externe bedrijven om een groter kennisgebied te krijgen, waardoor dit vervolgens kan worden door verwerkt in het ontwerp.

Lees ook