De toekomst van de mobiliteit in de Provincie Noord-Holland
De Provincie Noord-Holland gaf tijdens een digitale gastles aan een studententeam van het Horizon College inzicht in de mogelijkheden van de mobiliteit van de toekomst in de regio. Een hele uitdaging want Amsterdam is toch echt van een heel andere orde dan de rest van Noord Holland met zijn dorpen en steden. Een de orde komen:
- Data
- Fysieke & Digitale infra
- Voertuigtechnologie
- MaaS
Studententeams met vraagstukken waarin ook mobiliteit voorkomt, betreden hiermee soms een heel nieuw hoofdstuk. Juist daarom is het belangrijk om daarvoor een gastles te kunnen regelen. Zoals het team uit Heerhugowaard die een woon/werk gebiedsopgave tegen het station in Heerhugowaard heeft. Natuurlijk wil je op zo’n locatie naar meer mogelijkheden kijken dan de traditionele 2,4 parkeerplaats per appartement. Jan Wijkhuizen, beleidsmaker mobiliteit biedt de studenten bouw, infra en communicatie inzicht in de mogelijkheden van de mobiliteit van de toekomst. Zeker omdat Heerhugowaard als ‘Stad van de Zon’, groene energie en circulariteit al jaren geleden heeft geprioriteerd.
De presentatie
De mobiliteit van de toekomst
De toekomst van de mobiliteit. Visie en uitdagingen in Noord-Holland.
Mobiliteit in de provincie Noord-Holland
- De ontwikkellocatie waar het team mee bezig is, ligt vlak bij het station. Natuurlijk wil je daar als team iets mee. Hoe kun je de woon/werklocatie verbinden met het station
- Elektrische deelauto’s, daar kan het team eigenlijk niet omheen vinden ze. Daar moeten ze iets mee, maar hoe zet je dat in
- En Opladen, zeker bi-directioneel dus op een manier dat de autoaccu ook als energiebatterij voor het woon/werk complex gebruikt kan worden, wat moet je voorbereiden om daarin te voorzien?
Allemaal vragen die spelen en waar de provincie Noord-Holland inzicht in geeft.
Zo moet een gebouw voorzien zijn van extra groepenkasten als er laadmogelijkheden voor elektrische auto’s moeten komen. En speciale software/dashboard/onderhoud als er ook nog eens bi-directioneel geladen moet kunnen worden. Want dat biedt volop voordelen. Niet alleen kunnen auto’s geladen worden op gunstige momenten als de zon schijnt. De opgeslagen energie in de autobatterij kan ingezet worden op spitsmomenten zoals tijdens het avondeten als er volop elektriciteit gebruikt wordt in de appartementen.
Zelfrijdende shuttles
Jan Wijkhuizen gaf het voorbeeld van zelfrijdende shuttle busjes die van A naar B rijden. Bijvoorbeeld van de bushalte naar de ingang van het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie van de locatie van het ontwikkelproject kan het zeker interessant zijn hier naar te kijken. Bijvoorbeeld van het gebouw naar het centrum of in de buurt zijnde winkelcentrum.
Mobiliteitshub
Bovendien kan het gebouw dienen als mobiliteitshub voor de wijk. Juist omdat er op de onderste etage werkunits gesitueerd zouden moeten worden, kan het team ook voorstellen om er een mobiliteitshub van te maken. Een centrum waar vervoersmiddelen gehaald en gebracht kunnen worden, een informatiepunt, een punt voor het brengen van afval zoals batterijen en een afhaalpunt voor pakketjes. Dit zou dan door de gemeente gefaciliteerd kunnen worden met hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociaal inclusief! Nog beter.
Belangrijk is dat je nadenkt over de toekomstige bewoners en hun wensen in relatie tot jouw aanbod en dat je nadenkt over de kansen voor een hub als centrale plek in de wijk.
Wil je de hele gastles horen?
Bekijk de video
De Mobiliteit van de Toekomst: Provincie Noord-Holland
Een de orde komen 1. Data 2. Fysieke & Digitale infra 3. Voertuigtechnologie 4. MaaS
Met dank aan de Provincie Noord-Holland en het Horizon College
Lees meer
- Pressure Cooker Mobiliteit – De functie van de parkeerplaats moet je schrappen
- SMARTCirculair Pressure Cooker ‘De mobiliteit van de Toekomst’
- Masterclass mobiliteitsverkenning Walther Ploos van Amstel
- eLearning Living Lab