Deltion: het circulaire huis was echt ons ding

Het huisontwerp was echt ons ding

Emily, Deltion teamcaptain van een van de teams ‘won’ met het ontwerp van een circulair huis. Haar groepje was een van de 12 Deltion teams die aan de slag gingen met de opdracht van VanWonen in Zwolle om een ontwerp te maken voor ‘de meest duurzame wijk van Nederland‘.

Emily: “Het ontwerp van het huis was echt ons ding. We vonden het lastig om aan de slag te gaan met de wijk omdat we daar nooit les in hebben gehad. De woning ontwerpen vonden we veel leuker. Ik heb onder andere stage gelopen bij een architect en heb hier mee affiniteit mee dan met stedenbouw.”

Huis en omgeving

Het Deltion college heeft de opdracht in twee delen opgeknipt. Eerst gingen de teams aan de slag met het ontwerp van de wijk. Natuurinclusief, biodivers, aandacht voor mobiliteit en infrastructuur, wateropvang en -hergebruik etc. Toen kwam haar team al met het concept om stroom te genereren met turbines in de IJssel die de hele wijk van elektriciteit zouden kunnen voorzien. Het tweede deel was het ontwerp van betaalbare, circulaire woningen. En dat is zo goed gelukt dat Van Wonen hun ontwerp koos als winnend ontwerp!

Emily: “Dit was het eerste jaar dat er teams van Deltion mee deden aan de SMARTCirculair wedstrijd. Wij hebben ontzettend veel geleerd en zagen ook direct kansen! Het zou mooi zijn als er in de toekomst multidisciplinaire teams gevormd kunnen worden omdat er veel brede onderwerpen aan bod komen. Dan kunnen we in teams gaan werken vanuit de opleidingen Infra grond-, weg- en waterbouw, Installatietechniek, Infratechniek kabel en leiding en misschien nog wel meer!

Door het samenbrengen van diverse kennis en professionals (in opleiding) kun je nog mooiere ontwerpen maken! En al met al werken we tijdens deze opdracht aan oplossingen voor de toekomst van ons allemaal. Hoe mooi zou dat zijn als we dat multidisciplinair kunnen doen?’

Team 3 Bashar, Jeroen, Roald, Roos

Bashar, teamcaptain van een van andere teams, zegt dat zijn groepje niet voldoende kennis had van de installaties. Daarom vonden ze dat onderdeel minder leuk. Over hoe je een EPC berekening maakt hadden ze ook nog geen les gehad maar dat past wel in hun opleiding dus het was logisch dat we dat moesten doen voor de opdracht.

Beiden geven aan dat ze door deze opdracht heel veel geleerd hebben over andere disciplines zoals verschillende elektrische en warmte-installaties. Kennis die handig is als ze straks de praktijk in gaan. Dan kom je dat tenslotte ook allemaal tegen.

Emily: “Deze ontwerpopdracht is een goede voorbereiding op het werkveld. Dan moet je ook samenwerken met alle disciplines.”

Bijzonder materiaalgebruik

Bashar vertelt dat hij veel geleerd heeft van de onderzoeken naar materialen voor de woning. Per onderdeel heeft zijn team steeds gekeken naar de beste circulaire materiaaloplossing. Criteria daarbij waren milieu, CO2 footprint, circulair & mogelijk hergebruik en natuurlijk de levensduur van het product.

Bashar: “Uit ons onderzoek bleek dat we bijvoorbeeld beter konden kiezen voor kunststof kozijnen omdat die op termijn gerecycled kunnen worden naar nieuwe kunststof kozijnen. De levensduur is ook langer dan houten kozijnen dus hebben we hiervoor gekozen.”

Het ontwerp van Emily is volledig uitgevoerd in hout. Want bomen zetten CO2 om in zuurstof, hout is nagroeibaar en door te zorgen voor ‘droge constructies’ zijn alle onderdelen weer uit elkaar te halen waardoor je een optimaal flexibel ontwerp krijgt. Ze hebben het ontwerp uitgevoerd in BIM en weten dus precies waar de bouwmaterialen zitten, hoe ze bevestigd zijn en dus hoe te demonteren. Door te kiezen voor prefab onderdelen is het ontwerp modulair en is er weinig transport nodig. Ook belangrijk voor de CO2 uitstoot en het stikstofprobleem dat momenteel speelt.

Kozijnen in handelsmaten

Het team van Emily stelt voor om de handelsmaten van kozijnen te standaardiseren zodat ze op termijn makkelijker zijn her te gebruiken. Dat sprak ook de opdrachtgever erg aan en was mede de doorslag om te kiezen voor dit ontwerp. Beide teams hebben veel geleerd van de samenwerking, het luisteren naar elkaar, het out-of-the-box denken en Emily is zelfs een keer gaan sparren met een HBO’er over materialen die ze voor de vloeren konden gebruiken. Bashar geeft aan dat hij veel geleerd heeft van het thema duurzaam, circulair bouwen.

Bewustwording

Bashar: “Als persoon ben ik me ook meer bewust geworden van duurzaamheid. Voor het project dacht ik: ‘Doe maar niet zo moeilijk. Nu weet ik dat alle kleine dingen helpen en dat het nodig is. Ook mijn eigen gedrag en keuzes helpen.”

Emily was zich al bewust van de noodzaak om duurzame keuzes te maken.

“Deze opdracht heeft er voor gezorgd dat we op nieuwe ideeën kwamen. Het was heel bijzonder. Ik hoop dat het in de bouwkolom doordringt dat bouwen met hout kan. Er wordt nog vooral gebouwd met bakstenen en beton maar bouwen met hout zorgt voor een gezond binnenklimaat, een positieve CO2 bijdrage en nagroeibare materialen. Ik verwacht niet dat ze luisteren naar een meisje van 20 jaar die zegt dat hout een prima alternatief is. Maar wij zijn de bouwers van de toekomst dus wie weet wat er over vijf of tien jaar gebruikt wordt in de bouw.”

Circulaire materialen en energiesystemen

Uniek aan de smartflower is het automatische systeem dat ervoor zorgt dat de panelen meedraaien met de zon, waardoor de panelen 40% meer opbrengst opleveren in vergelijking tot andere, standaard zonnepanelen.

Bashar heeft cross liminated timber (CLT) bevestigd met speciale profielen om elementen demontabel te houden. Volgens Bashar is het gebruik van CLT met zijn combi profielen vernieuwend en worden deze profielen nog niet in Nederland gemaakt. Verder heeft zijn team gekozen voor een half ondergrondse parkeergarage en een Smartflower om stroom op te wekken.

Bashar: “CLT is zo’n mooi product. ik dacht dat het zonde van de bomen was maar nu weet ik dat natuurlijke producten toepassen, veel beter is voor de bouw.”

Voor Emily en haar team was de eye-opener dat je bijna geen beton meer nodig hebt. Woningen kunnen gewoon uitgevoerd worden van hout uit Nederlandse en Scandinavisch bossen. Voor het project dachten de studenten dat je niet zonder beton kan maar dat is dus niet zo. Ze hoopt dat VanWonen hun ontwerp voor deze grotendeels prefab houten woningen gaat toepassen in de ontwikkeling van de wijk.

Groene daken met daarop zonnepanelen maken het ontwerp af. En bovendien zorgt de verkoeling van het groene dak voor meer opbrengst van de zonnepanelen dus dat is een win-win. Goed voor het klimaat en goed voor de biodiversiteit.

 

Finale

Samen met de docent Jan van Waaij en andere teamcaptains gaat Emily hun ontwerp gereed maken voor de finale. En ze gaan zich voorbereiden op de publiekscampagne vanaf 14 september. Stemmen op hun ontwerp zal niet zo moeilijk zijn want alleen al op het Deltion College zitten ruim 17.000 studenten. Dus met een goede campagne in de eigen omgeving en via de opdrachtgever zullen ze al snel duizenden voorkeurstemmen kunnen halen om de publieksprijs van € 1000 euro binnen te halen. En dan hebben we het nog niet over de hoofdprijs van € 5.000. Nu eerst maar eens even vakantie vieren want deze geweldige Zwolse studenten hebben hun vakantie echt verdiend.

Lees ook