90 meter hoge woon-werktoren wordt blikvanger van Heerhugowaard

90 meter hoge woon-werktoren wordt blikvanger van Heerhugowaard

Het wordt lekker wonen en werken in het centrum van Heerhugowaard!

Het studententeam van het Horizon College in Heerhugowaard mocht ‘los’ gaan. Ze kregen geen restricties van hun opdrachtgever, de gemeente Heerhugowaard als ze maar een gebouw zouden ontwerpen dat de functies wonen, werken en horeca zou krijgen.

Het resultaat: Een gaaf ontwerp van een 90 meter hoge woon-werktoren met 27 verdiepingen inclusief de kelder dat als blikvanger Heerhugowaard gaat opsieren.

Wesley van der Vis wilde met zijn bouwkunde team een nieuw beeld creëren voor de stad. Veel glas dus natuurlijk daglicht, een hybride bouwsysteem met de fundering en het geraamte van CO2 arm beton en veel hout, en natuurlijk een lage energie footprint.

Solar Windows

De honderden ramen worden voorzien van een coating waardoor ze stroom opwekken volgens het Solar Window principe. Volgens het bedrijf is de opbrengst van hun energiesysteem 50 keer hoger dan gewone zonnepanelen en verdient het zich binnen een jaar terug, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid glas in het gebouw.

Biotoop in de stad

Het terrein is opgepakt door het Infra team van het Horizon College. Teamcaptain Luca Korver heeft midden in Heerhugowaard te maken met een drassige ondergrond. Het gebouw is ook voor een deel omgeven door vaarten wat hen inspireerde om een multifunctioneel eilandje te ontwerpen als biotoop voor insecten, konijnen en vleermuizen. De bomen op het terrein doen de rest. Een deel van het terrein wordt bestraat. Om het water af te voeren bedachten Luca en zijn team een strook met hydroblokken. Deze hydroblokken absorberen water, waarna het weg kan stromen in de ondergrond en in het veld.

Luca: “Wij hebben hydroblokken in onze tuin. Ze zijn niet alleen esthetisch veel mooier dan andere watersystemen maar ook heel erg effectief. Daarom kiezen we voor een middengeleider waarmee we wateroverlast op het terrein kunnen voorkomen en dan ziet het er ook nog heel mooi uit.”

Momenteel zijn ze bezig met het ontwerp van een dynamo van 1,5 bij 1,5 meter die elektriciteit genereert door het stromende water uit de vaart. De stroom die dit moet opleveren zou voldoende moeten zijn voor het opladen van de auto’s. Er is nog niet zo’n ontwerp dus het team ontwerp en rekent er zelf aan. Een knappe prestatie en wie weet een haalbare en opschaalbare business case voor deze op water gebaseerde energiebron.

90 meter hoge woon-werktoren wordt blikvanger van Heerhugowaard

Elke 3e etage heeft een social meeting point

Social meeting points

Het bouwkunde team heeft het gebouw opgebouwd met steeds drie lagen, waarbij elke derde laag deels ingericht wordt als sociaal meeting point.

Wesley: “We hebben ons laten inspireren door een gebouw in Dubai wat momenteel gebouwd wordt. Het moet echt een eye catcher worden. Omdat we nog niet alle kennis hebben, konden we niet precies doen wat we voor ogen hadden.

Door de Lock Down konden we ons niet laten bijscholen over ronde vormen die we graag hadden toegepast. Desondanks wordt het gebouw een blikvanger voor de stad.”

Multi functionele blikvanger

Het team heeft ruimte gemaakt voor winkels op de begane grond, op de eerste verdieping komen klaslokalen en een kantine, gevolgd door drie lagen kantoren en daar bovenop komen de appartementen. Via een lift in het gebouw, en via een lift vanuit de fietskelder, zoeven bewoners naar boven voor hun uitzicht over de stad.

We hebben ons laten inspireren door een gebouw in Dubai wat momenteel gebouwd wordt. Het moet echt een eye catcher worden

Het leidt geen twijfel. Het team wil winnen met het gebouwontwerp en deze blikvanger komt nog beter tot zijn recht door de groene inrichting van het terrein rondom. Aan alles is gedacht: een circulair en natuurinclusief ontwerp uitgerust met innovatieve energiesystemen, wateropvang en sociaal inclusief. Chapeau heren want het was een hele klus.

Wesley: “We hadden weinig contact met de opdrachtgever. Iets meer zou wel handig geweest zijn om te weten waar hij nu precies naar op zoek is. En van de samenwerking binnen het team hebben we veel geleerd want dat gaf soms wat strubbelingen. Nu wil ik nog goed leren presenteren want dat is geel belangrijk voor de finale.”

Luca vult aan: “Ondanks de strubbelingen zijn we er heel goed uitgekomen en hebben er veel van geleerd. Ik vond het wel fijn dat we geen restricties hadden, zelfs niet met betrekking tot het budget. Alleen een parkeergarage opnemen vonden we te duur, dus hebben we een andere keuze gemaakt.”

Eye-opener

Op de vraag wat voor de teamcaptains een eye-opener geweest is antwoorden Luca en Wesley eensgezind:

“Je kunt wel allerlei mooie ontwerpen in je hoofd hebben maar die konden we (nog) niet realiseren. Dus konden we beter kiezen voor een eenvoudiger ontwerp zonder rondingen. Want zo’n groot gebouw is andere koek dan de huisjes die we eerder ontwerpen hebben. Veel uitdagender!”

Stemmentrekker

Het is in elk geval heel knap dat dit team waar zoveel gebeurd is, met zo’n indrukwekkend ontwerp aankomt. Dat het een publiekstreffer gaat worden, daar zal Wesley voor kunnen zorgen. Hij woont op Texel en ervaring leert dat als er gestemd moet worden, een heel eiland achter zijn Texelaar gaat staan dus dat komt wel goed.

In de week van 17 juni gaat het team opleveren. We zijn benieuwd wat de opdrachtgever ervan vindt. Tip: Houd dit team in de gaten tijdens de finale.

Lees ook