Opdrachtgever over Team Twente: ‘Alsof het eigen collega’s zijn’

Reinteninfra zou het liefst alle studenten van projectteam SMART2050 een baan aanbieden. Maurice Beijk: 'Wat heb ik ze gemist!'

Reinten Infra zou het liefst alle studenten van projectteam SMART2050 een baan aanbieden.

“Het was de afgelopen periode akelig stil op ons bouwterrein in Borne”, vertelt opdrachtgever Maurice Beijk, Rentmeester 2050 bij Reinteninfra. Wat heb ik de studenten gemist.”

“Maar het goede nieuws is dat het proces wel gewoon door ging. Ook in Coronatijd. Wat een onwerkelijke periode hebben we achter de rug.

We missen de reuring maar daar komt nu verandering in want we hebben de bouwkeet ingericht volgens de 1,5 meter maatregelen dus het studententeam kan vrijdag weer naar Borne komen.”

Passie voor bouwen

Alwie Mulder, directeur Mulder Aannemersbedrijf

Aannemer Alwie Mulder: “Corona heeft veel roet in het eten gegooid. Maar wat is het mooi hoe het team naar elkaar is toegegroeid en wat is er al veel bereikt. Ze laten zien dat ze kunnen samenwerken. En dat is nodig want in de praktijk heb je ook te maken met een bouwteam met verschillende disciplines. Vooral de brainstorms met het multidisciplinaire bouwteam van het ROC Twente zijn van meerwaarde.”

Zowel voor Reinten Infra, bij monde van Maurice Beijk, als voor Alwie Mulder is het belangrijk om de jeugd de passie voor bouwen bij te brengen. “Wij hebben de ervaring, jullie hebben het enthousiasme“, vertellen ze los van elkaar.

Bouwbesluit

Hergebruik van materialen is soms een hels proces. Zo geeft Mulder het voorbeeld van zeven containers met isolatiemateriaal afkomstig uit een ontmanteld gebouw. Hoe ga je nu aantonen dat het opnieuw gebruiken van dit materiaal toch voldoet aan het bouwbesluit. Dat geld ook voor een schuur vol kozijnen die je lichtdicht moet monteren. We moeten aantonen hoe het wel werkt. En tegen welke kosten. Dat kost veel (denk)werk en dus tijd en geld.

Koploper van het proces zijn, kost natuurlijk tijd en geld. Je loopt continu tegen het bouwbesluit aan. Dus als de overheid zegt dan 80% van de bouwmaterialen hergebruikt moet worden dan moeten ze de regels van het bouwbesluit wel aanpassen. Natuurijk willen we de isolatiewaarden houden. En dat kan door de 3,5 Rc waarde te verdubbelen. De kwaliteit is immers het belangrijkste. De kwaliteit van de materialen en het gebouw zijn het doel. Aannemer en opdrachtgever Reinten zijn erg positief.

“Ik vind het circulaire proces hartstikke leuk, vooral ook omdat we werken met een laaiend enthousiast team,” zegt Mulder. “Alle creativiteit wordt aangesproken maar er moet nog heel wat gebeuren. Hoe mooi zou het zijn als alle alle gebruikte bouwmaterialen door de toenmalige leveranciers terug genomen worden voor de productie van het nieuwe product.”

afval teruggenomen wordt door de leverancier die deze reststoffen dan weer in zijn productie mee zou kunnen nemen tot eindproduct.”

Eerst onderzoeken

Mulder roept op om eerst een onderzoek te doen naar gebruikte materialen voordat je begint met ontwerpen. Hij zegt: “Raadpleeg de databank. Kijk of het voldoet aan de normering en waar het voorradig is. Dan kom je op materialen en wordt je soms verrast door je eigen ideeën en denk je wellicht: dit is leuk, dat zou daar kunnen passen. Of dit is gaaf, daar gaan we wat mee doen.”

Mulder roept op tot omdenken.

Bewuste bouwers audit

Dat er door de bouwkolom positief naar Borne wordt gekeken blijkt uit de audit van ‘Bewust Bouwen

Maurice Beijk, Rentmeester 2050 bij opdrachtgever Reinten Infra. “Wat heb ik ze gemist!”

Maurice Beijk: “Vorige week kwam de keurmeester. We kregen veel pluspunten. Vooral ook op de communicatie en het betrekken van de studenten. Bewust Bouwen was erg enthousiast over het feit dat de studenten zelf de bouwkeet hadden gepimpt en dat we die nu afgeplakt hebben volgens de 1,5 meter richtlijnen. Het resultaat: we kregen een 9 en dat is uitzonderlijk goed! De samenwerking met het studententeam telt bijvoorbeeld mee als ‘best practice’ en dat wordt extra gewaardeerd”

Beijk en Mulder vinden de samenwerking een ‘hartstikke mooi proces’, alsof het eigen collega’s zijn. Ze misten de reuring van de studenten op ons bouwterrein. Dat gaat nu gelukkig weer veranderen. Het team werkt ook door tijdens de zomervakantie. Dat is nog eens klasse!

Geen wonder dat Reinten al twee studenten een baan aangeboden heeft. Karin Rog heeft eerder gezegd dat ze eigenlijk alle 18 studenten in het bedrijf een baan zou willen geven, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Wel geeft het aan dat ze bijzonder tevreden zijn met dit topteam.

Coronatijd is een roerige tijd geweest. Toch kijkt Beijk er positief op terug. Directeur Karin Rog van Reinteninfra heeft de rol van crisismanager Corona op zich genomen. En met succes want van de 750 medewerkers is er niemand corona slachtoffer geworden gelukkig.

Circulaire maatregelen opdrachtgever

Het ontwerp van de ‘nieuwbouw kantooromgeving, bootcamp terrein, werkplaats en reststoffencentrum past in de Twentse omgeving. De doelstelling van de opdrachtgever is om de gebouwen te voltooien met de BREEAM Outstanding- score. Onderliggende doelstellingen zijn onder andere: waterbesparende maatregelen, wind- en zonne-energie, natuurinclusieve, biodiverse omgeving, gescheiden afvalstromen en 60% van de bouw wordt gedaan met hergebruikte materialen.