https://blog.routelink.net.id/euro/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/js/uploads/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/Requests/pkv/https://iri.aiou.edu.pk/pkvgames/https://iri.aiou.edu.pk/euro/https://iri.aiou.edu.pk/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dominoqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/pkvgames/https://muikotaprobolinggo.or.id/pokerqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dentoto/https://muikotaprobolinggo.or.id/euro/https://serangkainews.id/bandarqq/https://serangkainews.id/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/bandarqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/pkvgames/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/bandarqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/dominoqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/pkvgames/https://www.itinova.org/routine/bandarqq/https://www.itinova.org/routine/dominoqq/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://future.kouiki-kansai.jp/wp-includes/js/euro/https://future.kouiki-kansai.jp/app/bandarqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/dominoqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/pkvgames/https://www.trg.pt/ficheiros/bandarqq/https://www.trg.pt/ficheiros/dominoqq/https://www.trg.pt/ficheiros/pkv/https://pkvgames.hondacokroaminoto.co.id/https://bandarqq.hondacokroaminoto.co.id/
https://desa-ciherang.kuningankab.go.id/wp-content/themes/twentytwentyfour/hrctoto/https://dindikpora.rembangkab.go.id/wp-content/languages/slot1131/https://www.bpsk.kuningankab.go.id/slot-murah/
Team Twente werkt door tijdens zomervakantie - SMARTCirculair

Team Twente werkt door tijdens zomervakantie

Team Twente werkt door tijdens zomervakantie

Zomervakantie of niet, team SMART2050 uit Twente gaat gewoon door

Zomervakantie? Team Twente werkt gewoon door aan de ontwerpopdracht met en voor hun opdrachtgevers in Borne. Ze zijn blij dat ze vanaf deze week weer elke vrijdag de bouwkeet in kunnen want al die maanden op afstand werken, was ook voor deze enthousiaste en gedreven Twentenaren niet eenvoudig.

Joost van Dijk, teamcaptain van SMART2050: “Vrijdag komen we eindelijk bij elkaar in de keet. Dat werkelijke contact hebben we heel erg gemist. Want ondanks dat we onderling veel contact hebben gehad, missen we de fysieke aanwezigheid. Dat kan nu weer gelukkig. We hebben het nodig om door elkaar geïnspireerd en gemotiveerd te worden. Dan wordt het project tastbaar en dan loopt het weer.”

Verfrissend

De samenwerking tussen het team met al die verschillende disciplines, de aannemer en de opdrachtgever maakt dat iedereen enthousiast is over de ontwerpopdracht in Borne.

Joost: “Niet alle teams zullen deze intensieve samenwerking hebben. Onze omgangsvormen en sfeer zijn uniek. Het is een perfecte match van studenten die allemaal een andere focus hebben. Daaruit komen waardevolle aanvullende ideeen. Zo hebben de interieuradviseurs een heel andere kijk op zaken want ze komen natuurlijk niet uit de bouw. Als zij over onze schouders meekijken zeggen ze ‘ja maar, klopt dat wel?’ Zij gebruiken hun boerenverstand en dat is vaak verfrissend.”

Het samenwerkende projectteam is overtuigd van nut en noodzaak van circulair bouwen. Ze vinden het niet zo moeilijk en vinden dat we het in heel Nederland gewoon moeten doen. Voor deze groep is circulair bouwen en werken met natuurlijke bouwmaterialen al lang geen geitenwollensokken verhaal meer. ‘Het is onze toekomst!’

“Het was de afgelopen periode akelig stil op ons bouwterrein in Borne”, vertelt opdrachtgever Maurice Beijk, Rentmeester 2050 bij Reinteninfra. Wat heb ik de studenten gemist.”

Zomervakantie

Tijdens de zomervakantie moeten de puntjes op de i gezet worden. Want het team hebben een flinke opdracht:

  1. De inrichting van het kantoorgebouw met kantoorruimten en brasserie, zoveel mogelijk met hergebruikte materialen
  2. Het ontwerpen en inrichten van het bootcamp terrein waar straks leren en werken in een unieke living lab omgeving

Ze willen een robuuste en natuurinclusief ontwerp waarbij het infra team ook goed kijkt naar de buitenomgeving. De vernieuwing moet tijdens de zomervakantie uitgewerkt worden. Het team is getraind in omdenken.

Joost: “Waarom zou je de omheining maken met hekken met rechte spijlen die vertikaal naar boven wijzen? Het is toch veel mooier als we hiervoor met fietsframes en -wrakken werken? Dat maakt het niet alleen speelser maar daarmee wordt de boodschap op duidelijker. En we upcyclen afvalmateriaal.”

Het is niet altijd even makkelijk maar ze hebben geleerd om in mogelijkheden te denken in plaats van in problemen. Wat gaan ze doen met bijvoorbeeld een container vol urinoirs? En het hergebruik van installaties is nog moeilijker in te passen. Maar … ook daar komen oplossingen voor.

Samen met de opdrachtgever Reinteninfra en aannemer Alwie Mulder beschouwt het team zich als koploper circulaire bouw in Nederland. Dat vergt energie, tijd, creativiteit en lef. Het zou makkelijker worden als materialen ook toegankelijker worden voor de consument. En er een keurmerk op producten en materialen komt want nu kunnen ingenomen producten alleen ‘op het zicht’ gekeurd worden en dat is niet altijd voldoende.

Hip en Trending

Er zijn legio materiaalbanken. En een gebruikte materialen toepassen in een nieuw ontwerp vindt het team makkelijk dan van te voren gedacht. Maar er moet meer gebeuren. Het hergebruik van materialen zou hip en trending moeten zijn net als dat in deze tijd geldt voor biologische groenten kopen bij de boer. Joost: Niet alle ontwerpen moeten strak zijn. Hoe mooi is het als mensen trots zijn op hun bijzondere en creatieve bouwwerk.

Aannemer Alwie Mulder: “Als je vroeger een gebruikt kozijn plaatste dan vondt men dat zielig. Dan vroegen ze of je geen nieuw kozijn kon betalen. Het zou mooi zijn als we die gedachten en gevoelens konden ombuigen naar ‘Hergebruik is mooi. Daar moet je trots op zijn want niet alleen heb je een meer bijzonder gebouw en/of inrichting, je draagt ook direct bij aan het klimaat!’

Mediacampagnes

Meneer Ein en Meneer Stein stalen de show tijdens de excellencedag 2020. Geen wonder dat het team de communicatieprijs won

Joost zit helemaal niet in over de mediacampagne die tijdens de zomervakantie en in september gepland staat. Ze hebben inmiddels een groot social media kanaal opgebouwd en vertrouwen erop dat mensen massaal op hun ontwerp gaan stemmen. Meneer Ein en Meneer Stein zullen we ongetwijfeld terug zien.

Vast staat dat studenten, docenten, de aannemer en de opdrachtgevers Karin Rog en Maurice Beijk er ‘volle bak tegenaan willen gaan’. De corona tijd gaat een nieuwe fase in en het Twente team wil de komende maanden alles eruit halen wat er in zit. Laat ze maar schuiven die Twente Koplopers. Wij kijken uit naar de resultaten.

Lees ook