Team ABC Amerfoort maakt van belastingkantoor gewilde hotspot

Team ABC Amerfoort maakt van belastingkantoor gewilde hotspot

Het voormalig belastingkantoor wordt ongetwijfeld een gewilde plek om te wonen en te werken. Giga met heel veel mogelijkheden

Team ABC heeft een mega ontwerpopdracht gekregen van de gemeente Amersfoort. De transformatie van het voormalige belastingkantoor naar appartementen, kantoren en horeca. De acht 2e jaars studenten kozen de naam ‘ABC’ dat staat voor Amersfoort Bouwt Circulair. 

Teamcaptain Arianne Fokker van team ABC over de ontwerpopdracht: “Het is een giga gebouw waar we heel veel kanten mee uit kunnen. Dat doen we natuurlijk ook.

We gebruiken waar mogelijk materialen die uit het strippen van het belastingkantoor komen want deze materialen hebben we keihard nodig en het voorkomt verspilling.”

Team ABC denkt verder!

Het team vindt het belangrijk om appartementen te ontwikkelen voor studenten, starters en senioren. Ze hebben berekend dat er 36 studentenwoningen, 33 starterswoningen en 18 seniorenwoningen gerealiseerd kunnen worden. Hoe mooi is het dan als je deze leeftijdsgroepen met elkaar in contact kunt brengen? Dat kan bijvoorbeeld in de gemeenschappelijke tuin maar ook op het biodiverse, insecten-vriendelijke dakterras, sportaccommodatie en in de mobiliteitshub.

Mobiliteitshub

Het enorme pand ligt naast het station, in een wijk waarin de voormalige kantoren steeds meer een wonen / werken bestemming krijgen. De gemeente wil dat het team nog wel parkeerplekken meeneemt in de plannen maar de mobiliteit van de toekomst zorgt ervoor dat we steeds meer gebruik gaan maken van ‘Mobility as a Service’. Zeker als je vrijwel tegen het station aan gelokaliseerd bent. Dus ontwerpt het team een parkeergarage met twee lagen waarbij de bovenste – en bovengrondse – laag dient als mobiliteitshub waarin ook pakketpost afgegeven wordt.

In deze mobiliteitshub kunnen bewoners, bezoekers, omwonenden en medewerkers van de talloze kantoren hun elektrische auto, fiets, step, scooter etc betrekken. Pakketjes worden met een drone naar boven gevlogen vanuit de hub en reserveringen en afrekenen gebeurd eenvoudig via één app.

Prefab delen worden eenvoudig naar binnen geschoven en afgewerkt

Flexibel en modulair

Moet je voorstellen: Het voormalig kantoorpand is compleet gestript. Alleen de kolommen blijven als een karkas staan. Het team heeft vrij spel. Geweldig.

  1. Kantoorruimtes op de begane grond zijn in grootte flexibel in te richten door de systeemwanden gemaakt van hergebruikte materialen
  2. De gevelbekleding wordt rabat
  3. De appartementen worden gemaakt van prefab modules van 6 meter breed (2 kolommen) die eenvoudig naar binnen geschoven kunnen worden. Circulair beton wel te verstaan. In plaats van het CO2 onvriendelijke beton stellen de studenten hennep voor wat de CO2 footprint flink verlaagd

Een van de gemeenschappelijke ruimtes

100% circulair en sociaal inclusief

Arianne: “Het pand is bijzonder omdat we alle leeftijdscategorieën combineren. We bieden een heerlijke leefomgeving voor iedereen. Niemand hoeft zich eenzaam te voelen. Bewoners weten straks dat al hun afvalwater hergebruikt wordt als wc-spoelwater. Dat de woningen geïsoleerd zijn met vlas en vermalen vloerbedekking omdat dat brandwerend is met een hoge isolatiewaarde. Dat de vloeren van bamboe zijn en dat het zoemt op het dak door het bijenvolk dat daar hun huis heeft gekregen. En bijen zijn harde werkers. Een gemiddeld bijenvolk bezoekt per dag eenvoudig meer dan 21 miljoen bloemen.”

Het restaurant is onder de studentenwoningen gesitueerd omdat restaurants langer open blijven. Studenten doen er hun voordeel mee en de senioren hoeven zich niet te storen aan geluid.

Samenwerken met de wijk

Voor de tientallen bedrijven, scholen en omwonenden is een goede bereikbaarheid heel belangrijk. Daarom wil team ABC samenwerken met de omgeving. Zo zullen parkeerplaatsen overdag benut kunnen worden door kantoormedewerkers en ‘s avonds door bewoners. De mobiliteitshub geeft de souplesse om te kiezen voor een deeltaxi, een elektrische bakfiets te gebruiken voor de boodschappen en je vrienden te verrassen met een steptour.

Eye openers

Team ABC was verrast over de mate waarin bouwmaterialen kunnen worden hergebruikt. Ze moeten zich nog buiten over de elektrische installaties maar hebben al wel onderzoek gedaan naar opvang en hergebruik van water en materialen.

  1. Het beton van de parkeergarage wordt gemaakt van vergruisde puien
  2. Tapijt wordt vermalen tot isolatiemateriaal
  3. Deuren krijgen een lik verf en worden hergebruikt

Drone kan de bestelde pizza van het restaurant zo op je balkon afleveren

Arianne: “We versnellen onze opleiding met een jaar!” Zo hadden we nog nooit met Revit gewerkt, waren we nog nooit bezig geweest met reizen en bereikbaarheid en hebben we heel wat moeten op/onderzoeken op het gebied van regelgeving.

We hopen dat de gemeente Amersfoort en de projectontwikkelaar veel van onze ideeën overneemt. En dat de toekomst zich zo ontwikkeld dat binnen een paar jaar de 2e laag van de parkeergarage eenvoudig getransformeerd kan worden tot bijvoorbeeld een sportschool.”

  Lees ook