SMART2050 team Twente presenteert ontwerp aan provincie Overijssel en Schoolbestuur

Overijssel gedeputeerde Eddy van Hijum, programmasecretaris Charles Nijssen, CEO ROC van Twente John van der Vegt luisteren geboeid naar de plannen van SMART2050

Het is druk in de bouwkeet van SMART2050 op vrijdagmiddag 28 februari 2020. Er is veel animo voor de eerste schetsen en projectaanpak van het multidisciplinaire studententeam.

Hoog bezoek natuurlijk als je je plannen mag presenteren aan Provincie Overijssel gedeputeerde Eddy van Hijum en circulaire economie programmasecretaris Charles Nijssen, voorzitter RvB ROC van Twente John van der Vegt en natuurlijk de opdrachtgevers Reinten Infra en Aannemersbedrijf Mulder. Natuurlijk waren wij daarbij. 

Circulair bouwen is leuk

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever en dan vooral Maurice Beijk, Karin Rog en Alwie Mulder realiseren de studenten in Borne een multifunctioneel centrum met materialen die van een donorgebouw in Rotterdam afkomstig zijn. Over alles wordt nagedacht door dit multidisciplinaire team:

  • Bouwkunde studenten: ontwerp, materialen, constructie
  • Infra studenten: inrichting buitenruimte, wateropvang, mobiliteit en diversiteit
  • Electra studenten: Energie opwekken, smart systems en installaties
  • All round timmermannen: Ontwerp en controle op realisatie van gebouwafwerking, meubilair voor binnen- en buitenruimte

Teamcaptain Joost van Dijk: “We willen bewijzen dat circulair bouwen leuk is. De gaafste en gekste ideeën komen hier naar boven.” Een van die gekke, gave ideeen was het concept van meneer Ein en meneer Stein, waarmee het team de CommunicatieChallenge won tijdens de SMARTCirculair Excellencedag in januari 2020

Herman Reijnten (links op de foto) “Circulair bouwen vergt een andere mindset in de bouwwereld, maar het moét: ook onze kleinkinderen hebben recht op een goede leefomgeving.”

Multifuntioneel centrum

In dit super circulaire multifunctionele centrum worden in de toekomst schoolklassen ontvangen worden, er komt een bootcampterrein en een ruimte voor de werknemers die daar op vrijdagmiddag het weekend kunnen aftrappen. Een plek voor jong en oud dus. Een plek waar mensen graag willen komen.

Na de presentatie kregen we een rondleiding over het terrein. Herman Reinten, directeur Reinteninfra wil met de projectontwikkeling in Borne een statement maken over hoe circulariteit in de bouw toegepast kan worden.

Reinten: “Natuurlijk halen we met het hergebruik van materialen niet alle regelgeving en vergunningen volgens de klassieke methode. Maar we krijgen alle medewerking van de gemeente Borne. Zij hebben bijvoorbeeld toegestemd dat kozijnen bij ons op locatie gekeurd worden in plaats van voorafgaand aan de bouw. De gemeente heeft zich ontwikkeld tot een geweldige partner en een voorbeeld voor veel andere overheden.”

 

Maurice Beijk (Rentmeester 2050) vult de plannen van de studenten aan

SMART2050 team

De studenten zijn inmiddels overtuigt van het belang om na te denken over de keuzes die ze maken. Ook in het dagelijkse leven zoals voedsel, kleding (kopen), mobieltjes, data en de waarde van afval.

“Toen ik de eerste keer met Maurice Beijk sprak dacht ik even: wat een geiten-wollen-sokken gedoe is dit. Inmiddels is de aanvankelijke scepsis volledig omgedraaid. Het heeft mij erg gegrepen, ik snap nu waarom we circulair op de kaart moeten zetten. Wij zijn natuurlijk wel de generatie die de problemen moet gaan oplossen.”

Materialen upcyclen

Een van de basisgedachten van SMART2050 is dat materialen kostbaar zijn en zoveel mogelijk ge-upcycled moeten worden. Zo bedacht het bouwteam bijvoorbeeld dat in plaats van een standaard maquette een 3D-model geprint kon worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van plastic zwerfafval én een zelfgebouwde printer die men wil gaan maken met een groep autisten.

  • Een bunker op het terrein moet voor minstens tachtig procent uit hergebruikte materialen bestaan. Een uitdaging, want het ontwerp zal regelmatig aangepast moeten worden. Het is immers voor een deel afhankelijk van welke materialen er aangeboden worden.
  • Het interieurteam stort zich ondertussen op de inrichting van de brasserie voor het personeel. Als hun ideeën ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, dan eten de werknemers hun broodje straks tussen de afgedankte auto’s en autobanden.

Herman Reinten: “De mensen met wie we werken, staan allemaal perplex over wat nog in prima staat is van wat er allemaal tevoorschijn komt uit gebouwen. Het vergt een andere manier van werken, meer demonteren eigenlijk dan slopen. Dat is kostbaarder, maar levert uiteindelijk heel wat op. Het vergt een andere mindset in de bouwwereld, maar het moét: ook onze kleinkinderen hebben recht op een goede leefomgeving.”

Workshops en gastlessen

Regelmatig worden er deskundigen uitgenodigd en workshops gevolgd om hun kennis te vergroten. Want op het gebied van duurzaamheid schiet volgens de studenten de huidige lesstof tekort.

“Eigenlijk zou je op de basisschool al moeten beginnen want de basis van circulariteit is eigenlijk heel makkelijk.” Vermindering van grondstoffengebruik, maximaal hergebruik en tenslotte recycling tot herbruikbare grondstoffen.

Gedeputeerde Eddy van Hijum was onder de indruk van het team en heel erg blij met de SDG Stropdas die hij ontving van Joost van Dijk

Smart2050 heeft natuurlijk de CommunicatieChallenge hoofdprijs al gewonnen tijdens de Excellencedag.

Nu zijn ze ervan overtuigd dat ze er tijdens de finale in juni met de hoofdprijs vandoor gaan.

We gaan het zien, aan enthousiasme ontbreekt het in ieder geval niet.

Erg inspirerend

Van Hijum was onder de indruk. “Erg inspirerend! Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijk. We staan nog maar aan het begin. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Als jullie allemaal hiervan iets meenemen naar je werk later, dan kunnen we stappen maken. Heel veel succes!”

Even stopte er een mega grote vrachtwagen tussen team en fotograaf. We konden er alleen maar om lachen

Hard werken en humor gaan hand in hand

Dat het wel goed zit met de sfeer bij Reinteninfra bleek wel toen er op het terrein een groepsfoto gemaakt moest worden. De fotograaf had natuurlijk wat afstand nodig om de grote groep op de foto te krijgen. De vrachtwagenchauffeur van een megagrote vrachtwagen stopte tussen fotograaf en groep om het fotograferen even te belemmeren en iedereen schoot in de lach.

Lees meer