Nieuw | Doe mee aan de landelijke Energie OntwerpChallenge 2021

We vragen ruimtevaarder André Kuipers om vanuit een satelliet beeldopnames vanuit de ruimte te laten maken die ‘het groene lint van licht’ over Nederland zichtbaar maken, aan alle Nederlanders en aan de wereld. Want jongeren maken het verschil. Jij ook!

Doe mee aan de landelijke Energie OntwerpChallenge 2021. Een ontwerp/bouwwedstrijd voor studententeams die perfect past in een projectweek. Elke school kan met meerdere studententeams deelnemen.

We sluiten de Energie OntwerpChallenge af op 27 maart 2021 tijdens Earth Hour in samenwerking op een plek in stad of dorp in overleg met burgemeester en wethouders.

Tanja Nolten (SMARTCirculair)  had aan het begin van de Covid-19 lock down een droom:
Hoe gaaf zou het zijn als tijdens ‘Earth Hour’ op zaterdag 27 maart 2021 in Nederland het licht een uur gedoofd blijft en leerlingen en studenten – van basisschool tot universiteit – hun eigen ontworpen en gebouwde energiesysteem voorzien van een lamp, laten schijnen zodat er een ‘groen lint van licht’ door Nederland loopt.

Energie OntwerpChallenge bijzonderheden

Voor wie Alle Leerlijnen, van basisscholen bovenbouw tot universiteiten en studentenhuizen
Doel
 1. Onderwijs: Toekomstgericht curriculum en 21st century skilled studenten
 2. Klimaatdoelen: klimaat bewustwording events in heel Nederland
 3. Energietransitie: Versnellen energietransitie en innovatie
 4. Human Capital Agenda: meer instroom in techniek
Duur Projectweek of uitgesmeerd over 6 weken
Samenwerking & Organisatie Andere leerlijnen, gemeenten, bedrijven uit de regionale economie
Tijdpad Kick off 15 januari 2021, Earth Hour 27 maart 2021, regiofinale 15 april 2021, landelijke finale 30 april 2021
Max aantal deelnemers 5-10 leerlingen/studenten, meerdere teams per school mogelijk
Prijzen € 250 tot € 2500 voor het winnend team
Criteria Energie OntwerpChallenge Criteria

1.     Creatief, inventief, vernieuwend

2.     Techniek, opbrengst

3.     Hoe graag zou men jullie toepassing willen hebben?

4.     Is het energiesysteem geschikt om op te schalen? (beschrijving, bouwpakket …)

Kosten Deelnamepakket

1.     Inschrijving

2.     Buitenjack voor Earth Hour

3.     Deelnamecertificaat

4.     Jurering en finale

5.     Hulp bij doorontwikkeling via de Raad van Founding Fathers

 

PO: 75,00 per team

VO: 100,00 per team

MBO: 100,00 per team

HBO: 150,00 per team

WO: 150,00 per team

Studentenhuizen: gratis

 

*Prijzen zijn excl. Btw

**Teams zijn 5 – 10 leerlingen of studenten groot)

Bijzonderheden Voor de teams met innovatieve energieconcepten die dat willen, bieden we een pitchmogelijkheden voor de Raad van Founding Fathers die hen helpt bij het doorontwikkelen en marktrijp maken van het product
Contact en Aanmelden SMARTCirculair.com, Tanja Nolten

SMARTCirculair.com

SDG doelen Voedsel (2), Gezondheid en Welzijn (3), Kwaliteitsonderwijs (4), Schoon Water en Sanitair (6), Betaalbare Duurzame Energie (7), Eerlijk werk en economische groei (8), Industrie, Innovatie en Infra (9), Duurzame steden en Gemeenschappen (11), Klimaatactie (13), Partnerschap om Doelstellingen te Bereiken (17)

 

Bouw een energiesysteem, lampje eraan en stralen maar

We dagen studententeams mbo, hbo en wo uit om een fantastisch energieconcept te ontwerpen en te bouwen. Gaan jullie de uitdaging aan om een ‘groene’ energiebron te maken? Een energiesysteem op basis van wind, zon, water, beweging, magnetische, bio, hybride …?

Denken jullie buiten de gebaande paden en kom je snel tot resultaat? Doe dan mee aan de Energie OntwerpChallenge. Win die hoofdprijs met je geweldig innovatieve energieconcept.

Laat van je horen op 27 maart 2021

Op 27 maart gaat in heel veel dorps- en stadskernen het dak eraf. Dan vragen we landelijk aandacht voor het klimaat. Samen met ruimtevaarder André Kuipers, artiesten en burgemeesters.

2012: Happy Energy foundation was launched by the first Dutch ESA astronaut

Dit grote landelijke evenement organiseren we samen met Studenten voor Morgen, de Jonge Klimaatbeweging, NJR en Youth4Climate.

Happy Energy (de club van voormalig astronaut Wubbo Ockels) zorgt voor activistische dancemuziek die gestreamd gaat worden op alle marktpleinen, bruggen zoals de Erasmus en aan de Hofvijver in Den Haag om de politiek wakker te schudden.

Het wordt dus dansen en feesten voor het klimaat tijdens Earth Hour als Nederland donker is maar verlicht wordt door jou/jullie energiesysteem!

Geef jullie concept het podium om het te kunnen opschalen

Zorg voor een slimme, adembenemende energiebron. Lampje eraan en schijnen maar. Laat Nederland zien dat er nog meer is tussen de wereld van zonnecellen en windgiganten.  Met jullie vernieuwend concept zetten we de energietransitie en de gevestigde orde op zijn kop!

Laat zien wat je kunt en Win!

Prijzen van € 2.500,- tot € 500,-

Planning

 • 15 januari 2021 – Kick off
 • 27 maart 2021 – Earth Hour
  de plaatselijke jury olv de burgemeester nomineert de beste drie energieconcepten per categorie (po, vo, vmbo, mbo, hbo, wo) die doorgaan naar de regiofinale
 • 15 april 2021 – Regiofinale
  de regiojury olv de commissaris van de koning nomineert  de beste drie energieconcepten per categorie van de provincie die doorgaan naar de landelijke finale
 • 30 april 2021 – Landelijke finale

DOE MEE en meld je met je team aan voor de Energie OntwerpChallenge 2021

De Energie OntwerpChallenge zorgt voor een kleine aardverschuiving door de verrassende, energieleverende oplossingen en de massale beweging die de teams op gang brengen.

Dus; ontwerp en bouw het energiesysteem op basis van hernieuwbare energie. Daarbij kun je denken aan bronnen als wind, water, zon, magnetisme, bio, beweging …Koppel hieraan een transformator of batterij, lamp(je) eraan en ‘shinen’ maar!

Onderzoeken, Ontwerpen, Bouwen en … Stralen!

Aanmelden

DOE MEE EN BOUW EEN ENERGIESYSTEEM WAARMEE WE NEDERLAND VERLICHTEN TIJDENS EARTH HOUR 2021

 

 

Contact

SMARTCirculair.com
Tanja Nolten
Tanja@SMARTCirculair.com
Telefoon: 06 16342889

Alle leerlijnen

Het zijn niet alleen mbo, hbo en universitaire teams die meedoen met de Energie OntwerpChallenge. Honderden basis- en middelbare scholen laten op 27 maart tijdens Earth Hour zien dat zij duurzaamheid in het algemeen en hernieuwbare energie in het bijzonder belangrijk vinden.

Met hun eigen ontwikkelde groene energiebron branden zij op deze datum het licht wat symbool staat voor de verandering die nodig is.

 

 

 

 

Klimaatgezant

Klimaatgezant Marcel Beukeboom (en zijn club van jonge klimaatambassadeurs) doet ook met ons mee. Hij onderstreept het belang van de jongeren in de klimaattransitie voor de samenleving van morgen. Marcel is verbonden aan het ministerie van EZK.

 

 

 

 

 

 

 

 

SDG Goals

De SMARTCirculair Energie OntwerpChallenge sluit aan bij de volgende SDG Goals

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.