Drenthe College, Emmen maakt Emmerhout energieneutraal

Drenthe, energiescan

Studenten van het Drenthe College bekijken het apparaat om een energiescan mee te maken

Het studententeam van het Drenthe College in Emmen gaat de eerste stappen zetten om de wijk Emmerhout te verduurzamen. Daarvoor worden er energiescans gemaakt voor vier verschillende typen huizen.

De huizen zijn zowel in particulier bezit als eigendom van woningbouwverenigingen.

Wijk Emmerhout

De tweede fase is een ontwerp te maken van het verder verduurzamen van de huizen door isolatie en een nieuwe gevel/schil te maken voor de vier type huizen. Het team vindt het een uitdaging om voor deze verduurzaming uitdrukkelijk te kijken naar biobased bouwmaterialen omdat die zorgen voor een gezond binnenklimaat.

eam Drenthe College Emmerhout

Veel van de huizen waarmee de studenten te maken hebben, zijn erg vochtig en vaak nog voorzien van enkel glas. Dit zorgt voor gezondheidsrisico’s voor bewoners.

Docente Mirella: “Veel van de huizen waarmee de studenten te maken hebben, zijn erg vochtig en vaak nog voorzien van enkel glas.”

Dit zorgt voor gezondheidsrisico’s voor bewoners. Maar bewoners kunnen het ook niet altijd opbrengen om meer huur te gaan betalen. Dus zouden er huurconcepten uit voort moeten kunnen komen waarbij het verschil tussen energiekosten (die naar nul zouden kunnen) de renovatiekosten compenseren. Immers als de huizen gerenoveerd zijn, vergen ze de komende 10 – 15 jaar aanmerkelijk minder onderhoudskosten en ze worden minder waard. Tel je dat bij elkaar op, dan zou de Total Cost of Ownership wel eens erg positief kunnen uitvallen.

Opschaalbaar

Om het ontwerpproject van het Drenthe CollegeTeam extra cachet te geven, heeft de organisatie van SLIMCirculair de provincie Drenthe benadert met onder andere het verzoek voor communicatieve ondersteuning in deze. De belangen zijn immers groot en de ontwerpen van deze eerste vier type huizen kunnen eenvoudig uitgerold worden over de honderden, zo niet duizenden zelfde woningen in heel Nederland.

drenthe college logo

Ook in Gouda, Leiden en Zoetermeer zijn er plannen om wijken energieneutraal te maken. SLIMCirculair biedt teams de mogelijkheid om kennis, ervaring en best practices tussen scholen uit te wisselen om daarmee tot nog betere resultaten te komen. Go for it Drenthe

Summary
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes