Dutch Windwheel blikvanger in Rotterdam

Dutch Windwheel gebouw Rotterdam

Dutch Windwheel gebouw ontwerp als eye catcher voor Rotterdam

Dutch Windwheel is het idee van Duzan Doepel uit Rotterdam. Het futuristisch ontwerp zou de blikvanger van de skyline van Rotterdam moeten worden.

Dat er nogal wat aan vooraf gaat voor de bouw kan beginnen zal niemand verbazen. Rotterdam is een van de beoogde locaties maar ook over een locatie in de VS lopen onderhandelingen. Hoe dan ook: De Dutch Windwheel moet een showcase en accelerator worden voor innovatie, duurzame energieopwekking en circulaire economie. Het is de dynamische etalage voor Dutch Design & Innovation en biedt een voortdurend platform om technische en technologische innovaties zichtbaar te maken.

Dutch Windwheel is een ontwerp van Johan Mellegers, architect Duzan Doepel en Lennard de Graaff.

 

Maar mocht het zover komen dan is de Dutch Windwheel – net als de Erasmusbrug – een toeristentrekker van formaat.

Het radicale ontwerp omarmt maximaal de mogelijkheden van energieproductie en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio.

Behalve appartementen en een hotelaccommodatie krijgt het gebouw een attractie bestaande uit cabines die de bezoeker naar het hoogste punt brengen.

Windwheel techniek

Windwheel techniek

Windwheel ontwerp

  • De Windwheel is 174 meter hoog
  • De opening in het midden zorgt voor windturbulentie en water condensatie
  • Behalve windenergie wekt het gebouw natuurlijk ook zonenergie op

In het ontwerp is de constructie geoptimaliseerd en zijn de circulaire principes voor het materiaalgebruik, het klimaat, het wateropvang/water hergebruik en het energiesysteem verder uitgewerkt.

 

Windwheel Corporation

Dutch Windwheel Consortium

Het consortium bestaat uit Arup, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Huawei, Mammoet, Siemens, SPIE, TNO en de Windwheel Corporation (BLOC, DoepelStrijkers en Meysters).
Tijdens de landelijke excellence dag op 23 januari 2019 komt SPIE vertellen over de ontwikkelingen van de Dutch Windwheel en Dutch Mountains.