Circulaire Businesscase

Je hebt de wens of de opdracht om een circulaire business case te maken van je ontwerp of product. Maar was is een business case en hoe ga je ermee aan de slag?

In de Circulaire Economie is alles gericht op waardecreatie en het voorkomen van waardeverlies tijdens het gebruik en na de gebruiksfase. Hierbij is het onderscheid tusssen Products that last (producten met een lange levensduur) en Products that flow  (producten met een korte/eenmalige levensduur) belangrijk. Dit vraagt verschillende ontwerpstrategieën en business modellen.

Via DEZE LINK krijg je uitleg over de bovengenoemde onderwerpen: producten met een lange levensduur en producten met een korte of eenmalige levensduur.

Uitgangspunten Circulaire Businesscase

Kostenbesparingen, inkomstentronen, verdienmodellen. Hoe zorg je voor waardecreatie in de circulaire economie?

Eerst maak je een ruwe schets van het projectplan. Dit omvat:

  • Het probleem
  • De oplossing
  • De kosten
  • Het potentiële rendement
  • Het tijdskader
  • De betrokkenen

Denk circulair

Van belang voor de circulaire businesscase is dat de ecologische impact, zowel in negatieve als positieve zin, integraal onderdeel wordt van het afwegingskader. Daarmee wordt een reëel beeld geschetst van zowel de kosten als over toekomstige waarde. Dat betekent dat de denkrichting verandert van in rekenmodellen bijvoorbeeld een bouwbudget naar een gebouwbudget. Je moet dus in termen van waarde denken en verborgen (klimaat)kosten meenemen.

Voorbeeld Carbon Credits

De provincie Utrecht heeft de waarde bepaalt van CO2 milieubelasting: deze zogeheten Carbon Credit prijs is minimaal 875 euro per ton CO2-uitstoot.

Lineair bouwen levert een veel hogere CO2 belasting op dan Circulair/biobased bouwen. Het verschil kun je dus meenemen in je businesscase. Dit om de wereldwijde maatschappelijke kosten van klimaatverandering adequaat mee te wegen in beleidsafwegingen in de provincie.

Vertel het verhaal

In de businesscase zijn feiten en cijfers belangrijk. Maar de businesscase landt echt als je mensen weet te raken. En dat doe je door het verhaal te vertellen. Dus vertel jullie verhaal, jullie toekomstbeeld en wat het betekent voor de klant, de gebruikers, de wereld. Je kunt een voorspelling doen over hoe de dingen veranderen als je opdrachtgever jullie oplossing implementeert.

Meer weten?

Tooltjes

Voorbeeld van studententeams

SMARTCirculair Toolkit

  1. Biobased Bouwmaterialen
  2. Circulaire Bouwmaterialen
  3. Circulair Beton
  4. Natuurinclusief en Klimaatadaptief Bouwen
  5. Smart Energie Opwekken, Opslaan en Gebruiken
  6. SMARTCirculair Toolkit – Rekentools
  7. Alert Tool voor de keuze van materialen
  8. Hoe ontwerp je de ‘Mobiliteit van de Toekomst?’
  9. eLearning Living Lab