Energie OntwerpChallenge voor basisschool teams

Energie OntwerpChallenge voor basisschool teams

“Deze ontwerpchallenge zorgt voor enorm veel energie en creativiteit door het lesmateriaal dat gebaseerd is op onderzoekend en ontwerpend leren.

Houden jullie van een uitdaging? Vinden jullie energie- en klimaat belangrijk? En durven jullie dat te laten zien tijdens Earth Hour; het grote klimaatevenement op 27 maart 2021 waarop de lampen uit gaan en jullie je licht mogen aansteken? Laat dan zien wat je kunt en doe mee aan de Energie OntwerpChallenge 2021.

Help mee zodat ruimtevaarder André Kuipers met satellietbeelden het ‘groene’ lint van licht kan laten zien dat alle teams in heel het land over Nederland laten schijnen.

Willen jullie meedoen? Als school, met een of meerdere teams? Meld je team hier aan

 • Scholen zijn vrij om met meerdere teams deel te nemen. Een team bestaat uit 5 tot 10 leerlingen.
 • Docenten kiezen zelf of ze het programma tijdens een projectweek willen doen of dat ze het uitsmeren over meerdere weken/maanden.

Planning

 • 15 januari 2021
  Landelijke kick off en kick off met je burgemeester (als hij/zij tijd heeft)
 • 27 maart 2021
  Earth Hour. Als Andre Kuipers en de burgemeester om 20.30 uur het licht uit doen dan mogen alle teams hun lichtje aan doen. Hoe gaaf is het alle schoolteams hun zelf ontworpen en gebouwde energiesysteem demonstreren en er een groen lint van licht ontstaat?
 • 30 maart 2021
  De burgemeester kiest de beste drie ontwerpen (PO) die door gaan naar de provincie finale
 • 15 april 2021
  Regiofinale op het provinciehuis. Dan kiest de commissaris van de Koning de beste drie ontwerpen uit alle basisschool inzendingen die door mogen naar de landelijke finale
 • 30 april 2021
  Landelijke finale. Gaan jullie met een van de prachtige prijzen naar huis?

Dus

Ontwerp en bouw het energiesysteem op basis van hernieuwbare energie. Daarbij kun je denken aan bronnen als wind, water, zon, magnetisme, bio, beweging … Koppel hieraan een transformator of batterij, lamp(je) eraan en ‘shinen’ maar!

Onderzoeken, Ontwerpen, Bouwen en … Stralen!

Aanmelden basisschool

Aanmelden van je team kan via deze link of neem contact met ons op.

Preview lesmateriaal

Onderzoekend en Ontwerpend Leren

Stichting TechniekPromotie ontwikkelt het lesmateriaal waarmee leerlingen de dynamiek van hernieuwbare energie leren ontdekken. Via de lesbrief gaan kinderen van de verschillende bronnen voor een ‘energiecentrale’ ontdekken. Ze komen er achter wat wel en niet werkt en waarom. Via het proces van de ontwerpcyclus gaan ze uitproberen, evalueren, komen ze erachter dat het niet werkt, en vooral waarom niet! Om dan opnieuw te beginnen. Ze mogen fouten maken, daar leren ze immers het meeste van! Laat leerlingen ontdekken. Ze kunnen dat.

Bekijk hier een preview van lesmateriaal zoals het nu in ontwikkeling is.

Maak een opstelling waarbij je met zo min mogelijk stromend water, voldoende energie opwekt om een ledlampje gedurende minimaal 30 seconden onafgebroken licht te laten geven.

Voorbeeld; Klik hier voor een deel van de lesbrief voor docenten

Laat zien wat je kunt en Win!

Prijzen van € 250,- tot € 2.500,- toegangskaarten voor slimme musea zoals NEMO en nog veel meer!

Ontwerpcriteria

 1. Creatief, inventief, vernieuwend
 2. Kun je er een bouwpakket met bouwbeschrijving bij maken?
 3. Materiaalgebruik, je zou gebruikte materialen kunnen gebruiken?
 4. Hoe veel energie wekken jullie op? Kan er bijvoorbeeld een slinger van ledlampjes aangekoppeld worden?

Deelnamekosten

Elke team krijgt een deelnamepakket, bij voorkeur uitgereikt door de burgemeester met daarin:

 1. Inschrijving
 2. Lesmateriaal
 3. Buitenjack of aanverwant voor Earth Hour
 4. Deelnamecertificaat
 5. Jurering en finale

Kosten: 75,00 euro excl btw per team (teamgrootte 5 – 10 kinderen)

Aanmelden

of Klik op de link

 

 

 

 

 

 

Leerdoelen en 21st century skills

Samenwerken, onderzoeken, ontdekken, vrijheid om te experimenteren, communiceren, probleemoplossen, kritisch denken, mediawijsheid, ondernemend. Het zijn een aantal van de skills die leerlingen leren tijdens deze SMARTCirculair Challenge. Skills die zo nodig zijn in de wereld van morgen. Hoe gaaf is het dan als je je energiebron vol trots kunt presenteren.

 • Op school
  Tijdens Earth Hour mag de burgemeester verstelt staan hoe goed jullie zijn. De andere kinderen op school, vaders en moeders, familie en vrienden. Iedereen mag voor jullie applaudisseren. Dus misschien wil je wel eerst op school presenteren? En laat je SMARTCirculair dan gelijk mee genieten via social media? Vertel tijdens je presentatie over je energiesysteem en hoe jullie dit gekozen en gebouwd hebben uit alle ideeën. Wat ging er goed? Wat was moeilijk? Hoe hebben jullie dat opgelost?
 • Tijdens Earth Hour
  Eindelijk is het zo ver. Op 27 maart 2021 is het Earth Hour. Alle burgemeesters doen in hun stad het licht uit en jullie mogen om 20 uur je lichtje daarna aandoen.
  We maken er natuurlijk een heel gaaf feest van met dancemuziek, live streaming met Andre Kuipers en iedereen is welkom. De burgemeester is voorzitter van de jury. Hij of zij gaat de teams langs (misschien in de dagen erna want hij heeft het misschien te druk die avond) en kiest de beste drie energiesystemen van alle basisschool teams die naar de regiofinale gaan.
 • Tijdens de regiofinale
  Zijn jullie uitgekozen om naar de finale op het provinciehuis te gaan? Wow hoe gaaf is dat? Samen met alle grote kinderen en studenten worden jullie op 15 april 2021 ontvangen door de commissaris van de Koning. Hij of zij is de baas van de provincie en voorzitter van jury. Dus doe je best en presenteer je ontwerp zo goed mogelijk. De commissaris kiest weer de beste drie ontwerpen per categorie. Gaan jullie door naar de landelijke SMARTCirculair Finale?
 • Tijdens de SMARTCirculair landelijke finale
  Op 30 april 2021, we weten nog niet waar maar wat we wel weten is dat het een gaaf spektakel gaat worden. Dan ziet de landelijke jury wat jullie ontworpen en gemaakt hebben. Wie weet gaan jullie met je slimme, adembenemende energiebron er met een van de prijzen naar huis. Maar ook als je niet gewonnen hebt, dan vinden wij toch dat elk team een winnaar is. Want hoe gaaf is het dat je daar staat voor al die belangrijke hotemetoten van Nederland. Met jullie vernieuwend concept zetten we de energietransitie op zijn kop!

Informatie over de leerdoelen, bètatalenten en 21eeeuwse vaardigheden kun je vinden op deze pagina.

Lees ook