Groningen bouwt ‘Schoonschip’ een drijvende woonwijk voor 46 huishoudens

Schoonschip Groningen

De Drijvende EcoWijk Schoonschip Amsterdam is de inspirator van Groningen

In Groningen wordt momenteel hard gebouwd aan de drijvende woonwijk ‘Schoonschip’. 46 ecohuizen vormen samen een waterdorp in het Johan van Hasseltkanaal.

De waterwoning van Matthijs Bourdrez en zijn gezin staat inmiddels ‘op poten’ en wordt in november opgeleverd.

Matthijs: “Het is fantastisch om je eigen huis te ontwerpen. Daar denken we goed over na. We willen onze woonwensen zo comfortabel en duurzaam mogelijk realiseren, met schone materialen en oplossingen. Zelfs de timmerman gebruikt verantwoorde spijkers. Het is onze ambitie om van Schoonschip de meest duurzame, drijvende woonwijk van Europa te maken.”

In Groningen is delen is het motto

“We willen als collectief laten zien hoe je ecologisch kunt bouwen en wonen in de stad. Alle mensen die hier naartoe verhuizen, doen hun auto weg. Daar krijgen ze een gezamenlijk wagenpark voor terug, met elektrische auto’s en (bak)fietsen. Het is niet nodig om in de stad allemaal een eigen auto of fiets te hebben, die kunnen we best delen. Voor ons is dat een hele bewuste keuze.”

Energie, waterhergebruik en circulaire bouwmaterialen

De waterwijk gaat met zonnepanelen energie opwekken, regen- en afvalwater worden benut om het waterverbruik tot een minimum te beperken en warmtewinning gebeurt met een zogeheten warmtewisselaar, die gebruik maakt van het water waarop de woningen ‘drijven’.

Daarnaast komen er onder andere drijvende moestuinen, circulaire systemen en gezellige ontmoetingsplekken om het groepsgevoel te onderhouden.

Groningen schoonschip

“Schoonschip heeft inmiddels genoeg bewoners. Er is voldoende interesse om in de toekomst nog een aantal waterwijken bij te bouwen. We willen mensen graag inspireren om zelfvoorzienend te gaan leven of zelf een eigen project te beginnen. Hoe moeilijk het ook lijkt, er is veel mogelijk! Daarom delen wij graag onze kennis op dit gebied.” schoonschipamsterdam.org,