Het gezonde huis van ontwerper en bouwfysicus Bas Hasselaar

Bas Hasselaar gezonde woning

Het ontwerp van de gezonde woning van Bas Hasselaar

Een gezonde en duurzame woning was vanaf het begin een gegeven, begint ontwerper en bewoner Bas Hasselaar.

“Ik liep tegen de bouwvisie ‘active house’ aan, waarbij de bewoner centraal staat. Kenmerken als ‘comfort’, ‘energie’ en ‘milieu’ worden binnen deze bouwvisie als integraal geheel beschouwd.

Maar het uitgangspunt blijft de mens, die zich nu eenmaal niet hoeft aan te passen aan de woning.”

Tijdens het ontwerpproces stonden licht, lucht en ruimte centraal, waardoor natuurlijke toevoer de basis vormde voor het verdere installatieproces. Duik mee in deze woning waarbij comfortabel, duurzaam en energieneutraal bouwen geen vraag was, maar een uitgangspunt.

Het gezonde huis heeft een natuurlijke ventilatie

Bas Hasselaar

Bas Hasselaar

Tijdens het ontwerpen stonden licht, lucht en ruimte centraal. De wens voor natuurlijke toevoer is de basis geweest voor de rest van het ventilatieontwerp van de woning.

Hasselaar: “Ik kwam uit bij een ventilatiewarmtepomp omdat ik graag warmte wou terugwinnen uit de luchttoevoer. M’n woning diende hierbij als pilootproject, want het prototype heeft succesvol proef gedraaid in mijn woning!.

Installaties

  • Voor de pomp is een ging de keuze naar een ventilatiewarmtepomp natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  • Voor de toevoer werden in de woonkamer elektronische TronicTop 50 roosters ingezet en in de slaapkamers manuele DucoTop 50 roosters. Het grote voordeel van beide is de discrete plaatsing, wat een esthetische meerwaarde met zich meebrengt in de woning
  • Stralingsverwarming in vloer en plafond
    de energie hiervoor komt uit de ventilatieretourlucht en compenseert de verder benodigde energie met buitenlucht

 

De ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco met een thermisch vermogen van 2,5 kW had en voldoende vermogen, en de 2-zonnesturing. Door de dag- en nachtzone via een ingebouwde klep afzonderlijk aan te sturen, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt.

Hitte buitenhouden

De gezonde woning ofwel het ‘Active House’ is een goed geïsoleerde woning die meer energie opwekt dan het verbruikt. Het huis bevat heel wat ramen die warmte oogsten van de zon.

  • In de winter is dat een voordeel bij helder weer, omdat er dan nagenoeg geen extra verwarming nodig is
  • In de zomer moet je de hitte buiten houden. Daar heeft ik quasi niet hoef bij te verwarmen. In de zomer is dat een ander verhaal. Daarom koos Hasselaar voor een extern zonweringsysteem van aluminium schuifpanelen

Deze gezonde woning is vanaf het begin ontworpen als een active house, waarbij een aangenaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voorop stond in de besluitvorming.

Het resultaat? Een betaalbare woning met veel licht, lucht en ruimte die meer energie opwekt dan verbruikt.

Video: Duco legt het systeem uit