[ssba]

Luifelstede Nieuwegein krijgt een metamorfose

Ontwerp van het team uit Nieuwegein project Luifelstede Kamers met Kansen

Ontwerp van het team uit Nieuwegein project Kamers met Kansen

Het voormalige kantoorpand Luifelstede in Nieuwegein krijgt een metamorfose. Deze metamorfose wordt het vervolg op de eindpresentatie van het studententeam uit Nieuwegein aan de gemeente (opdrachtgever) en Stichting Vluchtelingenwerk afgelopen maandag 17 december.

De opdracht van de gemeente Nieuwegein aan de 3 studenten was om een zo circulair mogelijk ontwerp te maken voor de herbestemming van het voormalige kantoorpand aan de Luifelstede naar ‘Kamers met Kansen’, geschikt voor bewoning van jongeren, statushouders en mensen die acute woonruimte nodig hebben.

Uitdaging

Vanwege het minimale budget dat de gemeente opgaf aan het studententeam moesten ze slim omgaan met bestaande materialen. Dat bleek de grootste uitdaging voor de drie studenten Erik Gloukhov, Stan Prins en Laura Kwakkenbos. Maar het is gelukt.

Het team gaf zelfs nog keuzemogelijkheden aan de opdrachtgever met een plaatje van de verschillende kosten.

In overleg met de opdrachtgever is gedurende het proces afgesproken dat de studenten zich zouden beperken tot herinrichting van de begane grond. Stel je voor:

  • smalle ruimtes
  • grauwe gangetjes uit de jaren ’90
  • die omgetoverd moeten worden tot een uitnodigende, open, warme en flexibele ruimte waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten, helpen en samen activiteiten ondernemen

Circulaire materialen

De studenten wilden van het hokkerige gevoel naar een flexibele indeling voor bijvoorbeeld een huiswerkklas. Een verzamelruimte die overzicht biedt en daardoor een veilige ontmoetingsplek wordt.

  • Dat betekent dat er gekozen is voor licht doorlatende kozijnen in de gang, afkomstig van een woontoren die ontmanteld wordt
  • Nieuwe tegels omdat dit 50% voordeliger blijkt te zijn dan de huidige vloerbedekking chemisch reinigen
  • Flexibele scheidingswanden die meegenomen kunnen worden naar de volgende locatie

Het hele ontwerp voldoet aan de brandweervoorschriften en biedt de opdrachtgever keuzes met een cijfermatige onderbouwing.

Wat vonden de studenten van de opdracht?

Het team gaf aan dat ze een flinke ervaring rijker zijn geworden met deze opdracht. Ze hebben heel hard moeten werken om het praktische en esthetische ontwerp tot een goed einde te brengen. Zeker omdat er nu geen budgetoverschrijding mocht komen zoals dat met fictieve opdrachten wel aan de orde is.

Een extra puntje was dat gedurende de overleggen met de opdrachtgever(s) er zoveel open eindjes bleven komen dat ze alle zeilen bij moesten zetten om de eindstreep te halen.

Wat waren de reacties van de opdrachtgevers?

De studenten gaven een prachtige presentatie en kwamen met inspirerende, verhelderende posters die opgehangen kunnen worden om bewoners een beeld van de nieuwe situatie te geven.

De opdrachtgevers roemden hun creatieve denken en snel schakelen als er veranderingen waren in het programma van eisen. Sterker nog, de studenten hielpen hen om hun eisen scherp te krijgen.

De opdrachtgevers zijn erg blij met de stelpost voor de inrichting en de keuzemogelijkheden voor materialen.

Verbouwing met de winkel open

Vanaf 2019 zal de herbestemming van de Luifelstede uitgevoerd gaan worden door een groep andere studenten (andere opleidingen, niveau’s en leerjaren) van het mbo Midden Nederland. Wel zal het studententeam dat het plan heeft gemaakt, het proces deels begeleiden en duidelijk maken:

  • wat hun college studenten gaan doen
  • in welke volgorde
  • en op welke tijden

Immers, de verbouwing gaat plaatsvinden terwijl er al mensen wonen en werken.

Het doel is, dat de herbestemming eind mei is afgerond zodat ook het eindresultaat meegenomen kan worden in de pitch voor de SLIMCirculair jury op 14 juni 2019.

Chapeau team Nieuwegein!