Over de SMARTCirculair Challenge

SLIMCirculair, proeftuin met internationale allure

Trots op studenten en hun prestaties zorgt ervoor dat meer jongeren voor techniek zullen kiezen en er dus meer nieuwe instroom komt in techniekonderwijs.

SMARTCirculair is de nationale ontwerpwedstrijd waarin multidisciplinaire studententeams strijden om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever.

Waarom een landelijke ontwerpwedstrijd?

  • de Circulaire Bouw kan versneld opgeschaald worden, inclusief bouwen met natuurlijke bouwmaterialen. Studenten in heel Nederland nemen het voortouw en groeien uit tot ambassadeurs van de circulaire economie
  • we willen een impuls geven aan meer instroom in MBO-techniek, iedereen staat verbaasd over de ongelooflijke prestaties waartoe MBO-studenten in staat zijn. Hoe mooi is het als jij daarbij kunt zijn!

 

De wedstrijd

Jonge techniektoppers bedenken klimaatpositief (gebouw)ontwerpen voor hun lokale opdrachtgever. Zij zijn nog niet beperkt door klassieke bouwideeën en krijgen de ruimte om met nieuwe concepten te komen.

18 studententeams, 20 deelnemende scholen, 250 studenten zorgen voor een revolutie in de bouw. Aan het einde van het schooljaar komen er weer 18 proeftuinen bij. Daarom is de ontwerpwedstrijd SMARTCirculair het grootste groene talenten project in Nederland. Klik hier voor de planning.

Wil je met jouw studententeam deelnemen?

Ben je verbonden aan een mbo en willen jullie meedoen? De inschrijving voor SMARTCirculair ’19-’20 is gestart. Meld je aan via deze link of neem contact op met Tanja Nolten, E: tanja@smartcirculair.com

Natuurlijk gaan we samen met je school op zoek naar een geschikte opdracht/opdrachtgever. Dat kan een ontwerp zijn voor een nieuwbouw, herbestemming of renovatie zijn. Natuurlijk bepaal je in overleg met de opdrachtgever de periode waarin je met het studententeam wilt starten, de samenstelling van het team etc.

Waarmee helpt de projectorganisatie SMARTCirculair jouw school?

Wij helpen je met het vinden van de opdrachtgever, de opdracht, eventuele samenwerking met andere scholen waaronder ook hbo en universiteiten om je multidisciplinaire team aan te vullen als dat gewenst is. Bedrijven in je regio gaan jullie helpen tijdens het ontwerpproces en tijdens de projectduur door middel van workshops, masterclasses, gastlessen, experimenteerlabs en trainingen.

Wat levert SMARTCirculair op?

Een echte opdrachtgever en een ontwerpopdracht die in de toekomst ook echt gebouwd gaat worden zorgen voor enorm veel energie, een versnelling in professionalisering van studenten, circulaire skills, een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en oogstrelende, vernieuwende ontwerpen. Er komen zelfs productinnovaties uit voort die doorontwikkeld kunnen worden en zorgen voor een economisch impuls voor de regio.

Wil je weten wat SMARTCirculair oplevert? Bel even dan brengen we je in contact met een collega in een andere regio die ongetwijfeld zijn/haar ervaringen wil delen.

Opdrachtgever

De organisatie van SMARTCirculair vraagt de opdrachtgever om een bijdrage aan de organisatiekosten zoals het organiseren van kick offs, talloze workshops, masterclasses en gastlessen als maatwerk voor een studententeam of tijdens de landelijke bijeenkomsten. Maar we organiseren meer: experimenteerlabs, trainingen, drie landelijke bijeenkomsten en uiteraard de finale. De opdrachtgever bijdrage is € 6.000,- exclusief btw.

 

SMARTCirculair draagt bij aan:

1. Klimaatdoelen

Het kabinet wil 55% minder uitstoot van CO2 in 2030. Mooie ambitie maar de Nederlandse CO2 curve stijgt nog steeds. Omdat circa 30% van de CO2 direct gerelateerd is aan de bouw, zijn hier nog behoorlijke besparingen te behalen. Alleen al met beton is een emissiereductie tot 80% haalbaar.

CO2

Biobased bouwmaterialen slaan CO2 op boven de grond in plaats van dat ze een enorme CO2 footprint achterlaten. Groene materialen zorgen voor significante CO2-afname en gebouwen met een gezonde binnenklimaat

Klimaatadaptief

Natuurinclusief betekent ook dat het een klimaatadaptief gebouw wordt. Hoosbuien veroorzaken immers schades en overlast. En de temperatuur loopt hoog op in een omgeving met veel steen en minder groen. In SMARTCirculair denken studenten na over een ontwerp waarin weerextremen geen bedreiging zullen vormen. Klik hier voor meer informatie over groen/blauwe daken en slimme technologie

NatuurInclusief

Studententeams die deelnemen aan de nationale SMARTCirculair Challenge worden uitgedaagd om in hun ontwerp voor gevel en beplanting zoveel mogelijk aan te passen aan diersoorten.

2. Energie

In de challenge hebben energie en slimme technologie een prominente plek. Slim lokaal gebruik van energie en nieuwe vormen van mobiliteit helpen gemeenten om hun ambitie om CO2 neutraal te worden, realiseren. De challenge verzoekt studententeams dan ook om hun ontwerp te voorzien van energieleverende ontwerpen met slimme energiesystemen die zorgen voor een forse reductie.

3. Human Capital Agenda

Het is voor bedrijven steeds moeilijker om technisch geschoolde medewerkers te krijgen. Niet alleen omdat er onvoldoende instroom in technische opleidingen is maar ook omdat de opleidingen vaak niet goed (genoeg) aansluiten bij hun dagelijkse praktijk.

Juryvoorzitter Ruud Koornstra over SMARTCirculair: “Wat deze studenten in hun schuurtjes ontwikkelen, kan het verschil maken in de circulaire economie.”

Nieuwe instroom in techniek

Een tweede pluspunt van SMARTCirculair is, dat deze landelijke challenge veel (social) media exposure oplevert. Regionale nieuwsmedia zoals kranten, radio en tv zetten de jongeren graag in de spotlights. Trots op studenten en hun prestaties zorgt ervoor dat meer jongeren voor techniek zullen kiezen en er dus meer nieuwe instroom komt zodat op middellange termijn, er meer talent beschikbaar komt op de arbeidsmarkt.

In SMARTCirculair komt alles samen. Het is een proeftuin waar nieuwe producten en technologieën uitgerekend, uitgetest en toegepast kunnen worden. Door jongeren die de basis vormen voor het Nederland van de toekomst: Het Nederland waar we trots op zijn en blijven. Zij bedenken oplossingen voor het aantal uitdagingen dat snel toeneemt. Zij hebben een vrije geest en worden niet gehinderd door bestaande conventies.

We helpen ze, geven ze de ruimte en de aandacht die ze verdienen.

Professionals kunnen zich certificeren

Er werken nog talloze medewerkers ‘zonder papieren’ in de bouw. Door deze professionals in contact te brengen met de opleidingen, zullen zij kansen herkennen om zich via een opleidings’module’ te certificeren wat hun loopbaan ten goede komt.

4. Regionale economie

Bedrijven komen in contact met talent en met potentiele nieuwe bouwopdrachten

Door studenten van verschillende opleidingsniveaus met elkaar samen te laten werken en tegelijk hun informatie te laten halen bij bedrijven in hun regio, komen bedrijven vroegtijdig in contact met jong talent en kunnen een rol oppakken om in het curriculum meer maatwerk te creëren. Bovendien; de intentie van de opdrachtgever is om in de toekomst ook echt te gaan bouwen. Dat kan interessant zijn voor bedrijven in de omgeving.

Contact

Wilt u deelnemen, biedt u een opdracht aan of wilt u als bedrijf in de regio in contact komen met het studententeam? Bijvoorbeeld door een workshop, masterclass of training te verzorgen? Neem dan contact met ons op.

M. +31 (0)6 16342889
 
Let’s make a BetterWorld together!