Pitch met humor en scoor beter

Humor in je pitch vergroot de gunfactor

Humor in je pitch vergroot de gunfactor

Als je een lach laat zien en met humor je verhaal vertelt, hou je vaak langer de aandacht vast. Van jury en publiek.

Ook een serieus verhaal mag soms onderbroken worden met luchtige humor. De SMARTCirculair jury kan dat als gaan ander. Maar jij kunt het ook leren.

Humor vergroot gunfactor

Uit onderzoek blijkt dat als mensen lachen, zij gelukshormonen aanmaken. En mensen die lachen, zijn eerder bereid om iets van een spreker aan te nemen. Het verhoogt de gun-factor.

Als je dus overtuigender wilt zijn, loont het om humor te ontwikkelen. Kun je dat leren? Jazeker!

Deze tips komen van Alexandra Smith

 1. Persoonlijke anekdote
  Jezelf op de hak nemen werkt altijd goed, omdat mensen zich makkelijker met personen kunnen identificeren dan met abstracte situaties.Zo vertelt Brene Brown in haar TEDx-talk over dat ze onzeker was over hoe ze aangekondigd zou worden bij een lezing:‘A couple years ago, an event planner called me because I was going to do a speaking event. And she called, and she said, “I’m really struggling with how to write about you on the little flyer.” And I thought, “Well, what’s the struggle?” And she said, “Well, I saw you speak, and I’m going to call you a researcher, I think, but I’m afraid if I call you a researcher, no one will come, because they’ll think you’re boring and irrelevant.’ 
 2. Gebruik details
  Zoals je in bovenstaand voorbeeld ook al ziet, helpt het juist om details te gebruiken (zoals a couple of years ago, an event planner, little flyer). Ons brein vormt zich dan meer een beeld waardoor het gezegde veel meer tot leven komt en de grap ook meer aankomt.
 3. Vergelijk
  Na de lezing, propte ik mezelf vol met eten.Na de lezing over effectiever gebruik maken van spreadsheets, verdween ik snel naar een sta-tafeltje en propte ik mezelf opgelucht vol met tijgernootjes, drop en chocola.
 4. Zet een triple in
  Ook dit is een veel ingezette succesformule. Hij werkt een beetje als de befaamde drieslag, maar in plaats van opbouwen naar iets logisch, bouw je op naar iets onverwachts (het derde gedeelte van de triple).Wat denk je dat Elvis zou doen als hij weer tot leven zou komen?
  1. Zijn memoires schrijven.

  2. Een liedje schrijven over hoe het is om weer tot leven te komen na decennia lang vrij te zijn geweest van alcohol, drugs en vrouwen die dat zwaar irritant vonden.
  3. Wanhopig klauwend zich proberen te bevrijden uit zijn mat gelakte houten kist.
 5. Maak een switch
  Wat ook goed op de lachspieren werkt is het onverwachts een switch maken in je verhaal. Je kunt switchen in tijden, personen, methodes en plaatsen: humor is eigenlijk alles zo lang het maar eindigt in iets wat de luisteraar niet zag aankomen. Dat vereist dat je eerst het publiek op de verkeerde been zet. Een wie-switch is bijvoorbeeld:Het was liefde op het eerste gezicht en we gingen al vrij snel samenwonen. Toch waren er wel wat obstakels. Iedere keer als ik het huis uit wilde, sprong ze op de kast. Wanneer ik eens alleen wilde slapen, zette ze het op het schreeuwen. Ook moest ik altijd eten voor haar maken, anders ging ze echt urenlang klagen.Uiteindelijk vertelde de dierenarts me dat dit vrij normaal gedrag is voor een kat. 
 6. Tot slot: experimenteer
  Humor is natuurlijk persoonlijk. Je kunt het beste experimenteren met wat het beste bij jou past. Mocht een grap nu niet slagen, maak het dan niet te groot. Je kunt altijd zelf nog lachen (dit ontspant je eigen systeem en het is altijd prettiger kijken naar iemand die lacht) of er een grap van maken‘Ja… ik heb net een lachcursus gevolgd en ze zeiden dat dit zou werken… niet dus.’Wanneer je toch liever in je comfortzone blijft kun je altijd nog humor lenen door een grappig filmpje in je presentatie te verwerken.

Lees ook