Waardecreatie | Waardering van Waarde

Carbon Credits bepaalt in Utrecht. De provincie Utrecht voert een interne rekenprijs van (minimaal) €875 per ton CO2-uitstoot in. Dit om de wereldwijde maatschappelijke kosten van klimaatverandering adequaat mee te wegen in beleidsafwegingen in de provincie.

Waardecreatie | Het produceren van bouwmaterialen draagt voor 11% bij aan de totale CO2-uitstoot wereldwijd. En dit is nog exclusief transport. Alles waar we mee bouwen moet gemaakt en geproduceerd worden. 

Niet alleen gebruiken we daar grondstoffen voor, zoals kalksteen, beton, ijzererts voor staal. De verhitting die nodig is om conventioneel beton of staal te verwerken kost ongelooflijk veel energie.

Tijd voor een transitie

Door te stoppen met CO2-intensieve materialen en door het toepassen van minder CO2-intensieve materialen en processen.

We moeten naar meer hergebruik van bestaande, geoogste bouwmaterialen. We moeten toe naar losmaakbaar bouwen.

Tijd voor meervoudige waardecreatie

We kunnen dat door BIM en het materialenpaspoort te gebruiken. En we moeten naar het toepassen en opschalen van hernieuwbare, biobased bouwmaterialen. Hierdoor wordt uitstoot voorkomen en kunnen we zelfs realistisch dromen over gebouwen met CO2 opslag. Meervoudige waardecreatie. We gaan waarderen wat echt van waarde is!

Transitie vereist lef

Hoe kunnen we de CO2 die opgeslagen is in gewassen en gebouwen ook economische waarde geven? Hoe verscherpen en verbeteren we regels, prestaties en wetten rondom milieu en duurzaamheid? En hoe promoten we onder het brede publiek dat bouwen met hout een goed idee is?

Er moet in de transitie naar een circulaire bouweconomie nog veel gebeuren. De materialentransitie kent drie grote thema’s

  1. preventie
  2. waardebehoud
  3. waardecreatie

Lees ook