CIRCO: Nieuwe business kansen creëren via circulair design

CIRCOCIRCO – Circulair ontwerpen zorgt er wellicht ook voor dat je nieuwe business kansen ziet. Want circulair ondernemen biedt volop mogelijkheden om zorgvuldiger met grondstoffen en materialen om te gaan. En om na te denken over restmaterialen zoals ‘snijafval’, verpakkingsmaterialen etc. Zeker als het gaat over de interieur- en meubelindustrie.

Bedrijven willen graag een businessmodel ontwikkelen waarbij producten en materialen weer hergebruikt worden zodat waarde behouden blijft.

Hoe ontwerp je circulaire producten en wat zijn circulaire businessmodellen? In deze CIRCO-miniworkshop daagt Stella van Himbergen je uit om anders te kijken.

Resultaat van de workshop

In deze CIRCO-miniworkshop maak je in korte tijd kennis met de design-uitdagingen en business-kansen van de circulaire economie. Je ervaart hoe je met circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen concrete eerste stappen kunt maken in de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en verdienmodellen.

Circo presentatie op 23 januari tijdens de landelijke excellence dag

 

Succesvolle voorbeelden van circulaire business-modellen:

  • Walter Stahel is met Rolls Royce een van de grondleggers met zijn ‘performance-based’ model. Zij verkopen geen motoren maar vlieguren.
  • FLOOW2 is een B2B-deel-marktplaats waarop bedrijven en instellingen materieel en diensten, maar ook kennis en kunde van medewerkers onderling kunnen (ver)huren of (ver)kopen.
  • Bundles plaatst een slimme Miele wasmachine thuis. Er wordt betaalt voor het gebruik, er zijn geen aanschaf- en reparatiekosten. Is een apparaat kapot, dan zorgt Bundle voor de recycling en dat elk onderdeel hergebruikt wordt.

Over CIRCO

Stella van Himbergen CIRCOCIRCO is een beweging naar de circulaire economie, gevoed door de groeiende community rond ‘creating business through circular design’. In en rondom CIRCO zitten ondernemers en bedrijven uit de maakindustrie en de creatieve industrie, en daarnaast onderzoekers, beleidsmakers en studenten.

De aanpak van CIRCO, met de Tracks en Classes, is ontwikkeld door het kernteam. Samen met het CIRCO-trainersnetwerk en diverse branche- en regio-organisaties wordt deze aanpak verspreid.

 

CIRCO startte in 2015 en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. CIRCO is partner van het ondernemersnetwerk Nederland Circulair!