Circulair Bouwen uitdagend en noodzakelijk

circular architecture, CO2, design, Green building, Halprin, inspiring place, light, Sea Ranch California, Sustainable infrastructure

Het Grace Farms Building is een prachtig voorbeeld van een gebouw dat zoveel mogelijk is opgebouwd met circulaire materialen

Circulair Bouwen is niet alleen uitdagend, het is ook noodzakelijk omdat we wereldwijd onze grondstoffen aan het uitputten zijn.

En omdat het toch langer duurt voordat we op de planeet Mars gaan boren naar (edel)metalen en andere belangrijke grondstoffen, is het nu zaak om hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan.

De publicatie ‘Material Matters’ van Thomas Rau en Sabine Oberhuber heeft dat besef verder versterkt. Vanuit de gedachte dat we anders met onze materialen en hun waarde kunnen omgaan, is de circulaire economie de afgelopen jaren groot geworden.

Circulair ontwerpen, bouwen en slopen

Een aantal ikoonprojecten in Nederland wordt gezien als een circulair gebouw. Bij al deze projecten lag de focus van ‘circulair bouwen’ op materialen.

  • Bij de renovatie van Liander in Duiven lag de focus op het gebruik van bestaand materiaal
  • Het gemeentehuis in Brummen is ontworpen en gebouwd om onderdelen na demontage opnieuw te gebruiken
  • Het Stadskantoor Venlo stelde in zijn ontwikkeling het gebruik van Cradle-to-Cradle-materiaal centraal.

Jeroen Verberne van Alba Concepts heeft een model ontwikkeld om de mate van circulariteit van een gebouw te bepalen.

Dit model heeft 2 indicatoren:

  1. circulaire materialen
  2. circulair ontwerp

De herkomst, toekomst en technische levensduur bepaalt de mate van circulariteit van een materiaal. De mate van circulariteit van de toepassing wordt bepaald door de losmaakbaarheid: het type verbinding en de toegankelijkheid van deze verbinding.