De Klimaatverandering wordt steeds meer zichtbaar in de wereld

Klimaatverandering en SLIMCirculair '18-'19De Klimaatverandering wordt steeds meer zichtbaar in de wereld. De klimaatimpact als gevolg van massale uitstoot van methaan en CO2 uit zich op talloze manieren:

  • de hitte wordt intenser
  • seizoenen verschuiven
  • het aantal en de intensiteit van orkanen neemt toe

Consequenties klimaatverandering

De consequenties hiervan laten zich raden. Massale migratie van mensen die in gebieden wonen die onderlopen of veranderen in een woestijnachtige omgeving, destabilisering en burgeroorlogen.

Drijvend wonen

Het is nu al ongelooflijk als je leest hoe snel het ijs in poolgebieden smelt. 286 billion tons per year! Met het stijgen van de wereldtemperatuur stijgt ook het zeewater. Warm water zet uit dus de zeespiegelstijging zal alleen maar sneller gaan. Nu al is de verwachting dat 1,80 meter in 2100 niet uitgesloten is en dat daar nog een paar meter bovenop komt lijkt onontkoombaar.

Geen wonder dat er steeds meer belangstelling is voor drijvend wonen, drijvende steden en een drijvende infrastructuur.

Massale uitstoot van CO2 en methaan, onder andere van de vrijkomende toendra’s in Rusland zorgen ervoor dat het niet eenvoudig zal zijn om onder de 2 graden klimaatverhoging te blijven. Wat kunnen we doen aan die enorme berg CO2?

  • Door ontbossing wordt jaarlijks 1,5 tot 3 miljard ton CO2 uitgestoten
  • Herbebossing zorgt ervoor dat de watercyclus herstelt wordt, CO2 wordt opgeslagen, het voorkomt erosie en zorgt voor meer biodiversiteit.
  • Groene gevels, bomen en struiken in steden vangen bovendien fijnstof op en zorgen ervoor dat hittepieken afnemen waardoor er minder energie nodig is voor airconditioning.
  • Groene binnentuinen zorgen bovendien voor een gezond binnenklimaat waardoor er minder ziekteverzuim is.

Steden als Parijs en Londen planten massaal bomen en struiken aan. Dit verdient navolging, wereldwijd en dan niet alleen in de stedelijke omgeving maar vooral ook in kwetsbare gebieden waar de grond onvruchtbaar is geworden door erosie. Om een voorbeeld te geven: dagelijks brandt het op minstens 100 plaatsen in het Braziliaanse Amazonegebied!

Bouwen met hout

Hout is het meest vriendelijke product om mee te bouwen. Als we zorgen voor voldoende hout productiebossen kan hout niet genoeg gepromoot worden. Zelfs in de regenwouden kunnen FSC-bomen gecontroleerd gekapt worden. Want een gekapte boom zorgt voor licht, lucht en ruimte, er gaat van alles groeien.

Afval wordt grondstof

De circulaire economie biedt tal van mogelijkheden. Afval wordt grondstof. Zo worden er al drijvende windmolens gemaakt van composiet en wordt er inmiddels ook gewerkt aan composiet schepen die veel lichter zijn waardoor ze elektrisch kunnen worden aangedreven.

Door te zorgen voor materialen databanken kunnen materialen van gesloopte gebouwen worden hergebruikt. Dit zorgt er niet alleen voor dat er minder CO2 uitgestoten worden tijdens de productie.

Materialenbanken kunnen regionaal ingericht worden waardoor het transport beperkt wordt wat ook weer bijdraagt aan uitstoot van CO2 en fijnstof. Het is dus belangrijk om CO2 gestuurd te ontwerpen, uitgaande van de circulaire economie. Denk aan biobased materialen, een energieneutraal gebouw of het gebouw als energieleverancier en CO2 beperkende maatregelen zoals circulaire materialen. Bespreek de kansen met je opdrachtgever, maak het concreet. Door het af te spreken kan je ook tijdens het proces elkaar scherp houden.

Waar vind je gebruikte bouwmaterialen?

  • Gebruiktebouwmaterialen.com
    Dankzij de specialisten van van Liempd (Sloopbedrijf in Noord-Brabant)vinden gebruikte materialen uit onze sloopwerken hun weg terug naar de markt en in de samenleving. Uniek, want alle materialen staan online en worden opgeslagen in de materialenbank gebruiktebouwmaterialen.com
  • Insert.nl
    Insert is een collectief van sloopbedrijven groenbedrijven en civiele aannemers zonder winstoogmerk. Insert wil het hergebruik van bouwmaterialen bevorderen ism partijen in de bouwketen om samen het hergebruik van (bouw)materialen, bomen en planten verder te stimuleren.
  • Restoric.nl
    Bij Restoric (Noord Holland) vind je nieuwe en gebruikte (historische) bouwmaterialen
  • DutchReUse.com
    Naar verwachting lanceert Dutch Reuse na de zomer van 2018 de eerste fase met minimaal 70.000 stuks gebruikte bouwmaterialen