Energie OntwerpChallenge voor HBO teams

Energie OntwerpChallenge voor MBO teams

In de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair krijgen mbo studententeams een podium omdat zij komen met de meest slimme, vernieuwende maar ook pragmatische oplossingen die bedragen aan de gezonde, veilige en circulaire gebouwde omgeving. De Raad van Founding Fathers is voor hen het vliegwiel voor hun innovatie.

Houden jullie van een uitdaging? Vinden jullie energie- en klimaat belangrijk? En laten jullie dat zien tijdens Earth Hour; het grote klimaatevenement op 27 maart 2021 waarop de lampen uit gaan en jullie je licht aansteken? Laat dan zien wat je kunt en doe mee aan de Energie OntwerpChallenge 2021.

En wie weet, kan ruimtevaarder André Kuipers met satellietbeelden het ‘groene lint van licht’ laten zien dat dorpen en steden verbindt door jullie spraakmakende energieconcepten die Nederland laten stralen.

Geef jullie energieconcept het podium om op te schalen

Zorg voor een slimme, adembenemende energiebron. Lampje eraan en schijnen maar. Laat Nederland zien dat er nog meer is tussen de wereld van zonnecellen en windgiganten. Met jullie vernieuwend concept zetten we de energietransitie en de gevestigde orde op zijn kop! 

Laat zien wat je kunt en Win!

Prijzen van € 250,- tot € 2.500,-

Bouw je duurzame energiesysteem

Bij de keuze van de energiebron kun je denken aan:

 1. Wind
  Windmolen, vliegers, slingers, dak windtube, hybride …
 2. Zon
  Paneeltje, flexibel ‘zonnematje’ …
 3. Water
  Watermolen, onderwatervliegers, turbine
 4. Magneten
 5. Beweging
  Fietsen, dansen, touwtje springen …
 6. Biomassa

Koppel er een ‘batterij’ aan en een lamp en laat jouw ‘groene’ lichtbron branden. Samen met burgemeesters in steden en dorpen organiseren we Earth Hour. Een lokaal spetterend klimaatevenement met een landelijke en zelfs internationale uitstraling. Dus laat zien en horen tot wat een geweldige prestaties jullie in staat zijn en ga voor de hoofdprijs. Samen bouwen we aan het Nederland van de toekomst!

ONTWERPCRITERIA

 1. Creatief, inventief, vernieuwend
 2. Innovatie in techniek en energieopbrengst
 3. Bijdrage aan circulariteit
 4. Opschaalbaarheid en operationele toepassing 

Spraakmakende energieconcepten

Willen jullie meedoen? Als school, met een of meerdere teams? Meld je team hier aan

 • Scholen zijn vrij om met meerdere teams deel te nemen. Een team bestaat uit 5 tot 10 studenten.
 • Docenten kiezen zelf of ze het programma tijdens een projectweek willen doen of dat ze het uitsmeren over meerdere weken/maanden.

We hebben een paar data:

 • We vragen je burgemeester om op 15 januari 2021 – op het stadhuis – de kick off te doen en de toolkits uit te delen.
 • Op 27 maart 2021 is het Earth Hour. Als André Kuipers en de burgemeester om 20.00 uur het licht uit doen dan ontsteken alle teams hun lichtje aan. Hoe gaaf is het als er een groen lint van licht alle dorpen en steden verbindt en het 8 uur journaal erbij is?
 • De burgemeester kiest de beste drie ontwerpen van basisschool teams die door mogen naar de provincie finale
 • Op 15 april is de regiofinale op het provinciehuis. Dan kiest de commissaris van de Koning de beste drie ontwerpen uit alle hbo inzendingen die door mogen naar de landelijke finale
 • Op 30 april is de landelijke finale. Gaan jullie voor de hoofdprijs?

Dus

Ontwerp en bouw het energiesysteem op basis van hernieuwbare energie. Daarbij kun je denken aan bronnen als wind, water, zon, magnetisme, bio, beweging …Koppel hieraan een transformator of batterij, lamp(je) eraan en ‘shinen’ maar!

Onderzoeken, Ontwerpen, Bouwen en … Stralen!

Samenwerking met bedrijven in de regio

Hoe gaaf is het als er samenwerking met mbo en wo tot stand komt. De mbo’ers weten hoe je moet bouwen. En wellicht willen jullie wel eens in de universitaire keuken kijken. Wil je meer weten over samenwerking? Bel of mail ons dan even.

Bovendien stimuleren we de samenwerking met lokale en regionale bedrijven in de circulaire economie. Zij vinden het belangrijk om in contact te komen met hun toekomstige medewerkers en jullie profiteren van de kennis, expertise, materialen en mogelijkheden van deze bedrijven. Natuurlijk willen we jullie faciliteren met het maken van afspraken voor een bedrijfsbezoek of (digitale) masterclass.

Founding Fathers

Uit eerdere SMARTCirculair challenges weten we dat mbo studenten met bijzondere, haalbare en opschaalbare technische oplossingen komen die het waard zijn om op te schalen. Van hbo-teams hebben we ook hoge verwachtingen. We bieden jullie aan om je energieconcept te presenteren voor een Raad van Founding Fathers die jullie kan helpen (via hun netwerken) om het product door te ontwikkelen en in de markt te zetten.

Afhankelijk van wat jullie als team willen, kunnen jullie zelf leidend blijven of het ontwerp willen overdragen aan een geïnteresseerde partij. Al dan niet tegen betaling voor de rechten op de innovatie.

Deelnamekosten

Elke team krijgt een deelnamepakket, bij voorkeur uitgereikt door de burgemeester met daarin:

 1. Inschrijving
 2. Buitenjack voor Earth Hour
 3. Deelnamecertificaat
 4. Jurering en finale
 5. Hulp bij doorontwikkeling via de Raad van Founding Fathers

Kosten: 150,00 euro excl btw per team (teamgrootte 5 – 10 studenten)

Studentenhuizen nemen gratis deel!

Aanmelden

of Klik op de link

 

 

 

 

 

 

Lees ook

 

Ruud Koornstra nationale energiecommissaris, SMARTCirculair juryvoorzitter en coördinator SDG7 Energie

Ruud Koornstra over het belang van voldoende groene, goedkope energie voor de SDG goals

We moeten met tien miljard mensen op deze aardbol kunnen blijven leven. We moeten nog heel lang samen door. Als we doorgaan zoals we nu doen, mislukt dat. En als we alleen maar rekening houden met de plannen van de gevestigde orde dan halen we maar de helft van de doelstellingen!

Denkkracht

En als we maar de helft halen, dan mislukt het nog. Dus we hebben vernieuwende krachten nodig. We hebben echt nieuwe denkers nodig. Scheppende mensen die iets nieuws kunnen doen. Ik weet met de SMARTCirculair ervaring van vorig jaar dat er bij deze studenten zoveel oorspronkelijke denkkracht zit. Jonge mensen die het verschil kunnen maken. Ik denk dat we dat veel meer over het voetlicht moeten brengen.

Dus ik vind dat SMARTCirculair onwijs belangrijk is. Het is wel een spel in de zin dat het een wedstrijd is, maar het is geen spelletje. Dus neem het serieus. SMARTCirculair doet ertoe. Het gaat ergens over!

“Voldoende schone, betaalbare energie is essentieel. Als er goedkope, schone energie beschikbaar is voor iedereen, hebben we een groot deel van de  SDG goals opgelost. Met onbeperkte energie zijn de uitdagingen als schoon water (6), gezondheid (2), honger (2), armoede (1), onderwijs(4), economie (8), industrie en infra (9), duurzame steden (11) en klimaat (13) grotendeels opgelost. Daarom is het belangrijk dat uitgedaagd worden door deze energie ontwerpchallenge  van SMARTCirculair. Zij komen met vernieuwende concepten die we zo nodig hebben. Doe mee.”

Laat zien aan jongeren en alle inwoners in uw gemeente dat uw gemeentelijke klimaat-, circulaire en energiedoelstellingen geen loze kreten zijn maar inhoud hebben. Omdat u ze wilt waarmaken. Met de jeugd, voor de jeugd en voor de toekomst van Nederland.