Energie OntwerpChallenge voor MBO teams

Energie OntwerpChallenge voor MBO teams

In de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair krijgen mbo studententeams een podium omdat zij komen met de meest slimme, vernieuwende maar ook pragmatische oplossingen die bedragen aan de gezonde, veilige en circulaire gebouwde omgeving. De Raad van Founding Fathers is voor hen het vliegwiel voor hun innovatie.

Van MBO teams hebben we hoge verwachtingen! Waarom? Omdat we uit ervaring weten dat mbo-studenten boven zichzelf uitstijgen als ze meedoen in een challenge. Dus MBO teams: ga ervoor en laat zien wat je kan!

Alle mbo’s worden uitgedaagd om met een of meerdere teams deel te nemen. Dus niet alleen technisch georiënteerde mbo’s. Zo heeft de Herman Brood Academie in Utrecht in juni 2020 al aangegeven graag te willen deelnemen met een team.

Geef jullie energieconcept het podium om op te schalen

Zorg voor een slimme, adembenemende energiebron. Lampje eraan en schijnen maar. Laat Nederland zien dat er nog meer is tussen de wereld van zonnecellen en windgiganten. Met jullie vernieuwend concept zetten we de energietransitie en de gevestigde orde op zijn kop! 

Laat zien wat je kunt en Win!

Prijzen van € 250,- tot € 2.500,-

Bouw je duurzame energiesysteem

Bij de keuze van de energiebron kun je denken aan:

 1. Wind
  Windmolen, vliegers, slingers, dak windtube, hybride …
 2. Zon
  Paneeltje, flexibel ‘zonnematje’ …
 3. Water
  Watermolen, onderwatervliegers, turbine
 4. Magneten
 5. Beweging
  Fietsen, dansen, touwtje springen …
 6. Biomassa

Agenda

 • Aanmelden voor teams
  1 sept. – 15 november 2020
 • Kick Off
  15 januari 2021
 • Earth Hour
  27 maart 2021
 • Regiofinales –  Battles
  15 april 2021
 • Landelijke finale
  30 april 2021

Earth Hour

Samen met burgemeesters in steden en dorpen organiseren we Earth Hour. Het klimaatevenement waarop Andre Kuipers het licht uit doet en jullie je licht aan. De burgemeester is juryvoorzitter en nomineert 3 winnaars per categorie voor de regiobattles. Dus laat zien en horen tot wat een geweldige prestaties jullie in staat zijn en ga voor de hoofdprijs.

ONTWERPCRITERIA

 1. Creatief, inventief, vernieuwend
 2. Innovatie in techniek en energieopbrengst
 3. Bijdrage aan circulariteit
 4. Opschaalbaarheid en operationele toepassing 

Dit kun je winnen

 • Prijzen van €250,- tot € 1.000,-
 • Overall Hoofdprijs €2.500,-
 • Hulp bij doorontwikkeling en marktrijp maken

En er is meer

Maak kennis met de Raad van Founding Fathers

Teams met een innovatief, kansrijk energieconcept kunnen hun product pitchen voor de Raad van Founding Fathers. Deze Raad beoordeelt het concept en helpt desgewenst met het doorontwikkelen en marktrijp maken van je energieconcept. Afhankelijk van wat jullie studententeam wil, kunnen jullie zelf leidend blijven of het ontwerp overdragen aan een geïnteresseerde partij. Al dan niet tegen betaling voor de rechten op de innovatie.

Meld je team hier aan

Alles over de jury en de finale

Klik hier en lees alles over wat je moet aanleveren aan de finale, je pitch, de juryteams, de regiofinale op het provinciehuis en de finale op 30 april 2021

Heel veel succes!

Energie OntwerpChallenge voor MBO teams

mbo teams zijn onze topteams. Laten jullie de SMARTCirculair jury weer versteld staan? Vlnr Fries Heinis, Bouwend Nederland, Ruud Koornstra, nationale energiecommissaris en Raoul Vleugels, Werkstatt

Samenwerking met bedrijven in de regio

Hoe gaaf is het als er samenwerking met mbo en hbo tot stand komt. De mbo’ers weten hoe je moet bouwen. De hbo’ers willen dolgraag een kijkje in de universitaire keuken. En voor universitair docenten is het misschien wel heel waardevol om hun energieconcept voor te leggen aan de pragmatische mbo’s.Wil je meer weten over samenwerking? Bel of mail ons dan even.

Bedrijven vinden het belangrijk om in contact te komen met hun toekomstige medewerkers en jullie profiteren van de kennis, expertise, materialen en mogelijkheden van deze bedrijven. Natuurlijk willen we de teams faciliteren met het maken van afspraken voor een bedrijfsbezoek of (digitale) masterclass.

Deelnamekosten

Elke team krijgt een deelnamepakket, bij voorkeur uitgereikt door de burgemeester met daarin:

 1. Inschrijving
 2. Deelnamecertificaat
 3. Jurering en finale
 4. Hulp bij doorontwikkeling via de Raad van Founding Fathers

Kosten: 150,00 euro excl btw per team (teamgrootte 5 – 10 studenten)

Aanmelden

of Klik op de link

 

 

 

 

 

Lees ook

 

Ruud Koornstra nationale energiecommissaris, SMARTCirculair juryvoorzitter en coördinator SDG7 Energie

Ruud Koornstra over het belang van voldoende groene, goedkope energie voor de SDG goals

We moeten met tien miljard mensen op deze aardbol kunnen blijven leven. We moeten nog heel lang samen door. Als we doorgaan zoals we nu doen, mislukt dat. En als we alleen maar rekening houden met de plannen van de gevestigde orde dan halen we maar de helft van de doelstellingen!

Denkkracht

En als we maar de helft halen, dan mislukt het nog. Dus we hebben vernieuwende krachten nodig. We hebben echt nieuwe denkers nodig. Scheppende mensen die iets nieuws kunnen doen. Ik weet met de SMARTCirculair ervaring van vorig jaar dat er bij deze studenten zoveel oorspronkelijke denkkracht zit. Jonge mensen die het verschil kunnen maken. Ik denk dat we dat veel meer over het voetlicht moeten brengen.

Dus ik vind dat SMARTCirculair onwijs belangrijk is. Het is wel een spel in de zin dat het een wedstrijd is, maar het is geen spelletje. Dus neem het serieus. SMARTCirculair doet ertoe. Het gaat ergens over!

“Voldoende schone, betaalbare energie is essentieel. Als er goedkope, schone energie beschikbaar is voor iedereen, hebben we een groot deel van de  SDG goals opgelost. Met onbeperkte energie zijn de uitdagingen als schoon water (6), gezondheid (2), honger (2), armoede (1), onderwijs(4), economie (8), industrie en infra (9), duurzame steden (11) en klimaat (13) grotendeels opgelost. Daarom is het belangrijk dat uitgedaagd worden door deze energie ontwerpchallenge  van SMARTCirculair. Zij komen met vernieuwende concepten die we zo nodig hebben. Doe mee.”

Laat zien aan jongeren en alle inwoners in uw gemeente dat uw gemeentelijke klimaat-, circulaire en energiedoelstellingen geen loze kreten zijn maar inhoud hebben. Omdat u ze wilt waarmaken. Met de jeugd, voor de jeugd en voor de toekomst van Nederland.