Leerlijn actueel

By

Nieuwe regelgeving nodig om circulaire bouweconomie te versnellen

Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie geeft in een manifest het toekomstbeeld voor de circulaire bouw. De belangrijkste boodschap aan de regering:

‘Er zijn snel robuuste maatregelen nodig. De grootste uitdagingen liggen in normen, waarden en regelgeving.
Overheid zorg voor fiscale maatregelen en stimulerende wet/regelgeving.’

Link naar het manifest https://shorturl.at/qstA4

Read More

By

Europa legt duurzame normen op voor bouwmaterialen

Europa legt normen op voor hergebruik bouwmaterialen

Stap voor stap wordt die agenda doorgevoerd op Europees niveau. Zo komt er een digitaal paspoort voor elk product dat aangeeft hoe milieuvriendelijk, circulair en energie-efficiënt het is in alle fasen van de levenscyclus.

In Europa is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor bijna 40% van het energieverbruik, een derde van het totale waterverbruik in Europa, 35% van alle afval en 36% van de totale CO2-uitstoot in de Unie.

De bouwsector heeft daarmee een cruciale rol in het streven om het continent duurzamer te maken. Met nieuwe regels wil Europa de bouw versnelt verduurzamen. Read More

By

Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank

Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank

Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank – Leerlijn Biobased Bouwen

Windesheim studenten tweedejaars IT starten half april met het technisch en functioneel ontwerp van de Kennisbank Biobased Bouwen. Een grote en uitdagende opdracht voor deze tweedejaars studenten. 

De studenten kunnen van start omdat Stichting SMARTCirculair op 1 maart 2024 goedkeuring kreeg om de kennismodules en doorlopende leerlijn biobased bouwen te gaan ontwikkelen.

Read More

By

Kennisbank Biobased Bouwen gestart

Op 1 maart kreeg stichting SMARTCirculair goedkeuring van Building Balance om nu ook echt de kennismodules en lesmodules te gaan ontwikkelen voor de Kennisbank Biobased Bouwen.

Deze Kennisbank & Leerlijn Biobased Bouwen wordt onderdeel van het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouwen (NKBB). Dit is een onderdeel van Building Balance maar wordt verderop in 2024 een zelfstandige stichting en eigenaar van de Kennisbank.

Read More

By

Biobased Bites lunchwebinar 26 maart 12u

Marjet Rutten is onze Biobased Bites lunchwebinar gastvrouw. Zij ontvangt 26 maart vanaf 12.00 uur de volgende gasten:

  • Jan-Willem van de Groep over de Nationale Aanpak Biobased Bouwen.
  • Anne Bos over gemeenten als aanjager: Welke rol kunnen gemeenten vervullen? In de regioketens, in beleid en in uitvragen.

Read More

By

ARUP Handboek CO2 neutrale gebouwen

waste, circular, 2050, sustainable, recycle, reuse, remanufacture, UN, food, energy, renewables, footprint, Co2, emissions, materials, green economy, circular economy

Steden werken aan het wegnemen van hindernissen in de regelgeving (denk aan bestemmingsplannen en bouwvoorschriften) voor zowel renovatie als nieuwbouw, en aan het herstructureren van de vereisten voor overheidsopdrachten

ARUP en CNCA presenteren een handboek met technische oplossingen voor CO2 neutrale gebouwen. Lees meer over de technische oplossingen voor bouwen met biobased bouwmaterialen.

Enkele van de meest klimaatambitieuze steden ter wereld – leden van de Carbon Neutral Cities Alliance (CNCA) – hebben hun krachten gebundeld om de CO2-uitstoot die samenhangt met bouwmaterialen in hun steden te verminderen.

Read More

By

Gideon | Nieuwe Norm Biobased Bouwmaterialen zorgen voor onrust

Nieuwe normen die Hugo de Jonge in 2025 wil invoeren, zorgen voor een hoop onrust in de bouwwereld die biobased bouwen wil stimuleren.

Nieuwe normen die Hugo de Jonge in 2025 wil invoeren, zorgen voor een hoop onrust in de bouwwereld die biobased bouwen wil stimuleren. Dat stond zaterdag 8 maart in Trouw. De nieuwe normen zouden duurzame materialen moeten stimuleren maar doen het tegendeel. De Gideons reageren op deze nieuwe MPG normen.

Read More

By

Goedkoop CO2 opslaan? Leg een bos aan!

Snelgroeiende bomen als eiken absorberen relatief veel CO2 en produceren dus ook veel zuurstof

Bomen kunnen beter dan wie of wat dan ook CO2 uit de lucht filteren. Daarom is het belangrijk om wereldwijd ontbossing tegen te gaan en meer bomen te planten. Bovendien is bomen planten de meest voordelige keuze voor CO2 opslag: Het kost 5 tot 7 euro per ton CO2. Bos slaat ongeveer 10 ton CO2 op per hectare.

 

Een voorbeeld:

Anna Paulowna is een super CO2 slurper

De Anna Paulowna boom bereikt in tien jaar tijd een lengte van 12 meter en een doorsnede van 45 tot 60 centimeter. De paulownia boom neemt per hectare jaarlijks zo’n 55 ton CO2 op. Dit komt vooral door de grote bladeren die een diameter kunnen bereiken van 0,80 meter.

Read More

By

Industriële woningen neemt gestaag toe

Industriele woningen neemt gestaag toe

Prefab units kunnen ook ingezet worden voor studentenhuisvesting

Mariette Rutten (Building Balance) onderzocht de hoeveelheid industriële woningproductie 2023 met een doorkijkje naar 2024.

In 2022 was het marktaandeel industriële woningen nog maar 13%. In 2023 groeide de sector naar 21% en de verwachtingen voor 2024 zijn 73.000 woningen, een marktaandeel van 29%.

Read More

By

Onderzoek klimaatimpact utiliteisbouw

Utiliteitsbouw

De bouw- en vastgoedsector is een sector met grote impact, waar de spanningen tussen grote maatschappelijke opgaven voelbaar zijn. Op dit moment ligt de nadruk op de woningbouwopgave, maar de utiliteitsbouw staat voor minstens net zo grote uitdagingen.

Er is een versnelling nodig in de utiliteitsbouw als we de klimaatdoelen willen halen. Deze conclusie komt uit het onderzoek van Alba, Copper8, Metabolic en NIBE in opdracht van RVO en partners.

Read More