NOC*NSF maakt zich hard voor waterstof op Olympische Spelen 2020 in Tokyo

auto op waterstof

Mercedes, Volkswagen, Toyota, Audi en Hyundai leveren al op waterstof aangedreven auto’s

Japan is al veel langer bezig met de ontwikkeling van waterstof. Waterstof is een kansrijke energiebron voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. Tokyo zet al langer in op waterstof als de energievoorziening. De auto’s die voor de organisatie gebruikt worden, rijden bijvoorbeeld op een H2 brandstofcel.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, noemt de Spelen van 2020 een “mooi momentum om te etaleren welke mogelijkheden waterstof ook in Nederland heeft voor de transitie naar een duurzame energievoorziening.”

Waterstof Missie H2

Daarom slaan NOC*NSF en een consortium van zes Nederlandse bedrijven in de energieketen de handen ineen om de duurzame energiedrager onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek.

Onder de noemer Missie H2 – genoemd naar het waterstofmolecuul H2 – wil het consortium de mogelijkheden van waterstof onder de aandacht brengen als duurzame energiedrager voor de toekomst. Tegelijkertijd steunen de partijen TeamNL op weg naar de Spelen van Tokyo 2020. Het consortium bestaat uit Gasunie, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Remeha, Shell Nederland en Stedin Groep.

Het belang van waterstof

Alle betrokken partijen in het consortium hebben stevige ambities.

  • Zo opende Gasunie eind juni een installatie voor de productie van groene waterstof.
  • Met HyStock wil het netwerkbedrijf de waterstofmarkt aanjagen.

Om draagvlak te creëren voor dergelijke projecten is het belangrijk om het belang van waterstof voor een duurzame energievoorziening goed uit te leggen, stelde directeur EnergyStock Henk Abbing in een eerder interview.

In het politieke en publieke debat blijft de energiedrager namelijk onderbelicht, stelt Gasunie. Met windmolens, een goede infrastructuur en een vraag naar duurzame energie liggen er echter veel kansen voor waterstof in de vorm van gas en een brandstofcel in Nederland. De kracht van de sport en de zichtbaarheid van de sporters, in combinatie met het momentum van de rol van waterstof tijdens de Spelen in Tokyo, lijken een geschikt middel om de energiedrager verder over het voetlicht te brengen.

Brede beweging

Met Missie H2 brengen de energiepartijen concrete projecten en initiatieven onder de aandacht bij het Nederlandse publiek. Op die manier moet er een brede beweging op gang komen ten behoeve van de energietransitie.

Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie: “Het is geweldig dat we dit als partner van TeamNL kunnen doen. Ook wij willen het beste uit onszelf halen en de lat steeds hoger leggen. Samen innoveren en samen de schouders eronder. Dat is onze gezamenlijke kracht.”

Ruud Koornstra buigt naar voren om de details van de waterstofoplossing beter te kunnen horen

Team Twente ontwikkelde een energiebuffering van groene waterstof in (hergebruikte cilinders)

Haalbaar en opschaalbaar

Het team heeft de businesscase doorgerekend en komt op een heel acceptabele investering waarmee een hele wijk van energie voorzien kan worden. Juryvoorzitter Ruud Koornstra helpt het team met het uitwerken van de business case en het doorontwikkelen van de technologie

Resultaat

Het team presenteerde de waterstofinnovatie tijdens de finale op 14 juni 2019. De doorontwikkeling start in september 2019.

Gerelateerde berichten