Recycleboulevard Boulevard gaat CIC heten: Circulaire Inspiratie Centrum Amsterdam

recycleboulevard, milieustraat

Als materialen verkocht kunnen worden in de kringloopwinkel of de tweedehands bouwmaterialenzaak, dan blijft de waarde behouden

In opdracht van de gemeente ontwierp het team van het ROC van Amsterdam de recycleboulevard in Amsterdam-Noord. De gemeente heeft over de naam nagedacht en doopt de recycleboulevard tot CIC: Circulair Inspiratie Centrum.

“Dit is geen gewoon afvalinzamelingspunt”, vertelt 2e-jaars student Lucas Sluitman. “De gemeente heeft een visie en wil voorkomen dat materialen gerecycled worden. Liever worden ze opnieuw gebruikt. Daarom gaat de gemeente materialen aan de poort beoordelen. Want als materialen verkocht kunnen worden in de kringloopwinkel of de tweedehands bouwmaterialenzaak, dan blijft de waarde behouden en gaat er geen energie verloren aan de verwerking.”

Recycleboulevard

Maar dat is niet het enige aspect waar de studenten rekening mee moesten houden.

De Toetsenbordweg ligt nu nog op een bedrijventerrein, maar straks is het onderdeel van een woonwijk. Het gebouw moest daarom ook aantrekkelijk zijn en uitstraling hebben. De ‘boomconstructie’ geeft het gebouw extra elan. Het is een houten constructie in het midden van het gebouw en staat symbool voor circulariteit. Bovendien is de constructie demontabel, in plaats van lijmen zijn de elementen aan elkaar geschroefd.

Zelfs over de maatvoering van de balken dachten de studenten na. “We hebben zwaardere balken gebruikt, omdat deze op termijn veel meer mogelijkheden bieden tot hergebruik.”

Natuurlijke ventilatie

Bijzonder is daarnaast de gevel. De dubbele gevel is van buiten naar binnen als volgt opgebouwd: enkelglas, een luchtspouw, dubbelglas. Doordat de lucht tussen het glas warm wordt stijgt hij op en ontstaat een natuurlijke trek. Het werkt eigenlijk net als een zonneschoorsteen; de natuurkundige wetten zorgen voor een natuurlijke ventilatie.

Het is geweldig dat drie 2e jaars studenten – voor wie circulariteit een relatief nieuw begrip is – zoveel inventieve oplossingen vonden.

“We hebben veel geleerd en waren ook erg gemotiveerd omdat dit een echte opdracht. Wat we leerden is dat circulariteit geen duurzaamheid is maar een andere manier van denken. Dat er veel onderzoek gedaan moet worden en dat je moet ontwerpen op basis van visie. Het gaat namelijk niet alleen om hergebruikte en herbruikbare materialen, dit gebouw heeft een functie in de transitie naar de circulaire economie. Daarom is er ook ruimte voor educatie, start-ups en natuurlijk het scheiden van afvalstromen.”

De intakezone is daarmee een essentieel element van het ontwerp. De ondergrondse milieustraat gaat 12 meter (drie verdiepingen zoals in een parkeergarage) diep en kan op termijn als parkeergarage gebruikt worden als de recycleboulevard overbodig is geworden. De studenten hebben daar in hun ontwerp al rekening mee gehouden waardoor het gebouw eenvoudig te herbestemmen is tot huisvesting voor ouderen, studenten of wat er zich aandient.

Juryprijs

Daarmee heeft team Amsterdam over alle facetten van circulariteit nagedacht en verdiende terecht de speciale vermelding award uitgereikt tijdens de finale door juryvoorzitter Ruud Koornstra.