Scalda AdFundum team wint prestigieuze YESC 2019 prijs

Scalda AdFundum team valt opnieuw in de prijzen tijdens de finale van YESC. YESC staat voor ‘Young Energy Society Challenge’. Een prijsvraag bedacht door het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Al vanaf zijn oprichting in 1769 schrijft het Genootschap prijsvragen uit. Na een lange pauze is deze traditie weer opgepakt en is er in 2019, ter ere van het 250-jarig bestaan van het genootschap, op 15 juni een nieuwe prijsvraag van start gegaan: de YESC.

 

Teampresentator Rick de Vlieger (links op de foto) was er niet zeker van dat ze zouden winnen. Het AdFundum team heeft een heel goed verhaal natuurlijk maar de concurrentie was groot. De blijdschap was zichtbaar toen ze opnieuw met de hoofdprijs naar huis mochten gaan. Met hun ontwerp van het multifunctionele centrum in Aagtekerke hebben ze zo al € 6500,- opgehaald.

 

Ad Fundum is Latijns voor ‘terug naar de bron’. Het studententeam heeft deze naam gekozen omdat zij vanuit de bron – met zoveel mogelijk circulaire en biobased bouwmaterialen – een ontwerp wilden maken en hebben gemaakt van een indrukwekkend multifunctioneel centrum.

Onderscheidend

  • Het Multifunctioneel Centrum bestaat uit 3 delen: Een buurthuis, een sportzaal en een buurtzorg die flexibel met elkaar verbonden zijn
  • Voor de isolatie is gebruik gemaakt van zeewier
  • Fundering van schroefpalen
  • WebEasy gebouwbeheersysteem
  • Klimaatsysteem

 

YESC festival 12 december 2019

Het Scalda AdFundum team won de eerster prijs in de categorie mbo, hbo, wo. er waren maar liefst 120 inzendingen van basisschool tot universiteit. De jury stond voor een moeilijke keuze om de verschillende prijswinnaars aan te wijzen. Maar … ’the have done it again’. We zijn benieuwd waar deze prijs aan besteed gaat worden. Wie weet aan de eerste stappen om de zeewierisolatie nu echt te gaan ontwikkelen.

Over YESC

YESC daagt alle Zeeuwse jongeren uit om met creatieve oplossingen te komen voor de overstap naar duurzame energie in Zeeland. In de genootschapstraditie van breed kijken, vrij denken en probleemoplossend werken. De vroegere genootschappers combineerden techniek met andere wetenschappen om zo vrij en breed mogelijk te denken. De wens is dat de deelnemers aan de YESC dat nu ook doen.

Het lustrumjaar 2019 gebruikt het Zeeuws Genootschap om samen met partners uit alle Zeeuwse onderwijsgelederen het gevoel van urgentie rondom de energietransitie te versterken, en jongeren van alle leeftijden uit te dagen om met innovatieve en concrete oplossingen te komen.

Lees meer over Scalda