TNO | Lichten uit? Dat is laaghangend fruit

TNO | Lichten uit? Dat is laaghangend fruit

Batterijen, waterstof, basalt, eco battery, warmtebatterij, water, terugleveren … Er is veel mogelijk als het gaat over tijdelijke energieopslag

TNO – Je gebouw moet energieleverend worden. Dat is belangrijk want onze elektriciteitsbehoefte is nog veel te groot, volgens minister Rob Jetten in Brussel. Lichten uit doen is pijnloos. Welk laag hangend fruit is er nog meer? En aan welke energiesystemen kun je denken om je gebouw/gebiedsontwerp energieleverend te maken?

Erik Carton is een bevlogen ‘materials scientist’ bij TNO. Tijdens de Hackathon had hij een geweldig verhaal over kansen om energie te besparen. Vaak heel simpel en goedkoop. En hoe je energie opwekt, al dan niet in samenhang met de omgeving.

Met lichten uitdoen, had je trouwens niet tot vandaag hoeven wachten.

TNO

De doelstelling van het kabinet voor 15% energiereductie is fors. Om dat voor elkaar te krijgen, moet het hele land energiebewuster worden. Er is een nationaal besparingsoffensief nodig. Isoleren, de thermostaat omlaag, led lampen, lichten dempen, terrasverwarmers uit en winkeldeuren dicht. Als iedereen meedoet, is 15 procent haalbaar.

Erik Carton, TNO

Resultaat van de TNO masterclass

Deze masterclass zoomt in en uit. Van hele kleine eenvoudige maatregelen tot hele grote energiesystemen en kansen voor opslag. Zo heeft TNO de Celsius warmtebatterij ontwikkeld die nu eindelijk op de markt gaat komen. Een koelkastmodel op zout voor huishoudens. Erik weet veel. Heel veel dus benut zijn kennis en durf te vragen!

  • Max. 20 deelnemers
  • Presentatie met discussie
  • Duur: 50 minuten
  • Door: Erik Carton, wetenschapper bij TNO

Over TNO

Bij TNO innoveren we op het gebied van energie. Zo doen we onderzoek naar hybride energiesystemen, bestuderen we de inrichting van toekomstige energiehubs en innoveren we met waterstof. Daarnaast beschikt TNO over unieke expertise om windturbines te testen en te meten, om zo te oordelen of ze geschikt zijn voor de markt.

 

Alle workshops, masterclasses en experimenteerlabs

Summary
Event
SMARTCirculair Excellencedag
Location
Ede,
Starting on
februari 15, 2023