Wat is er nodig om de energietransitie te versnellen?

Energietransitie

Ruud Koornstra in zijn documentaire ‘Het paradijs op Aarde begint in Nederland’

Ruud Koornstra: “Wij Nederlanders zijn de vernieuwers van de wereld, ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie en onze geografische ligging.”

Schone energie is vandaag al goedkoper dan alle fossiele alternatieven en dat verschil zal de komende jaren alleen maar groter worden. Nu nog inzetten op slim en veilig opslaan en distribueren van energie en de hele energiehuishouding ‘smart’ maken waardoor we ook de verspilling uit het systeem halen. Ook op dat gebied loopt Nederland voorop.

Voor het succes van deze koers hoeven we niets meer uit te vinden of te innoveren maar vooral implementeren wat er op onze Nederlandse bodem als is. En als klap op de vuurpijl zijn alle maatregelen en acties die we moeten ondernemen investeringen die je terugverdient en geen kosten die je in de bodemloze subsidieput gooit.

Wat is er nodig om de energietransitie te versnellen?

Ruud Koornstra in zijn documentaire ‘Het paradijs op Aarde begint in Nederland

  1. Efficiënter omgaan met energie
  2. Duurzaam opwekken
  3. En je moet energie kunnen opslaan

Daarvoor is software en data nodig. Dat is van belang. Zo moet er ook ‘het internet van de energie’ komen waarop realtime data staan over besparing, opwek, opslag en transport van energie. Want als je die drie goed op elkaar afstemt, dan halen we de doelstellingen van betaalbaar, haalbaar, veilig, toegankelijk voor iedereen. Dan heb je een energie huishouding die we in 2030 al kunnen halen, door dit anders met elkaar te regelen.

Jan Rothmansover de Energietransitie

Nederlanders zijn altijd al rijk geworden van handel. Overal waar we handel in zagen, daar werden we rijk van. Denk aan de handel van turf en daarna van kolen. Als we nu handel zien in de energietransitie en de circulaire economie, dan kunnen we enorm versnellen en weer koplopers worden in de wereld.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in haar visie aangegeven de duurzaamste haven van de wereld te willen worden. Dat is uniek in de wereld. En Shell heeft net een gerechtelijke uitspraak tegen zich gekregen om de uitstoot met 45% te reduceren in 2030.

Als de grote bedrijven gaan voor groen, dan hebben ze het onder elkaar over en ontstaat er een groene transitie. Dat is ook wel nodig want jongeren willen straks alleen nog werken bij bedrijven die duurzaamheid in hun missie hebben opgenomen.

Rothmans: “De energietransitie kun je niet los zien van het economisch systeem. Dus als we alleen maar fossiele energie vervangen door duurzame energie in hetzelfde systeem, schieten we dus niet op! Ons economisch systeem is gericht op rendement, korte termijn en groei. Dat zit in ons. Een deel van ons is egoïstisch. De systeemtransitie zit voor een deel in onszelf. Dus als wij zeggen: ‘we gaan alleen de ene technologie vervangen door de andere maar we blijven egoïstisch bezig met de korte termijn groei, dan schieten we dus geen centimeter  op’

Het gaat om ons gedrag. Er is een disbalans tussen de ons en de natuur. We lenen grondstoffen van de aarde maar we betalen niet terug.

We hebben een systeemtransitie nodig en dus moeten we ons gedrag veranderen. Niet inzetten op snelle winst en de disbalans opheffen tussen ons verbruik en de natuur.”

Militaire missie

Het is tijd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het is bijna een militaire missie. Bij een militaire missie zijn er een aantal dingen heel belangrijk:

  • Lef en professionaliteit
  • 24/7 bemand control center

Er is een groot verschil:

In de transitie naar een duurzame samenleving komt het gezag niet van bovenaf maar komt juist van onderop. Een voor iedereen leesbaar dashboard waarop de komende 10 jaar de duurzame energietransitie kan worden bestuurd en bijgestuurd.

Het mission control center bestaat al. Het is voor iedereen toegankelijk sinds begin 2021. Want alle kennis en technologie is er. De schoonlijk, de zuiverheid, de natuurlijkheid. Alles is er al. We moeten eigenlijk natuurlijker worden in ons denken en in ons gedrag.

Wat moeten we nu doen?

Ton Backx, hoogleraar TU/e: “Nederland is een plaats waar heel veel vernieuwing bij elkaar komen

Al die mooie ideeën volgen, daarmee aan de gang gaan en zorgen dat het onderdeel wordt van onze maatschappij.”

Nederland is een kenniseconomie en dat product gaan we de hele wereld overbrengen. Want als we al het Nederlandse vernuft en ondernemerschap kunnen inzetten dan worden we wereldkampioen energietransitie.

Mission Control Center

Om deze energietransitie te versnellen is er inmiddels een mission control centrum gebouwd, waarvandaan de komende jaren alle vernieuwingen kunnen worden begeleid. Dit is vanaf 23 april via www.MissionControl.Energy ook voor iedereen te volgen.

Lees ook