Werkstatt | koplopers in ecologisch bouwen

 

Werkstatt wint Jonge Maaskantprijs 2021.
De prijsuitreiking was uitgesteld naar 2022

Werkstatt won de Jonge Maaskantprijs, een prijs voor veelbelovende architecten tot 35 jaar. Werkstatt – dat letterlijk werkplaats betekent – is een van de weinige architectenbureaus waar met fysieke modellen de technische en architectonische eigenschappen van materiaal wordt onderzocht en uitgeprobeerd.

Het werken met de handen is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces.

Koplopers in ecologisch en sociaaleconomisch bouwen

De winnaars van de Jonge Maaskantprijs 2021 zijn architecten Raoul Vleugels en Niels Groeneveld. Volgens de jury tonen de partnerarchitecten van bureau Werkstatt uit Eindhoven zich koplopers in ecologisch en sociaaleconomisch bouwen.

De Jury:

Een low tech benadering met grote impact op lokale economieën, maatschappij, klimaat en wooncomfort. Ze laten onbetwiste architectonische kwaliteit zien en uit hun zintuigelijke manier van bouwen spreekt een eigenzinnig idioom. Die taal getuigt van gevoel voor architectuur en esthetiek en van doortimmerde technische kennis.

Werkstatt architect Raoul Vleugels tijdens zijn lezing in het prachtige stadhuis Rotterdam (aug 2022) ‘Wij hebben een architectonisch verlangen naar een nieuwe toekomst.”

Werkstatt inspireert

Werkstaat koos er in hun nieuwe ontwikkelmodel voor om de bewoner centraal te stellen. Raoul Vleugels en Niels Groeneveld verlangen naar een nieuwe toekomst met nieuwe stromen van natuurlijke grondstoffen. Met kalkhennep bijvoorbeeld creëer je een binnenklimaat waarin het heel comfortabel wonen en werken is.

Architectuur voor de samenleving

In het licht van de klimaatcrisis en de grote vraag naar woningen bieden de werkwijze en de projecten van Werkstatt inspiratie. De projecten zijn een verwezenlijking van een brede aanpak waarin architectuur, ecologie, sociale democratische praktijken samenkomen en elkaar versterken om de nijpende maatschappelijke vragen te beantwoorden.

Werkstatt heeft een voorliefde voor biobased materialen als hout en kalkhennep die het liefst uit de directe omgeving komen en combineert dat met gestandaardiseerde bouwproducten. De werkwijze van Werkstatt geeft een basis om dwingende conventionele bouwregelgeving te bevragen en een weerwoord te bieden. Hun eerste gezamenlijke project Het Kalkhennephuis in Oudega is daar een goed voorbeeld van.”

Jonge Maaskantprijs

Sinds 1985 wordt in de oneven jaren de Jonge Maaskantprijs uitgereikt; een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers van 35 jaar of jonger, waarbij het architectonisch of stedenbouwkundig werk, al dan niet uitgevoerd, voorop staat. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, een oorkonde en subsidie voor een publicatie.

 

Raoul Vleugels over het toepassen van materialen

Raoul Vleugels (Werktatt architecten) zegt dat voor veel mensen bouwen met natuurlijke materialen nog steeds gelijk staat met het bouwen van een ‘hobbit’ gebouw. Gelukkig bewijzen prachtige gebouwen, opgetrokken met natuurlijke materialen het tegendeel.

Vleugels: “De basis is werken met natuurlijke, ademende materialen en dan aanvullen met installatietechniek. De huidige bouw spreekt alleen maar over beter isoleren, maar beter isoleren is je gebouw afsluiten van de buitenwereld met een ongezond binnenklimaat als gevolg. Biobased materialen zorgen ervoor dat een gebouw ademt. Een huis gebouwd van kalkhennep heeft geen CO2 uitstoot en is damp open. Werken met deze materialen is gezond en veilig voor iedereen.”

Circulaire economie

Een circulaire economie biedt ons kansen als we tijdig inspelen op veranderingen in onze omgeving en economie. Hoe eerder we daar op inspelen, hoe meer voordelen we daarmee kunnen halen. We moeten niet wachten tot anderen ons dwingen, of nog erger, tot onze planeet ons dwingt door de bestaande activiteiten niet meer mogelijk te maken. Bijvoorbeeld veranderingen in ons klimaat of in ons grondstoffengebruik. Het is hoog tijd om anders naar bouwen en bouwmaterialen te kijken en meer met natuurlijke materialen te bouwen.

Lees meer

3 architecten geven hun visie op circulaire bouw tijdens Kick Off SMARTCirculair